Το ηχητικό αρχείο στο mixcloud, στο Ké Huelga Radio και για κατέβασμα.
Θέματα:
- Μορέλος: Επίθεση σε συντρόφους από το Tepoztlán
- Στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού
- Πόλη Τέρας: σεισμόπληκτοι ενάντια στις κατασκευαστικές εταιρείες
- Πορεία ενάντια στις γυναικτονίες στο Μεξικό
- Ατένκο: Το μεξικανικό κράτος στο εδώλιο του κατηγορουμένου
- Πόλη Τέρας: δικαιοσύνη για τη Λέσβυ
- Πόλη Τέρας: πορεία για αξιοπρεπή και συνολική αναδόμηση
- Ονοματίζοντας τους αγνοούμενους και τις αγνοούμενες
- Πολιτεία του Μεξικού: πορεία ενάντια στην καταστροφή των βουνών
- Ισπανία: Νίκη απεργίας ενάντια στις κακές εργασιακές συνθήκες
- Αργεντινή: δικαιοσύνη για τον Santiago Maldonado
- Ονδούρα: εταιρείες και κυβερνήσεις δολοφονόνοι. Δικαιοσύνη για τη Berta Cáceres
- Κολομβία: απεργία ιθαγενών
- Χιλή: λιμενεργάτες στον αγώνα
- Κολομβία: συνεχίζει η δολοφονία κοινωνικών ηγετών
- Χιλή: πληθυσμοί Μαπούτσε ενάντια στην εκχώριση της γης τους
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Γεια χαρά! Ακούτε το δελτίο 18 της εκπομπής αντιπληροφόρησης του κινηματικού ραδιοφώνου Ράδιο Ψαλίδι για το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, σε παραγωγή του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού ραδιοφώνου «Ραδιοφράγματα». Το Δελτίο 18 μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δυο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο Ké Huelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Η εκπομπή καλύπτει το πρώτο εικοσαήμερο του Νοέμβρη. Στο τέλος της γραπτής εκδοχής του δελτίου υπάρχει μια ενότητα που ενημερώνει για τη δράση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και της υποψήφιάς του, η οποία λόγω της ρητής διαφωνίας του συντροφικού μας ραδιοφώνου Ké Huelga για τις εκλογές στο Μεξικό δεν περιλαμβάνεται στην ηχογράφηση.
Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:
1. Μορέλος: Επίθεση σε συντρόφους από το Tepoztlán
Από τις 20 Μάη οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τα Ενωμένα Μέτωπα Υπεράσπισης του Tepozltlán έχουν μόνιμο σημείο διαμαρτυρίας ενάντια στην υλοτομία και την οικοκτονία που πραγματοποιεί η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεύρυνση του αυτοκινητοδρόμου La Pera-Cuautla. Όπως αναφέραμε στο δελτίο 13, δυο βδομάδες μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας το μπλόκο δέχτηκε επίθεση. Στις αρχές Νοέμβρη δέχτηκε νέα επίθεση.
Ήδη από την 1η Νοέμβρη οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες ενημέρωναν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το προσωπικό του δήμου είχε επιχειρήσει να εκκενώσει το χώρο με προβοκάτσιες στη διάρκεια μιας τελετουργικής προσφοράς. Την επομένη το προσωπικό απέσπασε αλληλεγγύη που είχε δοθεί για τους σεισμόπληκτους, καθώς και καρέκλες και άλλα υλικά που ανήκαν στους συντρόφους. Επιπλέον οι μπράβοι της δημοτικής κυβέρνησης κατέστρεψαν το σημείο διαμαρτυρίας, ένα βωμό για τους νεκρούς και έπειτα κατέφυγαν στο δημαρχείο υπό την προστασία των δημοτόμπατσων.
Αρκετά αργότερα, σύντροφοι και συντρόφισσες των Ενωμένων Μετώπων μπήκαν στο δημαρχείο για να συζητήσουν με το δήμαρχο, ο οποίος όχι μόνο αποποιήθηκε κάθε ευθύνη αλλά έριξε το φταίξιμο στους συμβούλους. Συμφωνήθηκε η επανατοποθέτηση του σημείου διαμαρτυρίας και η επιστροφή των πραγμάτων είχαν κλαπεί καθώς, καθώς και η διεξαγωγή νέου διαλόγου. Την επομένη, στις 3 Νοέμβρη, ενώ ετοιμαζόταν αυτός ο διάλογος, μια ομάδα κρούσης, μαζί με τους υπαλλήλους του δημαρχείου, επιτέθηκαν στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που βρίσκονταν έξω από το δημαρχείο. Καταγγέλθηκε ότι τα άτομα αυτά ήταν υπάλληλοι του προηγούμενου δημάρχου και του τωρινού.
2. Στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού
Το κτίριο στη γωνία Chimalpopoca και Bolívar στην πρωτεύουσα κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού καταπλακώνοντας όλες τις εργάτριές του. Στο κτίριο λέγεται πως λειτουργούσε μια εταιρεία κατασκευής ρούχων, ωστόσο στην πρόσοψη δεν υπήρχε καμία επιγραφή και καμιά εταιρεία δεν ανέλαβε την ευθύνη. Οι εργάτριες που βρίσκονταν μέσα επισήμως δεν ήταν εκεί. Το κτίριο υπέστη ζημιές στον πρώτο σεισμό στις 7 Σεπτέμβρη, ωστόσο οι εργάτριες επέστρεψαν στις δουλειές τους. Στις 19 Σεπτέμβρη κατέρρευσε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Επισήμως σκοτώθηκαν 22 άτομα, τουλάχιστον 5 αγνοούνται και δεκάδες τραυματίστηκαν. Επιπλέον υπάρχουν υποψίες ότι στο κτίριο δούλευαν μετανάστριες χωρίς χαρτιά. Καμιά δεν επέζησε για να αναφέρει κάτι. Όπως αναφέρει μια γειτόνισσα, οι εργαζόμενες στο κτίριο περνούσαν πληκτρολογώντας έναν κωδικό ασφαλείας, οπότε είναι πιθανόν να παγιδεύτηκαν μέσα στη διάρκεια του σεισμού. Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται: λίγα τετράγωνα παρακάτω, στο σεισμό του 1985, είχε καταρρεύσει κτίριο που στέγαζε παράνομες βιοτεχνίες ρούχων, καταπλακώνοντας εκατοντάδες εργάτριες.
