Δελτίο #6: α΄ μισό Μάρτη

Η εκπομπή στο mixcloud και στο Ké Huelga Radio.

Θέματα:

  1. Χρονικό της σφαγής: δεύτερη σεζόν, επεισόδιο 3: Η Βερακρούζ
  2. Χρονικό της σφαγής: δεύτερη σεζόν, επεισόδιο 4: η τρομακτική θητεία του κοκκορίκου Ενρίκε Πένια Νιέτο
  3. Βερακρούζ: εξαφανίζοντας τους αγνοούμενους
  4. Μπάχα Καλιφόρνια: Καραβάνι για δίκαιο μισθό και αξιοπρεπή ζωή
  5. Κάτω ο νόμος της ράβδου
  6. Οαχάκα: Ψαράδες ενάντια στα αιολικά πάρκα
  7. Συναγερμός στη Xochicuautla
  8. Γκερρέρο: Πλησιάζει η ελευθερία του κοινοτικού αστυνομικού Αρτούρο Κάμπος
  9. Πόλη Τέρας: Επίθεση στο κινηματικό ραδιόφωνο Regeneración Radio
  10. Στις 8 Μάρτη: Μέρα δράσης ενάντια στο θάνατο και τη σεξιστική βία
  11. Τεξκόκο: μπράβοι επιτίθονται σε μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης
  12. Ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου
  13. Ηνωμένες Πολιτείες: Ιθαγενικά έθνη ενάντια στο κτήνος τον Τραμπ.
  14. Γουατεμάλα: πυρκαγιά διαμαρτυρίας σε ορφανοτροφείο

Το δελτίο αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική «Nebulosa» στο κινηματικό ραδιόφωνο του Ρεθύμνου «Ράδιο Ψαλίδι» ολοκληρώνει αυτόν τον κύκλο εκπομπών με την έκτη από τις έξι πιλοτικές εκπομπές του. Η ομάδα της ελληνικής Nebulosa και ο ραδιοσταθμός «Ράδιο Ψαλίδι» θα κάνουν τον απολογισμό της εκπομπής και θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι του εγχειρήματος. Θα συνεκτιμηθούν τα όποια σχόλιά σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail του Ψαλιδιού (psalidiradio@gmail.com) και στο προφίλ της Nebulosa στο facebook (Nebulosa Griega). Σήμερα μεταφράζουμε και μεταδίδουμε δύο δελτία αντιπληροφόρησης τους προγράμματος Nebulosa από το κινηματικό ραδιόφωνο Ké Huelga στην Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς στην Πόλη Τέρας που καλύπτουν τις ειδήσεις του πρώτου μισού του Μάρτη 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση.

  1. Χρονικό της σφαγής: δεύτερη σεζόν, επεισόδιο 3: Η Βερακρούζ

Δεν είμαστε καθόλου διατεθειμένες και διατεθειμένοι να αποδεχτούμε ότι αυτή η χώρα θα μετατραπεί στο χώρο δολοφονίας και εξαφάνισής μας. Οι αριθμοί ανεβαίνουν και οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις του κράτους με τα καρτέλ ναρκωτικών όχι μόνο είναι πρόδηλες αλλά και η βία γίνεται ολοένα πιο τρομακτική. Την 1η Μάρτη, μόλις μερικές ώρες αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί επιχείρηση για την αναχαίτιση του οργανωμένου εγκλήματος στη Βερακρούζ, έξω από ένα σχολείο στην περιοχή Μπόκα δελ Ρίο βρέθηκε ένα βανάκι με 11 πτώματα με εμφανή σημάδια βασανισμού και ένα μήνυμα που έγραφε «αν θέλετε πόλεμο, θα έχετε πόλεμο».

Επίσης την ίδια βδομάδα μια οικογένεια από την Οαχάκα έχασε δυο μέλη της που έκαναν διακοπές στη Βερακρούζ. Τα συγκεκριμένα άτομα εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από άντρες του Ναυτικού, ενώ άλλα τρία άτομα έπεσαν θύματα εξαναγκαστικής εξαφάνισης. Παρά τις παρατυπίες που τόνισαν οι συγγενείς των θυμάτων, το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση για εξαναγκαστική εξαφάνιση που υπέβαλαν οι συλληφθέντες και αποφάσισε να παρουσιαστούν σε πολιτικό δικαστήριο. Η περίπτωση παρουσιάστηκε την Επιτροπή ενάντια στις Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις των Ηνωμένων εθνών. Μπάτσοι και στρατιωτικοί δεν μειώνουν τη βία, αντίθετα την τροφοδοτούν.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: «Εξαναγκαστική εξαφάνιση» είναι όρος που χρησιμοποιείται για τους αγνοούμενους και τις αγνοούμενες που εξαφανίζονται με υπαιτιότητα των κρατικών σωμάτων ασφαλείας.

  1. Χρονικό της σφαγής: δεύτερη σεζόν, επεισόδιο 4: η τρομακτική θητεία του κοκκορίκου Ενρίκε Πένια Νιέτο

Κάθε έτος στη διάρκεια της θητείας του κοκκορίκου Πένια Νιέτο οι δολοφονίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, οι δολοφονίες έχουν ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των δολοφονιών που είχαν καταγραφεί κατά την εξαετία του Φελίπε Καλντερόν και του περίφημου «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που εξάγγειλε το 2006.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η εβδομαδιαία εφημερία «Ζήτα», «η βία και οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατιμωρησία του εμπορίου ναρκωτικών στο Μεξικό κατά την εξαετία του Ενρίκε Πένια Νιέτο έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ». Τρανή απόδειξη συνιστά ότι μόνο κατά το Γενάρη του 2017 καταγράφηκαν 3.007 δολοφονίες.

Οι τρόποι δολοφονίας έρχονται να συμπληρώσουν την τρομακτική εικόνα της βίας. Μια ματιά στο Γκερρέρο ή την Πολιτεία του Μεξικού αρκεί για να πείσει ότι η βαρβαρότητα έχει μετατραπεί σε συνηθισμένη κατάσταση. Για το μήνα του Γενάρη, η πλειονότητα των δολοφονημένων έφερε σημάδια βασανισμού, που περιλάμβαναν διαμελισμό των σωμάτων, αποκεφαλισμό, γυναίκες σε πλαστικές σακούλες ή άντρες κρεμασμένους από γέφυρες.

Στους 50 μήνες της θητείας του κοκκορίκου Πένια, δηλαδή από τον Δεκέμβρη 2012 μέχρι τον Γενάρη 2017,  οι δολοφονίες έχουν φτάσει τις 90.649. Πρακτικά, υπάρχουν πολιτείες, όπως η πολιτεία της Κολίμα, που κάθε χρόνο χάνουν το 8 τοις εκατό του πληθυσμού τους από βίαιες δολοφονίες. Οι πιο βίαιες πολιτείες είναι η Πολιτεία του Μεξικού όπου έχουν καταγραφεί 11.604 δολοφονίες τα τελευταία 4 χρόνια, ακολουθεί το Γκερρέρο με 8.986 δολοφονίες και η Τσιουάουα με 7.240. Το 2016 αναδείχτηκε ως η αιματηρότερη χρονιά διακυβέρνησης του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) με 22.935 δολοφονίες.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Το παρατσούκλι «κοκκορίκος» για το κτήνος τον Πένια το απέκτησε ήδη κατά την προεκλογική εκστρατεία από το κοκκοράκι που έχει στο μαλλί του.

  1. Βερακρούζ: εξαφανίζοντας τους αγνοούμενους

Η υποτιθέμενη αναζήτηση και αναγνώριση αγνοουμένων από πλευράς της κυβέρνησης της εκτός από μακάβριο ανέκδοτο αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η εξαφάνιση συνιστά κρατική πολιτική. Η κυβέρνηση της πολιτείας είχε εξαγγείλει ότι θα δημιουργούσε μια βάση δεδομένων με δείγματα DNA που θα λαμβάνονταν από χιλιάδες οικογένειες αγνοουμένων για την ταύτιση ανθρώπινων καταλοίπων που έχουν βρεθεί σε κρυμμένους τάφους και τη συγκρότηση γενετικών προφίλ των αγνοουμένων. Ωστόσο η Γενική Εισαγγελία δεν προέβη ποτέ στις δειγματοληψίες, ούτε στην ανάλυση των καταλοίπων, ούτε στη συγκρότηση γενετικών προφίλ των αγνοουμένων. Από τις 5.000 καταγγελίες εξαφάνισης, η Εισαγγελία έχει καταρτίσει μόλις 266 γενετικά προφίλ. Οι υπόλοιποι παραμένουν μη αναγνωρισμένα αγνοούμενοι και αγνοούμενες.