Στο μέρος της τραγωδίας βρέθηκαν οι συντρόφισσες των Αυτόνομων Ταξιαρχιών στις 2 Νοέμβρη για να πραγματοποιήσουν μια τελετουργική προσφορά για τη μνήμη και τη δικαιοσύνη. Το μέρος έχει μεταμορφωθεί σε σύμβολο αλληλεγγύης. Παράλληλα είναι ένα σημείο αντιπροσωπευτικό για την απαξίωση που επιφυλάσσει η τάξη των πολιτικών και του κράτους για τη ζωή των γυναικών. Το βράδυ ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής μουσικής στη μνήμη των συντροφισσών.
3. Πόλη Τέρας: σεισμόπληκτοι ενάντια στις κατασκευαστικές εταιρείες
Στις 4 Νοέμβρη το πρωί, σεισμόπληκτες, σεισμόπληκτοι και αλληλέγγυος κόσμος της περιοχής Benito Juárez της πρωτεύουσας πραγματοποίησαν συνέλευση για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, επανόρθωση των ζημιών, έρευνα στις εταιρείες ακινήτων και σε δημόσιους υπαλλήλους που, όπως λένε, “λόγω πράξης ή παράβλεψης είναι υπεύθυνοι για τη μη αποτροπή της καταστροφής και που ανεύθυνα αθέτησαν τις παραμέτρους για την αστική ανάπτυξη, την οικοδόμηση και την υποδομή”.
Στη διάρκεια της συνέλευσης γνωστοποιήθηκαν τα αιτήματα των σεισμόπληκτων από τα οποία ξεχωρίζουν τα παρακάτω: άμεση εφαρμογή των κανονισμών δόμησης σε όλα τα κτίρια, να τεθούν στη διάθεση των κατοίκων όλοι οι κανονισμοί που έχουν εφαρμοστεί στα κτίρια, να απογραφούν τα κτίρια και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε έγγραφα.
Τέλος η συνέλευση “ζήτησε την άμεση άρση επ’ αόριστον νέων κατασκευών κατοικιών και εμπορικών κέντρων μέχρι την απαραίτητη νομική και θεσμική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει την ευημερία όλων των ατόμων που κατοικούν στην περιοχή”.
4. Πορεία ενάντια στις γυναικτονίες στο Μεξικό
Χιλιάδες άτομα ντυμένα ως “Κατρίνες”, τη δημοφιλή σκελετωμένη γυναικεία μορφή, βγήκαν στους δρόμους της Πόλης Τέρας την “Ημέρα των Νεκρών” στις 2 Νοέμβρη. Η πορεία είχε στόχο να καταγγείλει τη δολοφονική σεξιστική βία στο Μεξικό και να απαιτήσει την εφαρμογή του Κόκκινου Συναγερμού για Εγκλήματα Φύλου σε όλη τη χώρα. Η πορεία κατέληξε σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου είχε στηθεί τελετουργική προσφορά αφιερωμένη στις δολοφονημένες γυναίκες. Εκεί αναφέρθηκε ότι στο Μεξικό σκοτώνονται τουλάχιστον εφτά γυναίκες την ημέρα.
Μετά τη λήξη της τελετουργικής προσφοράς, μητέρες θυμάτων δολοφονίας μίλησαν για τις παρατυπίες των αρχών και των θεσμών για να συγκαλύψουν τους δολοφόνους.
Στην Κολίμα βγήκαν επίσης στους δρόμους διάφορες φεμινιστικές ομάδες καταγγέλλοντας την ανεπάρκεια της πολιτειακής κυβέρνησης για την αποτροπή και την τιμωρία των γυναικοκτονιών. Κατήγγειλαν επίσης τη σεξιστική βία που ζουν οι γυναίκες της πολιτείας.
5. Ατένκο: Το μεξικανικό κράτος στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Πριν από 11 χρόνια, στις 3 και 4 Μάη 2006, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, τότε κυβερνήτης της πολιτείας του Μεξικού και πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε διατάξει μια βάναυση καταστολή ενάντια στο λαό του Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 14χρονου Φρανσίσκο Χαβιέρ Κορτές Σαντιάγο και του συντρόφου Ολλίν Αλέξις Μπενουμέα. Επιπλέον συνελήφθησαν 217 άτομα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ή απλά εγκλωβίστηκαν σ’ αυτήν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν 47 συντρόφισσες οι οποίες στο εσωτερικό των οχημάτων που τις μετέφεραν στα κέντρα κράτησης στην πλειονότητά τους υπέστησαν σεξουαλική βία από τους μπάτσους.
Στις 16 και 17 Νοέμβρη, 11 από τις 47 συντρόφισσες κατόρθωσαν να ανοίξουν υπόθεση στο Παναμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον του μεξικανικού κράτους. Το κράτος κατηγορείται για βασανιστήρια και για την άγρια μπατσική καταστολή στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο. Πέντε συντρόφισσες διηγήθηκαν τα γεγονότα φυσικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας που υπέστησαν στις 3 και 4 Μάη 2006. Ανάμεσα σε αυτά είναι η υπερβολική επίδειξη αστυνομικής ισχύος, η βία ενάντια στις γυναίκες, ο βασανισμός ως μηχανισμός ελέγχου και η ατιμωρησία που επιτρέπει την αέναη επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.
Στις συνεδριάσεις που διήρκησαν πάνω από τέσσερις ώρες κάθε μία, οι πέντε συντρόφισσες μίλησαν για τον τρόμο που βίωσαν: υπέστησαν χτυπήματα, επιβολή, ταπείνωση και προσβολές. Στις σεξουαλικές παραβιάσεις περιλαμβάνονταν άγγιγμα, κολπική διείσδυση με δάχτυλα και μία πρωκτική. Δέχτηκαν κακομεταχείριση από μπάτσο. Μπατσογιατροί και αξιωματούχοι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τις κακομεταχειρίστηκαν, δεν τους παρείχαν στήριξη και επιπλέον υπήρξαν είρωνες και απαξίωσαν τις καταγγελίες τους. Τις μαρτυρίες τους αμφισβήτησαν και οι κρατικές αρχές.
Οι δικαστές αυτής της συνεδρίας παρουσιάστηκαν ευαίσθητοι στο περιστατικό και δεν περιορίστηκαν να κάνουν ερωτήσεις αποκλειστικά σε σχέση με την καταγγελία για σεξουαλικές παραβιάσεις, αλλά εξέτασαν σε βάθος την υπόθεση: το πώς εξελίχτηκε η επιχείρηση, οι δικαστικές διαμάχες ενάντια στις καταγγέλλουσες, σε σχέση με τον αγώνα ενάντια στο Νέο Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού και την εμπλοκή του σημερινού προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο που τότε διατελούσε κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού και έδωσε την εντολή για την καταστολή.
Οι αξιωματούχοι του μεξικανικού κράτους ρωτούσαν συνεχώς τις συντρόφισσες αν γνωρίζουν τους όρους του φιλικού διακανονισμού με το κράτος, αν ήξεραν για την πρόσληψη 52 δημόσιων υπαλλήλων, ή το αν γνώριζαν πως μια μέρα πριν τα γεγονότα υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και μπάτσων. Οι δικαστές τους επανέφεραν αυτά τα αποβράσματα του κρατικού κατεστημένου, τονίζοντας ότι οι ερωτήσεις τους δεν βοηθούσαν τη διαδικασία.
Στη διάρκεια των καταθέσεων, η Italia Méndez θυμήθηκε τις παραβιάσεις και τη θυματοποίηση που υπέστη στη συνέχεια. Η Norma Jiménez αφηγήθηκε πως όταν επισκέφτηκε έναν ιατροδικαστή για να ελέγξει τα σημάδια της καθώς είχε βιαστεί, εκείνος της είπε πως σίγουρα είχαν κάνει μόνες τους τα σημάδια. Η Claudia Hernández θυμήθηκε ότι οι ένστολοι τής έβγαλαν τα ρούχα και όταν αντιλήφθηκαν ότι είχε περίοδο φώναξαν “Πάμε να βρωμίσουμε περισσότερο αυτήν την σκύλα” και άρχισε ο βασανισμός της. Η ίδια σκέφτηκε πολλές φορές ν’ αυτοκτονήσει. Η Ανχέλικα Πατρίσια Τόρρες ζήτησε από το μεξικανικό κράτος να κάνει δήλωση επανόρθωσης, παραδεχόμενο ότι οι γυναίκες δεν ψεύδονται. Σχολίασε ότι λίγο αφότου βγήκε από τη φυλακή είδε μια δήλωση στην τηλεόραση στην οποία ο τότε κυβερνήτης δήλωνε ότι οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον παράνομο βασανισμό τους ψεύδονταν. Όταν ο δικαστής ρώτησε ποιο ήταν το όνομα του τότε κυβερνήτη η συντρόφισσα ανέφερε το όνομα του νυν προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.
6. Πόλη Τέρας: δικαιοσύνη για τη Λέσβυ
Μετά την απόφαση στις 18 Οκτώβρη κατά την οποία οι δικαστές αποφάσισαν να επενεξεταστεί η δολοφονία της Lesvy Berlín ως σεξιστική δολοφονία, στις 17 Νοέμβρη δόθηκε περιθώριο στην οικογένεια να παρουσιάσει στοιχεία μέχρι τις 11 Γενάρη του 2018 σε σχέση με το θέμα. Για τη δολοφονία κατηγορείται ο σύντροφος της Λέσβυ, Jorge Luis González Hernández και η Εισαγγελία της Πόλης του Μεξικού φαίνεται να κάνει το παν για να τη βγάλει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Η δολοφονία έγινε στις 3 Μάη 2017 στην Πανεπιστημιούπολη. Το σώμα της Λέσβυ βρέθηκε κρεμασμένο από καλώδιο δημόσιου τηλεφώνου και με σημάδια βασανισμού. Η ερμηνεία που έδωσαν οι αρχές ήταν ότι η συντρόφισσα αυτοκτόνησε.
7. Πόλη Τέρας: πορεία για αξιοπρεπή και συνολική αναδόμηση
Στις 19 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν δυο μήνες από το σεισμό που ισοπέδωσε διάφορες περιοχές της Πόλης του Μεξικού, του Μορέλος, της Πολιτείας του Μεξικού, της Οαχάκας και της Τσιάπας. Για τη συμπλήρωση των δύο μηνών από εκείνες τις τραγικές μέρες πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πόλης Τέρας που ξεκίνησε από διαφορετικά μέρη των πληγεισών περιοχών. Οι πορείες συναντήθηκαν στο κέντρο όπου πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Τα αιτήματα της πορείας ήταν να πραγματοποιηθεί με κρατική χρηματοδότηση η αναδόμηση, επιδιόρθωση και ενίσχυση κατοικιών και κτιρίων. Επιπλέον απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για χορήγηση δανείων στους σεισμόπληκτους. Παράλληλα απαιτήθηκε να διατηρηθεί η αρχική μορφή των ακινήτων, απορρίπτοντας την πρόταση να οικοδομηθούν περισσότεροι όροφοι στα ανακατασκευασμένα κτίρια.
8. Ονοματίζοντας τους αγνοούμενους και τις αγνοούμενες
Απέναντι στη νωθρότητα και την απαξίωση των μεξικανικών αρχών σε σχέση με την εξαναγκαστική εξαφάνιση, στις 13 Νοέμβρη παρουσιάστηκε μια βάση δεδομένων που ξαναδίνει όνομα στα άτομα που έχουν υποστεί εξαναγκαστική εξαφάνιση από την οργάνωση Data Cívica. Στην παρουσίαση γνωστοποιήθηκαν μη κρατικά αριθμητικά δεδομένα όπως η “Εθνική Καταγραφή Εκτοπισμένων και Αγνοούμενων Ατόμων” (Registro Nacional de Extraviadas y Desaparecidas”), στην προσπάθεια να υπάρξει μια ακριβέστερη εικόνα και επιπλέον να ονοματιστούν οι αγνοούμενοι και η αγνοούμενες, την ύπαρξη των οποίων έχουν αρνηθεί οι αρχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η βάση δεδομένων περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία για να ταυτίσει το πρόσωπο, την ημερομηνία και το μέρος εξαφάνισης, καθώς και φυσικά χαρακτηριστικά του ατόμου όπως βάρος, σωματότυπος, ηλικία και στοιχεία όπως ουλές ή σημάδια.