  1. Μπάχα Καλιφόρνια: Καραβάνι για δίκαιο μισθό και αξιοπρεπή ζωή

Το Σάββατο στις 4 Μάρτη ξεκίνησε το καραβάνι για δίκαιο μισθό που κάλεσε το Ανεξάρτητο Εθνικό Συνδικάτο Δημοκρατικών Αγροτικών Εργατών και η Εθνική Συμμαχία Δημοτικών και Πολιτειακών Οργανώσεων για την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αφότου πραγματοποίησαν αποκλεισμό της εθνικής οδού πραγματοποίησαν συνάντηση για να γνωστοποιήσουν τη διαδρομή του καραβανιού και να καλέσουν εργάτες από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η κινητοποίηση άρχισε με τον αποκλεισμό της διηπειρωτικής εθνικής οδού ως διαμαρτυρία για την αθέτηση των συμφωνιών που είχαν συναφθεί με την κυβέρνηση της Μπάχα Καλιφόρνια και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δύο χρόνια μετά την κινητοποίηση 80.000 εργατών που συμμετέχουν στο Συνδικάτο, η οργάνωση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της στον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα.

Τα 31 άτομα που συμμετείχαν στο καραβάνι συναντήθηκαν στη διαδρομή τους με πολλές αγροτικές, συνδικαλιστικές και ιθαγενικές οργανώσεις. Στη Γουαδαλαχάρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία της Απελευθέρωσης όπου κατήγγειλαν τη δεύτερη επίθεση εναντίον του καραβανιού από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Στις 13 Μάρτη έφτασαν στη Μορέλια όπου πραγματοποίησαν πορεία μαζί με τον Τομέα 18 του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Στις 17 Μάρτη το καραβάνι σχεδιάζει να φτάσει στην Πόλη του Μεξικού.

  1. Κάτω ο νόμος της ράβδου

Στην Πολιτεία του Μεξικού αλλά και της Πουέμπλας και σε ολόκληρη τη χώρα, οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιβάλλουν με μια σειρά «νόμων», όπως τους αποκαλούν, την ασύμμετρη χρήση βίας και φονικών όπλων ενάντια στην κοινωνική κινητοποίηση. Ένας τέτοιος νόμος προτάθηκε στην Πολιτεία του Μεξικού στις 11 Δεκέμβρη 2015. Από εκείνη τη στιγμή πολλές οργανώσεις, κέντρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιστεκόμενοι πληθυσμοί, όπως οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες στην Xochicuautla και κυρίως οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο έχουν πραγματοποιήσει ποικίλες διαμαρτυρίες και νομικές προσφυγές καταγγέλλοντας τον φονικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, την 1η Μάρτη πραγματοποιήθηκε μια διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο που ζητούσε από τους δικαστές την άμεση απόσυρση του νόμου, καθώς παραβιάζει τα δικαιώματα και τις βασικές δομικές εγγυήσεις των ατόμων.

  1. Οαχάκα: Ψαράδες ενάντια στα αιολικά πάρκα

Από τις εξεγερμένες ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, οι ψαράδες του Σαν Φρανσίσκο δελ Μαρ γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους στις 5 Μάρτη ότι στη διάρκεια μιας ενημερωτικής συνάντησης σε σχέση με την έγκριση οικοδόμησης αιολικών πάρκων στην περιοχή, μια ομάδα ατόμων που δεν ανήκαν στην κοινότητα άρχισαν να παρενοχλούν τη διαδικασία ούτως ώστε να αποτρέψουν μια αρνητική απόφαση. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το έργο, το αιολικό πάρκο θα δεσμεύσει 15.000 εκτάρια.

Οι ψαράδες του Σαν Φρανσίσκο δελ Μαρ κατονομάζουν ως υπεύθυνους τον Επίτροπο Κοινοτικής Περιουσίας, το δήμαρχο και την κυβέρνηση της πολιτείας καθώς αυτοί είναι που έχουν επιδείξει συμφέρον για την επιβολή των αιολικών πάρκων στην περιοχή.