Με αυτή τη βάση δεδομένων αποκτούν πρόσωπο, όνομα και επίθετο οι τουλάχιστον 31.968 αγνοούμενοι του Μεξικού δημιουργώντας μια βάση με ευκολότερη πρόσβαση στην οποία συμβάλλουν οι ίδιοι οι συγγενείς. Αντίθετα στις κρατικές βάσεις τα ονόματα είναι ελλιπή, άλλοτε επαναλαμβάνονται ενώ άλλα δεν λείπουν, ενώ η πρόσβαση είναι δύσκολη.
9. Πολιτεία του Μεξικού: πορεία ενάντια στην καταστροφή των βουνών
Στις 6 Νοέμβρη κάτοικοι διαφόρων περιοχών στα ανατολικά της Πολιτείας του Μεξικού πραγματοποίησαν πορεία έξω από την αρχαιολογική ζώνη όπου βρίσκονται οι πυραμίδες του ήλιου και της σελήνης απαιτώντας από τις αρχές να σταματήσουν την καταστροφή 30 λόφων που τυγχάνουν εκμετάλλευσης για εξόρυξη πέτρας για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού.
Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας καταγγέλθηκε ότι εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο η εξόρυξη πέτρας για το Νέο Αεροδρόμιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους. Για παράδειγμα ρωγμές στα σπίτια από το πέρασμα βαριών οχημάτων, θάνατο της ενδημικής χλωρίδας και πανίδας και χειροτέρευση των υδάτων. Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι καταστρέφονται τουλάχιστον 30 λόφοι στην ευρύτερη περιοχή από τους οποίους βγαίνει κόκκινη ηφαιστειακή πέτρα.
Η πορεία είχε ως στόχο να καταστούν εμφανή σε ντόπιους και ξένους τουρίστες τα ζητήματα καταστροφής που προξενεί το νέο αεροδρόμιο και η αναγκαιότητα άμεσης άρσης αυτής της κατασκευής του θανάτου.
Διεθνή νέα
10. Ισπανία: Νίκη απεργίας ενάντια στις κακές εργασιακές συνθήκες
Στην επαρχία της Pontevedra στη Γαλικία, οι εργάτριες των καταστημάτων ρούχων Bershka, που ανήκει στην αλυσίδα παιδικών και εφηβικών ρούχων Inditex κατέβηκαν σε απεργία από τις 26 Οκτώβρη μέχρι τις 4 Νοέμβρη παραλύοντας εξολοκλήρου τις εργασίες της εταιρείας. Η απεργία έληξε με νίκη των περισσοτέρων αιτημάτων που αφορούσαν μισθωδοτικά ζητήματα αλλά και ωραρίου και κοινωνικών παροχών. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να εξισώσει τους μισθούς με τους αντίστοιχους άλλων παραρτημάτων της, καθώς οι εργάτριες στην Παντεβέδρα δούλευαν με 130 ευρώ λιγότερα, να πάρουν το μπόνους που δικαιούνταν εργάτριες σε άλλες επαρχίες και να έχουν κοινωνικές παροχές. Δεσμεύτηκε επίσης να υπογράψει συλλογική σύμβαση που θα περιλαμβάνει όλες τις εργάτριες της περιοχής.
11. Αργεντινή: δικαιοσύνη για τον Santiago Maldonado
Το αίτημα για δικαιοσύνη για το σύντροφο Σαντιάγο έφτασε στο Παναμερικανικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 26 Οκτώβρη οι αρμόδιοι για την Αργεντινή είχαν ακρόαση με την οικογένεια του Σαντιάγο, τη δικηγόρο τους και εκπροσώπους της κοινότητας Μαπούτσε.
Στη διάρκεια της ακρόασης, ο Σέρχιο Μαλντονάδο, αδερφός του Σαντιάγο, τόνισε τη σημασία της παρέμβασης του Παναμερικανικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισε την ολιγωρία από μεριάς της κυβέρνησης της Αργεντινής μπροστά στην απαίτηση για διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής και αμερόληπτης διερεύνησης του περιστατικού και συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση μιας ομάδας ανεξάρτητων ειδικών για την αναζήτηση της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Παράλληλα σχολίασε ότι οι διασπορά ψευδών ειδήσεων και διάφορων ανάρμοστων δηλώσεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους είναι αναντίστοιχη της έκκλησης που έχει γίνει από την οικογένεια για σύνεση και σεβασμό. Οι συστηματικές επιθέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν πλέον διερεύνηση που μπορεί να καθορίσει τους υπεύθυνους του εγκλήματος της δολοφονίας του Σαντιάγο.
Στις 3 Νοέμβρη έκλεισαν τρεις μήνες από την εξαναγκαστική εξαφάνιση και τη δολοφονία του συντρόφου μας Σαντιάγο Μαλντονάδο, στη διάρκεια καταστολής από τη χωροφυλακή της Αργεντινής ενάντια στην αντιστεκόμενη κοινότητα Μαπούτσε Pu Lof στην επαρχία Cushamen. Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και πολιτικές εκδηλώσεις που απαιτούσαν δικαιοσύνη για τον Σαντιάγο. Οι δράσεις καλέστηκαν από την οικογένεια Μαλντονάδο και από κέντρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην εκδήλωση στην πρωτεύουσα, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του Μάη μετά το τέλος της πορείας, ο Σέρχιο Μαλντονάδο κατήγγειλε όσους παρακωλύουν την έρευνα και συγκαλύπτουν τους ενόχους, την υπουργό δημόσιας τάξης για τη στάση της, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης που θεωρούν το θέμα λήξαν.
Στις 14 Νοέμβρη η οικογένεια του συντρόφου Σαντιάγο Μαλντονάδο κατέθεσε έφεση ενάντια στη δικαστική απόφαση να μην επιτραπεί η συμμετοχή μιας ομάδας ανεξάρτητων ειδικών για τη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο σύντροφος. Η έφεση περιέχει σειρά σημείων στα οποία φαίνεται η σημασία μιας εξαντλητικής, αποτελεσματικής, αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας για τη δολοφονία του Σαντιάγο. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με τη συμπεριφορά υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, η έρευνα συνεχίζει υπό την αποκλειστική ευθύνη δυνάμεων ασφαλείας που εξαρτώνται από το συγκεκριμένο υπουργείο. Επίσης και η εκτελεστική εξουσία, ιδίως με τις δηλώσεις της υπουργού Ασφαλείας που είπε ότι “η εξαναγκαστική εξαφάνιση είναι μια κατασκευή”, δείχνει την επιρροή που έχει στην έρευνα. Επιπλέον σχολίασαν ότι η δικαστική απόφαση δεν έλαβε υπόψη την οδηγία της Επιτροπής Εξαναγκαστικής Εξαφάνισης του ΟΗΕ που τον Οκτώβρη πρότεινε να υπάρχει μια ανεξάρτητη ομάδα που να συμμετέχει και να επιβλέπει τις έρευνες. Τέλος η οικογένεια σχολίασε ότι ο δικαστής δεν εφάρμοσε σχετική οδηγία της Διεθνούς Επιτροπής Ιατροδικαστών που προτείνουν ανεξάρτητη έρευνα που να επιτρέπει την διερεύνηση διαφορετικών επιπέδων της χωροφυλακής και των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.
Στις 17 Νοέμβρη η οικογένεια του Σαντιάγο προέβη σε νεά ανακοίνωσηπου είχε ως παραλήπτες τα επίσημα και δεξιά μέσα της Αργεντινής που έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Στην ανακοίνωση η οικογένεια του Μαλντονάδο ανέφερε ότι διάφορα μέσα διακινούν υποτιθέμενα αποτελέσματα της νεκροψίας με σκοπό να φανεί ότι η υπόθεση έκλεισε.
12. Ονδούρα: εταιρείες και κυβερνήσεις δολοφονόνοι. Δικαιοσύνη για τη Berta Cáceres
Στις 31 Οκτώβρη η Διεθνής Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών που είχε επιφορτιστεί να πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες και τις επιθέσεις στον Γουστάβο Κάστρο παρουσίασε μια έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο: “Δεξαμενή βίας: το σχέδιο που δολοφόνησε την Μπέρτα Κάσερες”. Σε αυτό παρουσιάζει μια δολοφονική πυραμίδα, αποτελούμενη από δημόσιους λειτουργούς, μέλη της δημόσιας ασφαλείας, ανώτατα στελέχη, μεσάζοντες και μέλη της ιδιωτικής ασφάλειας της εταιρείας DESA (Desarrollos Energéticos S.A.). Η τελευταία είχε το συμβόλαιο κατασκευής του υδροηλεκτρικού πρότζεκτ με τον τίτλο Agua Zarca εναντίον του οποίου αγωνιζόταν η Μπέρτα. Όλος αυτός ο μηχανισμός σχεδίαζε για μήνες και εκτέλεσε τη δολοφονία της ιθαγενούς ηγέτιδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον έλεγχο, την ουδετεροποίηση και την εξουδετέρωση κάθε εμποδίου απέναντι στο ενεργειακό έργο.
Σύμφωνα με αυτήν την ανεξάρτητη έρευνα, η δολοφονία της Μπέρτα σχεδιαζόταν από το Νοέμβρη του 2015 και μια πρώτη απόπειρα έγινε το Φλεβάρη του 2016. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση “Από το 2015 στήθηκε ένα σχολαστικό έργο αναγνώρισης και παρακολούθησης της Μπέρτα. Παράλληλα ετοιμάστηκε μια πρώτη απόπειρα δολοφονίας που τελικά ακυρώθηκε. Σχετικά με την απόπειρα ενημερώθηκε ένα ανώτερο στέλεχος της εταιρείας DESA. Στις 2 Μάρτη, ανήμερα της δολοφονίας, το ίδιο στέλεχος επικοινώνησε με έναν από τους συλληφθέντες και στις 3 Μάρτη ξαναεπικοινώνησαν. Επομένως, η δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες δεν ήταν κάποια τυχαία δολοφονία, αλλά αποτέλεσμα σχεδιασμού στους οποίους ενεπλάκησαν ανώτερα στελέχη της DESA”.
Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Σύμφωνα με άρθρο γνωστής αγγλικής εφημερίδας, ένας από τους συλληφθέντες ήταν διευθυντής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ονδούρας το 2015. Τα δύο χρόνια πριν πάρει αυτή τη θέση ήταν επικεφαλής ασφάλειας της DESA. Την ίδια μέρα που ο αρχικατάσκοπος ανέλαβε τα καθήκοντά του, μπήκε στο στρατό κι ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει παραδεχτεί την εμπλοκή στη δολοφονία. Και οι δύο έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από τις ΗΠΑ. Ένας τρίτος συλληφθέντας ήταν ελεύθερος σκοπευτής των ειδικών δυνάμεων. Η DESA είχε σημαντική δικτύωση με την κυβέρνηση και το στρατό: ο πρόεδρός της είναι πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, ενώ ο γραμματέας της ήταν πρώην υπουργός δικαιοσύνης. Η πρώτη εκδοχή για τη δολοφονία της Μπέρτα, η οποία είχε δεχτεί τουλάχιστον 33 απειλές κατά της ζωής της, ήταν πως επρόκειτο για έγκλημα πάθους. Οι συλλήψεις ακολούθησαν μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν αυτές οι εικασίες. Ένας πρώην στρατιωτικός που έχει βγει στην παρανομία, ανέφερε στην εφημερίδα ότι μονάδα του στρατού εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ είχε λάβει λίστα με ονόματα και φωτογραφίες ακτιβιστών τους οποίους έπρεπε να εξουδετερώσουν, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό της Μπέρτα.