  1. Συναγερμός στη Xochicuautla

Στις 3 Μάρτη 180 υπάλληλοι της πολιτειακής αστυνομίας εισέβαλαν στην κοινοτική συνέλευση του Σαν Φρανσίσκο Xochicuautla στην Πολιτεία του Μεξικού. Με αυτήν την επίθεση ενάντια στην κοινότητα, που εδώ και δέκα χρόνια αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στο φαραωνικό έργο του αυτοκινητοδρόμου Τολούκα-Ναουκάλπαν, η κυβέρνηση επιδεικνύει για άλλη μια φορά αδιαφορία απέναντι στις υποδείξεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν πραγματοποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος Τολούκα-Ναουκάλπαν θα καταστρέψει πάνω από 600 εκτάρια δάσους, επηρεάζοντας την παραγωγή 250.000 κυβικών νερού το χρόνο. Οι κάτοικοι αντιστέκονται ενάντια στα ισχυρά συμφέροντα των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου Higa και της κυβέρνησης της πολιτείας του Μεξικού, που προωθούν παράλληλα τη διάσπαση και τον σφετερισμό της Επιτροπής Κοινοτικής Περιουσίας. Θεωρούν πρόκληση την παρουσία της πολιτειακής αστυνομίας, καταγγέλλουν την επίθεση, απαιτούν την άμεση αποχώρηση των μπάτσων από τις κοινότητές τους και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κοινοτήτων.

  1. Γκερρέρο: Πλησιάζει η ελευθερία του κοινοτικού αστυνομικού Αρτούρο Κάμπος

Στις 9 Φλεβάρη 2017 η ετυμηγορία του δικαστηρίου του Ακαπούλκο ήταν αθωωτική για τον Αρτούρο Κάμπος. Το δικαστήριο παραδέχτηκε ότι ο Αρτούρο δεν διέπραξε το αδίκημα της απαγωγής για το οποίο βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και τρία χρόνια. Παράλληλα αυτή η απόφαση αναγνωρίζει ως νόμιμο και νομιμοποιημένο το σύστημα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας του Επαρχιακού Συντονιστικού Κοινοτικών Διοικήσεων – Κοινοτικής Αστυνομίας (CRAC-PC). Επιπλέον υποχρεώνει το Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει αθωωτική απόφαση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του συντρόφου.

Ο Αρτούρο, ο Γκονζάλ και ο Σαμουέλ, οι τρεις πολιτικοί κρατούμενοι της CRAC-PC που κατηγορούνται άδικα για αδικήματα που δεν διέπραξαν έχουν αποδείξει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια την αθωότητά τους και έχουν νικήσει ένα σύστημα δικαιοσύνης που ενοχοποιεί τους υπερασπιστές των κοινοτήτων και ποινικοποιεί το σύστημα δικαιοσύνης της CRAC-PC που δεδομένων των συνθηκών συνιστά μια εναλλακτική για την οικοδόμηση της δικαιοσύνης από τα κάτω.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Η κοινοτική αστυνομία συνιστά ήδη θεσμό σε πολλές περιοχές των οποίων οι κάτοικοι έχουν πάρει τις τύχες τους στα χέρια τους. Η πρωτοποριακή κοινοτική αστυνομία της CRAC-PC στην πολιτεία του Γκερρέρο έχει ήδη 20 χρόνια δράσης. Οι κοινοτικές αστυνομίες συνιστούν πολιτοφυλακές, των οποίων ο τρόπος λειτουργίας αποφασίζεται από τις κοινότητες, οι οποίες τις συντηρούν, τις εκπαιδεύουν και τις εξοπλίζουν. Τα μέλη τους είναι άμισθα και παρέχουν για κάποιο διάστημα υπηρεσίες στην κοινότητά τους. Ο θεσμός απαντάται κυρίως σε περιοχές με έντονη παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος και της κρατικής τρομοκρατίας. Τα μέλη τους δέχονται έντονη κρατική καταστολή με συχνότερη την κατηγορία της απαγωγής, καθώς ως τέτοια ορίζουν οι κρατικές αρχές τη σύλληψη ενός παραβάτη από την κοινοτική αστυνομία και την ένταξή του στο κοινοτικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

  1. Πόλη Τέρας: Επίθεση στο κινηματικό ραδιόφωνο Regeneración Radio

Συνεχίζουν οι επιθέσεις ενάντια στα ελεύθερα και κοινοτικά μέσα. Στις 7 Μάρτη δέχτηκε επίθεση το στούντιο των συντρόφων και συντροφισσών από το Regeneción Radio. Σε ανακοίνωση οι συντρόφισσες καταγγέλλουν ότι κατά την είσοδό τους στο σταθμό συνειδητοποίησαν ότι είχε παραβιαστεί η πόρτα και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι κλάπηκαν μικρόφωνα, καλώδια, κονσόλες, μείκτες ήχου καθώς και άλλα αντικείμενα της συλλογικότητας.

Θυμίζουμε ότι αυτή η επίθεση δεν είναι η πρώτη που δέχεται το συγκεκριμένο ραδιόφωνο. Στις 21 Δεκέμβρη 2015 το στούντιο καταστράφηκε από μια ομάδα χούλιγκαν που δρα στο εσωτερικό του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, ενώ ταυτόχρονα δέχτηκαν σωματική επίθεση και κάποιοι από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που βρίσκονταν εκεί, με απειλές και απόπειρα δολοφονίας ενός από τα μέλη της συλλογικότητας. Μετά την επίθεση και την καταστροφή του στούντιο, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας αναζήτησαν νέο χώρο για να συνεχίσουν τις μεταδόσεις που διακόπτονται τώρα και πάλι από αυτή τη νέα επίθεση. Το αδερφό μας ραδιόφωνο KeHuelga καλεί σε αλληλεγγύη για την ανεύρεση νέου χώρου στον οποίο θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία το Regeneración Radio.

Από το Ράδιο Ψαλίδι ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας: κάτω τα ξερά σας από τους αδερφούς και τις αδερφές μας! Η αντιπληροφόρηση δεν θα σταματήσει με θρασύδειλες επιθέσεις!

  1. Στις 8 Μάρτη: Μέρα δράσης ενάντια στο θάνατο και τη σεξιστική βία

Το απόγευμα της 8ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εκατοντάδων γυναικών στο μνημείο του Αγγέλου της Ανεξαρτησίας για την οργάνωση των μπλοκ που θα αποτελούσαν την πρώτη πορεία για τη διεθνή μέρα των εργατριών γυναικών.

Η κινητοποίηση καλέστηκε από τον «Συντονισμό για την πορεία της 8ης Μάρτη στην Πόλη του Μεξικού» και συγκέντρωσε, φοιτήτριες, ιθαγενείς, μετανάστριες, εργαζόμενες στην υγεία, αναρχικές και ελευθεριακές, ηλικιωμένες, γυναίκες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μητέρες αγνοουμένων, δασκάλες του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, πληγείσες από τις υψηλές χρεώσεις του ρεύματος, και άλλες χιλιάδες γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο θάνατο και τη σεξιστική βία.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι μητέρες των αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα. Επίσης με δικά τους μπλοκ συμμετείχαν η συλλογικότητα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», η κοινότητα της εκτοπισμένης κατάληψης Chanti Ollín, ιθαγενείς γυναίκες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, εργαζόμενες της Έκτης του EZLN, καθώς μέλη της Εθνικής Συνέλευσης Χρηστών Ηλεκτρικής Ενέργειας κοντινών δήμων.

Επίσης συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ η Κίνηση για τον Σοσιαλισμό, Η Κίνηση Εργαζομένων για τον Σοσιαλισμό και η Εθνική Οργάνωση για τη Λαϊκή Εξουσία.

Η πορεία δέχτηκε επίθεση από ένα αυτοκίνητο της οργάνωσης «Ανεξάρτητο Λαϊκό Μέτωπο Φρανσίσκο Βίγια». Το αυτοκίνητο επιχείρησε να κινηθεί αντίστροφα στο εσωτερικό της πορείας. Οι συντρόφισσες έκαναν έκκληση για σεβασμό του χώρου της πορείας, αλλά οι άντρες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο απάντησαν με σπρωξίματα, απειλές, προσβολές και σεξουαλική βία. Σχηματίστηκε αλυσίδα γυναικών εναντίον τους, στο οποίο επιτέθηκαν χτυπώντας μια συντρόφισσα και άλλη μία που έσπευσε να τη σηκώσει από το δάπεδο. Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι αποχώρησαν με το αυτοκίνητό τους υπό την προστασία άλλων συμμετεχόντων στην πορεία.