13. Κολομβία: απεργία ιθαγενών
Στις 30 Οκτώβρη πάνω από 100.000 ιθαγενείς παρέλυσαν τις κύριες αρτηρίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι ιθαγενικές και αγροτικές κοινότητες κήρυξαν απεργία διαρκείας ζητώντας διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι δολοφονίες κοινωνικών και αγροτικών ηγετών και να επιτευχθούν οι πάνω από 130 συμφωνίες με την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες κάνουν λόγο για τα συλλογικά δικαιώματα των ιθαγενών, και οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί.
Σε συνέντευξη τύπου, διαφορετικές οργανώσεις δήλωσαν ότι “απέναντι στις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ιθαγενικών λαών, των αγροτικών κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών γενικότερα, καλούμε τον κολομβιανό λαό σε αυτή τη ‘Πανεθνική Εργασία (Minga)’ για τη ζωή, την κοινοτική γη, την ειρήνη και την εφαρμογή των συμφωνιών”.
Τα σημεία που παρουσιάζουν οι ιθαγενείς στην κυβέρνηση έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της συμφωνίας με τις FARC αναφορικά με το εθνοτικό κομμάτι, την διασφάλιση της διαμαρτυρίας και των ηγετών τους, καθώς και την πραγμάτωση των συμφωνιών αναφορικά με τις ιθαγενικές εκτάσεις. Επιπλέον κάθε οργάνωση έχει έναν κατάλογο τοπικών αιτημάτων που συνδέονται με τον πανεθνικό.
Στις 3 Νοέμβρη οι αγρότες του Κατακούμπο κατήγγειλαν ότι η Δημόσια Ασφάλεια επιτίθεται με πραγματικά πυρά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούν οι κοινότητες στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.
Στις 5 Νοέμβρη οι αγρότες του Κατακούμπο κατόρθωσαν να έρθουν στις πρώτες συμφωνίες με την κυβέρνηση αναφορικά με τη σταδιακή αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών κόκας, πράγμα που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διαλόγου σε σχέση με τη συνολική αγροτική μεταρρύθμιση. Για την αντικατάσταση καλλιεργειών θα δημιουργηθεί χρονοδιάγραμμα κατόπιν διαλόγου και οι αγρότες θα μπαίνουν εθελούσια στο πρόγραμμα.
Άλλα αιτήματα αφορούν τη βία εναντίον κοινωνικών ηγετών, τους λαούς που απειλούνται με εξαφάνιση, τα δικαιώματα των ιθαγενών γυναικών, τα δικαιώματα στην κοινοτική γη και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα ιδίως σε ζητήματα μεταλλευτικής εκμετάλλευσης και μονοκαλλιεργειών.
Έπειτα από έξι μέρες αποκλεισμού, το Περιφερειακό Ιθαγενικό Συμβούλιο αποφάσισε να απελευθερώσει τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο στις 6 Νοέμβρη μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση για άνοιγμα διαλόγου. Στις 8 Νοέμβρη υπογράφτηκε μια συμφωνία σε σχέση με το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών.
Για 11 μέρες οι ιθαγενικοί πληθυσμοί της Κάουκα πίεσαν με παραδειγματικό τρόπο την κυβέρνηση. Οι λαοί κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση από την κυβέρνηση για εφαρμογή των υπαρχουσών συμφωνιών αλλά και άνοιγμα διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και του Περιφερειακού Ιθαγενικού Συμβουλίου της Κάουκα.
Ωστόσο τις ίδιες μέρες που διαρκούσε ο διάλογος, η κυβέρνηση αντιμετώπιζε με το στρατό τις κινητοποιήσεις, αφήνοντας πάνω από 40 τραυματίες, 7 άτομα που περνούν από δικαστήριο και εκατοντάδες απειλές.
14. Χιλή: λιμενεργάτες στον αγώνα
Τα λιμάνια διαφόρων περιοχών στο κέντρο της χώρας (Coronel, Muelle CAP, San Vicente, Talcahuano, Muelles Penco και Lirquén στην επαρχεία της Concepción] βρίσκονται σε απεργία από τις 8 Νοέμβρη για να απαιτήσουν από το κράτος της Χιλής την εφαρμογή συμφωνίας στην οποία είχε προχωρήσει το 2012. Σε αυτήν δεσμευόταν να παράσχονται πρώιμες συντάξεις σε εργάτες που έχουν φτάσει στην ηλικία των 53 ετών, έχουν συμπληρώσει 13 χρόνια δουλειάς και παρουσιάζουν επιπλοκές στην υγεία τους. Πέντε χρόνια αργότερα, οι εταιρείες ξέχασαν αυτές τις βασικές προϋποθέσεις και έχουν αρχίσει να ζητούν άλλες μη συμφωνημένες για να επιτρέψουν να βγουν άτομα στη σύνταξη.
Τα λιμάνια έχουν αποκλειστεί εξολοκλήρου, ενώ βρίσκονται σε αποκλεισμό και διαφορετικοί δρόμοι που οδηγούν σε αυτά.
Οι κινητοποιήσεις χτυπήθηκαν από τους μπάτσους από την πρώτη μέρα έναρξης της μαζικής αυτής απεργίας. Στο Πουέρτο Κορονέλ, για παράδειγμα, συνέλαβαν και χτύπησαν άγρια πέντε εργαζόμενους και τρεις εργαζόμενες. Ωστόσο μετά από 11 μέρες απεργίας και αποκλεισμούς δρόμων, οι λιμενεργάτες κατόρθωσαν να επιστρέψει το σύστημα συνταξιοδότησης που ίσχυε το 2012 και επίσης να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι που συνελήφθησαν στη διάρκεια του αγώνα.
15. Κολομβία: συνεχίζει η δολοφονία κοινωνικών ηγετών
Στις 12 Νοέμβρη μια ομάδα μπράβων σκότωσαν την Luz Jenny Montaño, 48 ετών, μέλος του Συμβουλίου Κοινοτικής Δράσης του δήμου Tumaco. Τις τελευταίες βδομάδες το Συμβούλιο είχε σημαντική παρουσία στον αγώνα για την προστασία των κοινωνικών ηγετών, ιδίως μετά τη δολοφονία στις 17 Οκτώβρη του José Jair Cortés, εκπροσώπου της Επιτροπής Διακυβέρνησης του Κοινοτικού Συμβουλίου Άλτο Μίρα και Φροντέρα.
Στις 21 Νοέμβρη βρέθηκε νεκρός στο δήμο Cajibío στην Κάουκα ο αγρότης Albert Martínez Solarte, 41 ετών. Μια βδομάδα πριν είχε αναφερθεί ως αγνοούμενος αφότου άγνωστα άτομα τον πήραν από το χωράφι του.
Στις 16 Νοέμβρη δολοφονήθηκε ο Yimi Cerón Jiménez, γιος του αγροτικού και κοινοτικού ηγέτη Silvio Cerón στο διαμέρισμα της Huila. Μέλος της Αγροτικής Ένωσης της Ουΐλα και τους Εθνικού Συντονιστικού Αγροτών σχολίασε ότι η συγκεκριμένη περιοχή διέρχεται σοβαρή κρίση κυρίως λόγω της παρουσίας συμμοριών.
Σε σχέση με το θέμα της δολοφονίας κοινωνικών ηγετών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων θυμίζουμε ότι από το Γενάρη του 2016 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 202 άτομα. Αναφορικά με το θέμα η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι υπάρχει πλέον μια νόρμα δολοφονιών και απειλών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινοτικών ηγετών και ηγετριών στην παράκτια Κολομβία.
16. Χιλή: πληθυσμοί Μαπούτσε ενάντια στην εκχώριση της γης τους
Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Δημοσίων Πόρων της Χιλής εξέδωσε διάταγμα μέσω του οποίου νομοθετούνται οι πωλήσεις γης για τη δημιουργία ορεινού εμπορικού και αθλητικού κέντρου στην περιοχή Rucapillán, στο Εθνικό Πάρκο Villarrica στην περιοχή Αραουκανία. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι παραδοσιακές διοικήσεις των Μαπούτσε τόνισαν ότι οι πωλήσεις είναι παράνομες καθώς οι περιοχές δεν ανήκουν στη Δημοκρατία της Χιλής αλλά στους Μαπούτσε, όπως το βεβαιώνουν συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι Μαπούτσε με ισπανικές και χιλιανές αρχές. Επίσης σχολίασαν ότι το ηφαίστειο και οι παγετώνες που θέλει να βγάλει στο σφυρί το κράτος της Χιλής “αποτελούν τη δύναμη που δίνει ζωή στα ποτάμια, τα δάση, τα φυτά, τα ζώα και τους Μαπούτσε”, επομένως είναι μια δύναμη ζωντανή και ιερή που πρέπει να διατηρηθεί και να τυγχάνει σεβασμού.
Για όσους καλόπιστα πιστεύουν στον οικοτουρισμό, σχολίασαν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα “δεν είναι ουδέτερη, δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει ή έχει αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στην κουλτούρα των Μαπούτσε”. Τέλος συμπλήρωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αντισταθούν απέναντι σε αυτό το νέο χτύπημα που ενορχηστρώνει το κράτος της Χιλής.
****
Εδώ ολοκληρώνεται το 18ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του πρώτου εικοσαήμερου του Νοέμβρη 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο Ké Huelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας.
Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.
Nebulosa Gr: Πληροφορίες για το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και την εκπρόσωπό του για τον μήνα Οκτώβρη
Το κείμενο που ακολουθεί συνιστά συμβολή της ελληνικής Nebulosa και δεν ηχογραφείται λόγω της ρητής διαφωνίας του αδερφού μας ραδιοφώνου Ké Huelga Radio με τη διαδικασία των εκλογών.
Η εκπρόσωπος του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης εγκαινίασε την περιοδεία της για το Νοέμβρη με ομιλία έξω από τον καθεδρικό ναό του Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας στα Υψίπεδα της Τσιάπας στις 8 Νοέμβρη και περιηγήθηκε σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου της επεφύλασσαν θερμή υποδοχή τοπικές συλλογικότητες και οργανώσεις. Θυμίζουμε ότι αυτός ο κύκλος της προεκλογικής διαδικασίας άρχισε στις 7 Οκτώβρη με την καταχώριση της Μαρία δε Χεσούς ως ανεξάρτητης υποψήφιας και θα ολοκληρωθεί στις 12 Φλεβάρη 2018. Σε αυτήν την ημερομηνία η Μαρία δε Χεσούς (Marichuy όπως αποκαλείται χαϊδευτικά) θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 866.593 υπογραφές, που αντιστοιχεί στο 1 τοις εκατό του εκλογικού σώματος. Η Μαρία δε Χεσούς έχει ήδή καταγγείλει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών (βλ. αντίστοιχη ενότητα στο δελτίο #17). Ενδεικτικά ακολουθεί η μετάφραση του συνόλου της ομιλίας στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας:
«Καλησπέρα αδερφοί, αδερφές, σύντροφοι, συντρόφισσες, ελεύθερα μέσα, πληρωμένα μέσα.
» Καταρχάς να ευχαριστήσουμε για αυτή την υπέροχη υποδοχή τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Σαν Κριστόμπαλ. Στο όνομα του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης σάς ευχαριστούμε που είστε εδώ για να ακούσετε τα λόγια των λαών μας μέσω του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης.
» Καταρχάς θέλουμε να σας πούμε ότι η ιδέα μας να συμμετέχουμε, η ιδέα αυτής της πρότασης είναι γιατί αναλύσαμε ότι η προβληματική είναι δυνατότερη στις κοινότητές μας. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη καταλήστευση, όλο και περισσότεροι φυλακισμένοι επειδή υπερασπίζονται τη γη, όλο και περισσότεροι αγνοούμενοι επειδή αντιστέκονται σε διάφορες εταιρείες που έρχονται να επιβάλουν τους σχεδιασμούς καταλήστευσης και καταστροφής στις κοινότητές μας. Τα προβλήματα είναι συνεχώς μεγαλύτερα και ό,τι και να κάνουμε δεν υπάρχει λύση από τα πάνω. Επομένως είπαμε “πρέπει να οργανωθούμε, από τα κάτω πρέπει να αρχίσουμε να οικοδομούμε κάτι νέο, κάτι που να δώσει δύναμη για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτούς που είναι εκεί πάνω, που έχουν φέρει μόνο καταστροφή και θάνατο στις κοινότητές μας και σε όλους τους κατοίκους του Μεξικού”.
» Γι’ αυτό είπαμε να προτείνουμε κάτι από τα κάτω για όλο το Μεξικό, όχι μόνο για τους ιθαγενικούς πληθυσμούς. Αλλά πρέπει να οργανωθούμε, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα για να δούμε ο ένας τον άλλο και να σκεφτούμε από κοινού πώς θα το κάνουμε ώστε να οικοδομήσουμε όσα καταστρέφει αυτό το σύστημα του θανάτου. Το πώς θα ενωθούμε ως λαοί, πώς θα ενωθούμε με τους εργαζόμενους της υπαίθρου και της πόλης, πώς θα ενωθούμε με τους φοιτητές, τις γυναίκες, τους εργάτες, όλους. Πρέπει να οικοδομήσουμε κάτι καινούριο από τα πάνω, κάτι καλό για το Μεξικό μας. Είδαμε πια πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μεριάς των από πάνω ως προς το να υπάρχει ζωή στις κοινότητές μας, ως προς το να υπάρχει ζωή για όλους. Γι’ αυτό πρέπει να χτίσουμε από τα κάτω και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος, και γι’ αυτό αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, με αντιπροσώπους από όλους τους λαούς του Μεξικού. Μια διακυβέρνηση που θα ακούει το λαό, όπου ο λαός θα είναι αυτός που θα ορίζει και η κυβέρνηση θα υπακούει.
» Έχουμε λοιπόν αυτήν την ευθύνη γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το μεγάλο Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης. Και σε αυτό το δρόμο που βαδίζουμε εκ μέρους όλων των κοινοτήτων, το σύνθημα θα είναι το εξής: ότι οφείλουμε να οργανωθούμε αν θέλουμε να καταστρέψουμε αυτό το καπιταλιστικό σύστημα του θανάτου, που έχει φέρει θάνατο και καταστροφή σε κάθε γωνιά της χώρας. Κι εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ζωή στις κοινότητές μας. Τη μέρα που θα τελειώσει η γη, που θα καταστραφούν τα νερά, που θα καταστραφούν του δέντρα, θα καταστραφούμε κι εμείς.
» Γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτή τη δομή που δεν θέλει τις κοινότητες, που αυτό που θέλει και βλέπει στους λαούς μας είναι τα πλούτη, που μόνο την ενδιαφέρει το χρήμα. Οι λαοί μας θέλουν να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη γη, αυτά τα δέντρα, αυτά τα νερά, θέλουν να συνεχίσουν να τα συντηρούν γιατί αυτή είναι η ζωή, αυτός είναι ο πλούτος των κοινοτήτων. Επομένως γι’ αυτό θα διασχίσουμε το μεξικανικό έδαφος, και θα μεταφέρουμε αυτά τα λόγια που μας έχουν εμπιστευτεί οι κοινότητές μας. Αυτά τα λόγια που λέγονται εκεί στους λαούς μας, για να τα ακούσουν και αν συμφωνούν να κάνουμε μια δυνατή οργάνωση, όχι για το 2018 αλλά για πιο πέρα. Για εκεί όπου θα υπάρχει ζωή για όλους, όπου όλοι θα είμαστε οργανωμένοι, όπου όλοι θα αποφασίζουμε τι γίνεται στις κοινότητές μας, τι γίνεται στις γειτονιές μας, τι γίνεται στους οικισμούς μας. Και ναι μπορούμε να το κάνουμε, αδέρφια, αν όλοι μπορέσουμε να βάλουμε από κάτι, από το μέρος όπου βρίσκεται ο καθένας.
» Αυτά θα είναι τα λόγια μας. Θα ακούσουμε τους διαφορετικούς ιθαγενικούς λαούς από όπου περνούμε και επίσης θα πούμε τα δικά μας λόγια. Και με αυτό το στόχο, αδέρφια, ότι θέλουμε ζωή και θέλουμε ζωή για όλο το Μεξικό και για όλο τον κόσμο. Αλλά για να πετύχουμε να έχουμε αυτή τη ζωή, πρέπει ν’ αρχίσουμε να οικοδομούμε κάτι νέο από τα κάτω, πρέπει να καταστρέψουμε εκείνο το τέρας που μας αποτελειώνει όλους και μόνο οργανωμένοι θα το καταφέρουμε.
» Επομένως έχουμε μια μεγάλη δέσμευση, μια ευθύνη για όλους εσάς, αλλά επίσης ζητάμε να αισθανθείτε πως αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μετά θα το μετανιώσουμε που δεν θα έχουμε κάνει μια κοινή προσπάθεια όλοι μαζί. Επομένως ας πορευτούμε, ας πορευτούμε μαζί, ας πορευτούμε προβληματιζόμενοι πώς θα γίνει να οικοδομήσουμε εκείνο το νέο Μεξικό που θέλουμε να αναδυθεί από τα κάτω, από όλους τους εργαζόμενους της υπαίθρου και της πόλης, από όλους τους ιθαγενικούς λαούς. Όλοι οργανωμένοι σε μια φωνή, όπου θα λέμε ότι δεν συμφωνούμε πλέον με αυτό το εγχείρημα που έχει επιβληθεί από εκείνους που έχουν ισχύ και χρήμα. Επομένως, αδέρφια, αυτό είναι το σύνθημα, αυτή είναι η πρόταση για την οποία είμαστε τώρα εδώ και θα συνεχίσουμε να διασχίζουμε τη χώρα. Επομένως σας καλούμε να οργανωθείτε, να προχωρήσετε μπροστά και μαζί να καταφέρουμε να χτίσουμε κάτι νέο.
» Ευχαριστώ πολύ αδέρφια.»