Στο κείμενο καταγγελίας του περιστατικού τονίζεται ότι αυτό συνιστά μικρό μόνο δείγμα της σεξιστικής βίας που δέχονται καθημερινά οι γυναίκες καθώς και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τη συνέργεια όσων συγκαλύπτουν περιστατικά βίας, καθώς και τη στέρηση του λόγου για καταγγελία ανάλογων περιστατικών που στην προκειμένη περίπτωση συνέβη όταν η Συνέλευση των Γειτονιών αποφάσισε να μην παραχωρήσει το μικρόφωνο στη διάρκεια της κινητοποίησης για καταγγελία του περιστατικού.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα σε μια χώρα όπου αυξάνονται καθημερινά οι δολοφονίες γυναικών και η σεξιστική βία συνεχίζει να είναι σταθερά των καθημερινών σχέσεων.

Σε μια δράση που καλέστηκε από την πρωτοβουλία «Γυναίκες και η Έκτη του ELZN» στις 11 Μάρτη, η κυβέρνηση της Πόλης Τέρας έδειξε και πάλι τα δόντια της, καθώς οι μπάτσοι της συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν τη συγκέντρωση μπροστά στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πρώτη κινητοποίηση, αν και πολύχρωμη ως προς τις πολιτικές της θέσεις και τις προτάσεις για την οικοδόμηση εναλλακτικών, κατόρθωσε να συγκεντρώσει και να εκφράσει την απόρριψη της πολιτικής του θανάτου, της εκμετάλλευσης, της ατιμωρησίας, της διαφθοράς και της συστημικής βίας ενάντια στις γυναίκες. Πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά για την κατάκτηση των δικαιωμάτων και την οικοδόμηση κοινωνικών χώρων όπου όλες και όλα θα μπορούμε να ζούμε ελεύθερα.

  1. Τεξκόκο: μπράβοι επιτίθονται σε μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης

Στις 9 Μάρτη μέλη του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης δέχτηκαν και πάλι επίθεση από μπράβους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε αφότου οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι της Τοκουΐλ απέκλεισαν με έναν εκσκαφέα το δρόμο από όπου περνούν τα φορτηγά του έργου. Με αυτήν την κίνηση τα μέλη του Μετώπου προσπάθησαν να καταστήσουν εμφανές το πρόβλημα που προκαλεί στις καλλιέργειες η διέλευση των φορτηγών. Το μεσημέρι, ενώ οι σύντροφοι ετοίμαζαν το φαγητό, μια ομάδα 30 μπράβων των εταιρειών Cipsa και Pinfra, φέροντας πυροβόλα όπλα, επιτέθηκαν στα μέλη του Μετώπου και εκκένωσαν το χώρο. Σε ανακοίνωση στις 10 Μάρτη το Μέτωπο των Λαών γράφει ότι η γης τους δεν πουλιέται και κάλεσαν τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την κατασκευή να σταματήσουν την παράνομη κατάληψη των χωραφιών τους.

  1. Ανακοίνωση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου

Σε ανακοίνωσή του στις 9 Μάρτη το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο απαίτησε δικαιοσύνη απέναντι στην πρόσφατη καταστολή ενάντια στις κοινότητες του Σαν Φρανσίσκο δελ Μαρ στην Οαχάκα, του Καλτσόντσιν και της Σάντα Μαρία Οστούλα στο Μιτσοακάν και του Αμεάλκο στο Κερέταρο.

Γράφουν ότι «ο πόλεμος ενάντια στους λαούς μας δεν σταματά, η καταλήστευση και η καταστολή από τις κακές κυβερνήσεις στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης συνεχίζεται ενάντια στη μητέρα μας τη γη, ενάντια στους λαούς μας και στην αυτόνομη οργάνωσή μας».

Τα γεγονότα στο Σαν Φρανσίσκο δελ Μαρ ήδη απασχόλησαν το παρόν δελτίο αντιπληροφόρησης, με την ένοπλη ομάδα που προσπάθησε να επηρεάσει την απόφαση της κοινοτικής συνέλευσης ενάντια στο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται. Στο Καλτσόντσιν, στις 24 Φλεβάρη η κυβέρνηση του Μιτσοακάν επιτέθηκε βάναυσα στην κοινότητα που είχε συγκεντρωθεί για να υπερασπίσει το νόμιμο δικαίωμά της στην αποκατάσταση της κοινοτικής γης της. Τέλος, η κοινότητα της Σάντα Μαρία Οστούλα συνεχίζει να είναι αντικείμενο επιθέσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα. Επίσης κατήγγειλαν τη σύλληψη του ιθαγενή Ραϋμούντο Πασκουάλ Γκαρσία που έλαβε χώρα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο gasolinazo.

Διεθνείς ειδήσεις

  1. Ηνωμένες Πολιτείες: Ιθαγενικά έθνη ενάντια στο κτήνος τον Τραμπ

Στις 11 Μαρτίου, στην καρδιά της αυτοκρατορίας, οι ιθαγενικές εθνότητες και λαοί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Λευκό Οίκο για να δείξουν την αποδοκιμασία τους για την κατασκευή του αγωγού Dakota Access Pipeline που περνάει την ιερή γη του Standing Rock. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μερικές μέρες αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε αρνητικά ενάντια σε προσφυγή των φυλών του Standing Rock και της φυλής Cheyenne River Sioux ώστε να σταματήσουν την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του αγωγού που θα κοστίσει 3 δις 800 εκατομμύρια δολάρια. Βεβαιώνουν ότι η κατασκευή μπορεί να μολύνει το ποτάμι του Μιζούρι, που αποτελεί την κύρια πηγή πόσιμου νερού στην περιοχή. Η απόρριψη της προσφυγής ακολούθησε την επίσπευση της διαδικασίας ανάθεσης του έργου στις εταιρείες Dakota Access και Keystone XL στην οποία προχώρησε ο Τραμπ.

  1. Γουατεμάλα: πυρκαγιά διαμαρτυρίας σε ορφανοτροφείο

40 κορίτσια πέθαναν από πυρκαγιά σε κρατικό ορφανοτροφείο της δομής «Ασφαλές Καταφύγιο» στη Γουατεμάλα που συνέβη στις 8 Μάρτη στο Σαν Χοσέ Πινουάλα. Άλλα 15 κορίτσια νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 9 από τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μερικά λεπτά πριν την πυρκαγιά είχε πραγματοποιηθεί εξέγερση των κοριτσιών που διαμαρτύρονταν για κακομεταχείριση και σεξουαλική παρενόχληση. Η πυρκαγιά έλαβε χώρα όταν τα έγκλειστα κορίτσια άρχισαν να βάζουν φωτιά στα στρώματά τους απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

Κάτοικοι της γειτονιάς αναφέρουν ότι είχαν δει τα κορίτσια να συγκρούονται με τους δασκάλους τους και με την αστυνομία, να ρίχνουν πέτρες, ενώ φώναζαν ότι τις κακοποιούν σεξουαλικά.

Στις 11 Μάρτη χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν δικαιοσύνη και να καταγγείλουν το κράτος της Γουατεμάλας, καθώς το κράτος ήταν αυτό που τις σκότωσε. Ένα από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ήταν: «Δεν σώπησαν κι αυτό δεν άρεσε, υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους και το κράτος τις έκαψε». Κατήγγειλαν ότι το ορφανοτροφείο, όπου υπήρχαν βρέφη μέχρι έφηβες 17 χρονών, ήταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου στοιβάζονταν τα κορίτσια και όπου, παρά τις καταγγελίες, η κακομεταχείριση και η σεξουαλική βία ήταν συνεχής.

****

Εδώ ολοκληρώνονται αυτός ο κύκλος πιλοτικών εκπομπών του δελτίου της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του πρώτου μισού του Μάρτη 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κινηματικό ραδιόφωνο KeHuelga από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο KeHuelga για την εκπομπή μας και μήνυμα παρουσίασης του σταθμού «Ράδιο Ψαλίδι».

 

Μέχρι νεωτέρας, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *