Δελτίο #16: τέλη Αυγούστου – α΄ δεκαήμερο Σεπτέμβρη

Εδώ στο mixcloud σε ηχογράφηση από το αναρχικό/αντιεξουσιαστικό ραδιόφωνο “Ραδιοφράγματα“.

Θέματα:

  1. Στατιστικά για το Μεξικό ή αλλιώς το ξόφλημα του νεοφιλελευθερισμού
  2. Τα νούμερα που δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στην πέμπτη αναφορά της
  3. Επίσκεψη του Παναμερικανικού Συμβουλίου για την υπόθεση των 43 Αγνοουμένων
  4. Παρουσίαση της Πλατφόρμας Αγιοτσινάπα
  5. Άλλες ειδήσεις για την Αγιοτσινάπα
  6. Βερακρούζ: η αυτοκυβέρνηση ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες
  7. Οαχάκα: πορεία ενάντια στα αιολικά πάρκα
  8. Οαχάκα: διαμαρτυρία δασκάλων ενάντια στον κρετίνο Πένια Νιέτο
  9. Γκερρέρο: διαμαρτυρία ενάντια στη γραμματεία της κυβέρνησης στην Τλάπα
  10. Ενάντια στις σεξιστικές δολοφονίες
  11. Πόλη Τέρας: Κατάληψη έξω από την πηγή στην Αζτέκας 215
  12. Πόλη Τέρας: Ενάντια σε κατασκευή εμπορικού κέντρου
  13. Σονόρα: Η Εθνική Επιτροπή Ιθαγενικών Λαών επιβουλεύεται τη γη των Yoreme
  14. Πολιτεία του Μεξικού: διαμαρτυρία ενάντια στις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου
  15. Κάποιες ειδήσεις για το σεισμό
  16. Το Ké Huelga Radio απέναντι στις εκλογές και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και η δική μας θέση
  17. Αργεντινή: κινητοποιήσεις και νέες πληροφορίες για τον Santiago Maldonado
  18. Ελ Σαλβαδόρ: λαοί ενάντια στις πολυεθνικές
  19. Ισπανία: διαμαρτυρία ενάντια στην υπερταχεία
  20. Κολομβία: βίαιη εκρίζωση καλλιεργειών κόκας
  21. Αργεντινή: κινητοποίηση ενάντια στον γενοκτόνο Βενιαμίν Νετανιάχου
  22. Κολομβία: ΜΑΤ στο πλευρό πετρελαϊκής εταιρείας

Γεια χαρά! Ακούτε το δελτίο #16 που μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει τρία δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει το διάστημα από τα τέλη Αυγούστου και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτέμβρη 2017. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

1) Στατιστικά για το Μεξικό ή αλλιώς το ξόφλημα του νεοφιλελευθερισμού

Τις τελευταίες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού επιδίδεται σε μια κυνική προπαγάνδα για τα υποτιθέμενα επιτεύγματά της με αφορμή την έκθεση της κυβέρνησης για το πέμπτο έτος της θητείας της. Εκτός από το χρηματισμό των μαζικών μέσων παραπληροφόρησης με δημόσιο χρήμα, ο πρόεδρος του Μεξικού επιχειρεί να κρύψει τον ήλιο με το δάχτυλο: το Μεξικό βουλιάζει στη φτώχια, την ανασφάλεια και την αποσύνθεση ενώ μια χούφτα επιχειρηματίες και πολιτικοί πλουτίζουν χωρίς σταματημό. Τις διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνουν οι παρακάτω εκθέσεις:

Στις 31 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Αξιολόγησης για την Πολιτική της Ανάπτυξης. Σε αυτήν φαίνεται ότι το 2016, περίπου 53,4 εκατομμύρια άτομα ζούσαν σε συνθήκες φτώχιας, από τα οποία τα 9 εκατομμύρια δεν μπορούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Το νούμερο αυτό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2013. Δηλαδή τέσσερα χρόνια δυστυχίας με τον Πένια Νιέτο για να βρεθεί το Μεξικό στα ίδια.

Από την πλευρά τους, το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο, το ίδρυμα Kontrad Adenauer και το Παρατηρητήριο Μισθών δημοσίευσαν την έκθεση «Μεξικό, χώρα φτωχών και όχι μεσαίας τάξης» που βεβαιώνει ότι ανάμεσα στο 2007 και το 2016 το ποσοστό του πληθυσμού που χαρακτηριζόταν ως μεσαία τάξη μειώθηκε από το 33 στο 25 τοις εκατό. Ανάμεσα στα στοιχεία που συνυπολογίστηκαν για να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα ήταν η μείωση των πραγματικών μισθών, οι διατροφικές ελλείψεις, η μη πρόσβαση σε κοινωνική ασφάλιση και βασικές παροχές, οι συνθήκες της στέγασης και της εκπαίδευσης.

Τέλος, η μελέτη «Κατανομή και ανισότητα οικονομικών και μη οικονομικών πόρων στο Μεξικό» του καθηγητή του Αυτόνομου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Miguel Ángel del Castillo επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι το Μεξικό είναι μια χώρα φτωχών γεμάτη πλούσιους. Σε ένα από τα νούμερα που παραθέτει, υποστηρίζει ότι αν τα 76,7 δισεκατομμύρια πέσος του εθνικού πλούτου κατανέμονταν ισότιμα, κάθε νοικοκυριό θα είχε «900 χιλιάδες πέσος σε υλικά αγαθά (δηλ. σπίτια, γη, αυτοκίνητα και είδη οικιακής χρήσης) και χρηματοπιστωτικά αγαθά (χρήμα και μετοχές). Το ποσό θα ήταν επαρκές ώστε τα άτομα να έχουν μια άνετη ζωή, καθώς ισοδυναμεί με κατά μέσο όρο 400.000 πέσος για κάθε ενήλικα. Δυστυχώς η κατανομή είναι πολύ ανισότιμη. Τα δύο τρίτα του πλούτου βρίσκονται στα χέρια του 10% της χώρας, ενώ το 1% των πλέον πλουσίων μοιράζεται πάνω από το ένα τρίτο».

Εν συντομία, το Μεξικό των πλουσίων ευημερεί ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού απολαμβάνει δυστυχία, πτώση του βιοτικού του επιπέδου και εξαναγκαστική μετανάστευση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα πέντε χρόνων διακυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

2) Τα νούμερα που δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στην πέμπτη αναφορά της

Στην πέμπτη αναφορά της κυβέρνησης, ο κρετίνος που κυβερνά το Μεξικό ξέχασε να αναφέρει ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 104 χιλιάδες δολοφονίες. Το νούμερο αυτό ξεπερνά την αιματηρή θητεία του προκατόχου του, Φελίπε Καλντερόν, που κήρυξε το 2006 τον πόλεμο κατά τον ναρκωτικών.

Σις 104.602 δολοφονίες από το Δεκέμβρη του 2012 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 έρχονται να προστεθούν οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, οι μυστικοί τάφοι και η συνεχής βία ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, όπως οι χιλιάδες σεξιστικές δολοφονίες και οι συνεχείς δολοφονίες δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Proceso στη διάρκεια του τρέχοντος χρόνου «κάθε μήνα καταγράφονταν 2.100 με 2.461 βίαιοι θάνατοι», αριθμός που βγάζει το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα των 78 δολοφονιών τη μέρα, δηλαδή τουλάχιστον 3 νεκρούς την ώρα.

3) Επίσκεψη του Παναμερικανικού Συμβουλίου για την υπόθεση των 43 Αγνοουμένων

Στις 28 με 30 Αυγούστου έλαβε χώρα η τρίτη επίσκεψη στο Μεξικό του Ειδικού Μηχανισμού Παρακολούθησης για την Υπόθεση της Αγιοτσινάπα του Παναμερικανικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ελεγχθούν οι εξελίξεις για την ανεύρεση της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται οι 43 φοιτητές, στις γραμμές που έχει προτείνει η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ερευνητών. Η ειδική απεσταλμένη επισκέφτηκε την αγροτική ακαδημία «Σαν Ισίδρο Μπούργος» όπου φοιτούσαν οι αγνοούμενοι, όπου συναντήθηκε με τους γονείς τους. Εκεί είπε ότι: «βρισκόμαστε εδώ με ένα στόχο, κι αυτός δεν είναι μόνο η δέσμευση παρακολούθησης της υπόθεσης, αλλά η δέσμευση για τη ζωή». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η δέσμευση αφορά όλους τους συγγενείς αγνοουμένων που έχουν δικαίωμα να ξέρουν πού βρίσκονται οι αγαπημένοι τους.

Στις 29 Αυγούστου η ειδική απεσταλμένη βρέθηκε στη συνάντηση των γονιών με τη Γενική Εισαγγελία, όπου ζήτησε να επισπευσθούν οι εργασίες αναζήτησης. Επίσης ζήτησε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων μπάτσων που συμμετείχαν στην εξαφάνιση ή συγκάλυψαν το περιστατικό. Η ειδική απεσταλμένη σχολίασε ότι στο Μεξικό οι περιπτώσεις εξαφάνισης έχουν χτυπήσει κόκκινο συναγερμό.

Οι γονείς από τι μεριά τους κάλεσαν στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 15 μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις εξαφάνιση των παιδιών τους.

4) Παρουσίαση της Πλατφόρμας Αγιοτσινάπα

Στις 7 Σεπτέμβρη παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου Prodh στην Πόλη Τέρας η Πλατφόρμα Αγιοτσινάπα, μια πρωτοβουλία της «Forensic Architecture» σε συνεργασία με το Κέντρο Prodh, την Ομάδα Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας Αργεντινής και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να καταστήσει ορατές τις επιθέσεις στις 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014 που κορυφώθηκαν με την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα.

Χρησιμοποιώντας διαδραστικούς χάρτες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις η πλατφόρμα αποκαλύπτει:

– Την διάσταση, κλιμάκωση και γεωγραφική έκταση της βίας τη νύχτα μεταξύ 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014.

– Το επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα σε πολιτειακούς φορείς και το οργανωμένο έγκλημα.

– Την έκταση αλλοίωσης τεκμηρίων για τις επιθέσεις από μεριάς του κράτους.

Η πλατφόρμα βασίζεται στις έρευνες που πραγματοποίησε η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Ερευνητών και σε διαφορετικές δημοσιογραφικές έρευνες. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους συγγενείς των 43 φοιτητών και το κοινό γενικότερα να αντιληφθούν τις διαφορετικές ιστορίες των γεγονότων της υπόθεσης. Επιπλέον στόχο έχει να προσφέρει ένα εργαλείο για την εγκληματολογική έρευνα και τους ερευνητές ώστε να εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος αυτό το πρωτοφανές επεισόδιο και την κλιμάκωση της βίας, της συγκάλυψης και της συνέργειας.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.plataforma-ayotzinapa.org/ και θα αποτελεί κομμάτι έκθεσης στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας στην Πανεπιστημιούπολη του UNAM από τις 9 Σεπτέμβρη 2017 μέχρι το Γενάρη 2018.

5) Άλλες ειδήσεις για την Αγιοτσινάπα

Στις 12 Σεπτέμβρη μια ομάδα φοιτητών της αγροτικής ακαδημίας του Γκερρέρο κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους από κινηματική δράση δέχτηκε επίθεση από μπάτσους. Η πολιτειακή αστυνομία πυροβόλησε αρκετές φορές για να τρυπήσει τα λάστιχα του λεωφορείου και συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 φοιτητές. Όπως κατήγγειλαν οι γονείς των 43, την ίδια μέρα μια οπλισμένη ομάδα ακολουθούσε την Επιτροπή Γονιών και τους φοιτητές που πραγματοποιούσαν δράσεις στην πρωτεύουσα.

Την ημέρα επετείου της Ανεξαρτησίας του Μεξικού στις 15 Σεπτέμβρη, κατά την οποία οι αρχές πραγματοποιούν τελετουργικά το «κάλεσμα Ανεξαρτησίας», οι γονείς προέβησαν σε ένα «αντικάλεσμα» στις κυριότερες πόλεις του Γκερρέρο ως αντίδραση απέναντι στις αρχές. Στη αντικάλεσμα συντροφεύτηκαν από δασκάλους, φοιτητές, κοινωνικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

6) Βερακρούζ: η αυτοκυβέρνηση ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Στο νότο της πολιτείας της Βερακρούζ οι λαοί και οι κοινότητες των λαών Ποπολούκας και Νάουα προέβησαν στο σχηματισμό αυτοκυβέρνησης σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά τους. Σκοπός της αυτοκυβέρνησης είναι να αντισταθούν ενάντια στον σφετερισμό και την πώληση γης σε πολυεθνικές εταιρείες που επιδιώκουν να εδραιωθούν στην περιοχή μέσω της επιβολής Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Η συνέλευση των λαών που σχημάτισε το συμβούλιο διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η χρήση γης με την τεχνική του fracking για την εξόρυξη πετρελαίου, ούτε θα δώσουν άδεια για την κατασκευή αιολικών πάρκων και την είσοδο μεταλλευτικών εταιρειών. Σχολίασαν ότι οι εταιρείες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνει η Ενεργητική Μεταρρύθμιση και οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Οι λαοί της περιοχής δίνουν σαφές μήνυμα ότι μόνο η οργάνωση μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην καταλήστευση των κοινών αγαθών.

7) Οαχάκα: πορεία ενάντια στα αιολικά πάρκα

Οι κάτοικοι της κοινότητας Unión Hidalgo πραγματοποίησαν πορεία στους κυριότερους δρόμους της κοινότητας για να επιδείξουν την απόρριψη εγκατάστασης νέου αιολικού πάρκου. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η αντίστοιχη ΔΕΗ χορήγησε την άδεια στην εταιρεία Électricité de France να κατασκευάσει αιολικό πάρκο στην κοινότητα χωρίς να έχει προηγουμένως πραγματοποιηθεί διαβούλευση.

Η κινητοποίηση αποτελεί κομμάτι των δράσεων που συμφωνήθηκε στο Εθνικό Φόρουμ «Εξορυκτισμός ή ζωή» που πραγματοποιήθηκε στις 19 με 20 Αυγούστου με στόχο την πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών δράσεων ενάντια στις φαραωνικές επενδύσεις.

8) Οαχάκα: διαμαρτυρία δασκάλων ενάντια στον κρετίνο Πένια Νιέτο

Στις 7 Σεπτέμβρη έλαβαν χώρα διάφορες κινητοποιήσεις στην πόλη της Οαχάκας ενάντια στον κρετίνο πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο. Χιλιάδες δάσκαλοι και δασκάλες του Τομέα 22 του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) κινητοποιήθηκαν για να εναντιωθούν στην επίσκεψη του Πένια Νιέτο στην πολιτεία της Οαχάκα. Από τις 7 το πρωί οι δάσκαλοι και οι δασκάλες συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Οαχάκα όπου ο κρετίνος θα πραγματοποιούσε συνάντηση με τουλάχιστον 40 πρεσβευτές και επιχειρηματίες.

Κράτος και πολιτεία κινητοποίησαν όλες τις κατασταλτικές δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τους δασκάλους. Χαρακτηριστικό της βίας, ήταν ένα περιστατικό σε έναν από τους δρόμους της πόλης όπου δυο μπάτσοι κλωτσούσαν με μένος έναν δάσκαλο. Αλλά αυτό δεν ήταν παρά η αρχή της σκληρής καταστολής.

Πριν την επίσκεψη του κρετίνου, ο Τομέας 22 των δασκάλων είχε ανακοινώσει την πρόθεση για μια ειρηνική διαμαρτυρία. Ωστόσο οι μπάτσοι πήραν τα μέτρα τους ενάντια σε κάθε μορφή κινητοποίησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε ομάδες κρούσης για να προκαλέσει την καταστολή των διαδηλωτών. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι οι μπάτσοι μπήκαν βίαια σε σπίτια κοντά στο χώρο διαμαρτυρίας.

Στο τέλος της ημέρας υπήρχαν αρκετοί τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση και 20 συλλήψεις.

9) Γκερρέρο: διαμαρτυρία ενάντια στη γραμματεία της κυβέρνησης στην Τλάπα

Στις 5 Σεπτέμβρη δάσκαλοι του Πολιτειακού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της πολιτείας του Γκερρέρο, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και συγγενείς των θυμάτων κρατικής βίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης του γραμματέα της κυβέρνησης και του κυβερνήτη της πολιτείας.

Ο αρχικός σχεδιασμός του γραμματέα και του κυβερνήτη ήταν να πραγματοποιήσουν μια παρουσίαση των επιτευγμάτων στη μάχη κατά της ανασφάλειας και της αυξανόμενης βίας. Ωστόσο με το άνοιγμα της εκδήλωσης άρχισε η διαμαρτυρία που ζητούσε την επιστροφή των 43 φοιτητών καθώς και τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Antonio Vivar που δολοφονήθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία στις 7 Ιουλίου 2015. Οι διαδηλωτές άνοιξαν πανό κοντά στην εξέδρα που έγραφε «Πάνω από 100 χιλιάδες νεκροί, 36 χιλιάδες αγνοούμενοι, το κακό δεν μετρά αλλά στοιχίζει πολύ». Θυμίζουμε ότι στους 6 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχουν υπάρξει ήδη 14.190 υποθέσεις δολοφονιών, νούμερο κατά 27 τοις εκατό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό.

10) Ενάντια στις σεξιστικές δολοφονίες

Το διήμερο 16 και 17 Σεπτέμβρη ήταν μέρες αγώνα, καταγγελίας και διαμαρτυρίας για την πρόσφατη δολοφονία της Mara Fernanda Castilla Miranda στις 8 Σεπτέμβρη στην Πουέμπλα από έναν ταξιτζή.

Την πρώτη μέρα, στις 16 Σεπτέμβρη, μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών πραγματοποιήσαν κινητοποίηση πολύ κοντά στο μπαρ από όπου βρισκόταν η Μάρα πριν πάρει το ταξί του δολοφόνου της. Οι διαδηλωτές στοιχήθηκαν σε γραμμή κρατώντας κεριά και πανό για να απαιτήσουν να σταματήσουν οι σεξιστικές δολοφονίες στην Πούεμπλα, που έχουν φτάσει ήδη τις 83 από την αρχή του χρόνου.

Για τις 17 Σεπτέμβρη πολλές πόλεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα από φοιτητές, οργανώσεις και τους συγγενείς της Μάρα για πραγματοποίηση δράσεων σε διάφορες πολιτείες που να απαιτούν δικαιοσύνη και παύση της σεξιστικής βίας. Στην πρωτεύουσα η πορεία που πραγματοποιήθηκε κατέληξε στη Γενική Εισαγγελία.

Στη Xalapa, γενέτειρα της Μάρα στην πολιτεία της Βερακρούζ, πραγματοποιήθηκε σιωπηλή διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν οι συγγενείς της Μάρα, συνοδευόμενοι από χιλιάδες γυναίκες, νέους, γονείς και παιδιά που διαμαρτύρονταν για το θάνατο της 19χρονης. Στην κεντρική πλατεία, η Κάρεν Καστίγια, αδερφή της Μάρα, είπε τα ακόλουθα: «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για εκείνη, δεν απαιτούμε δικαιοσύνη μόνο για εκείνη. Απαιτούμε δικαιοσύνη για όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση με την αδερφή μου. Δεν αξίζει σε καμιά οικογένεια αυτό που συνέβη στη δική μου.»

Από τη μεριά του, το Εθνικό Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών δημοσίευσε κείμενό του στις 16 Σεπτέμβρη σχολιάζοντας ότι η δολοφονία της Μάρα Φερνάντα Καστίγια αποτελεί κομμάτι της διάχυτης σεξιστικής βίας που υπάρχει στην Πούεμπλα και την Τλασκάλα. Οι πολιτείες αυτές βρίσκονται στην κύρια διαδρομή trafficking στο Μεξικό, όπου οι παραλείψεις, οι καθυστερήσεις, η συγκάλυψη και η συνέργεια των αρχών έχει δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για την καθιέρωση της βίας ενάντια στις γυναίκες, και, συνακόλουθα, την αύξηση των εξαφανίσεων και των σεξιστικών δολοφονιών.

Η δολοφονία της Μάρα Καστίγια έρχεται να προστεθεί στις 82 γυναικοκτονίες που έχουν καταγράψει κοινωνικές οργανώσεις για το 2017 στην πολιτεία της Πούεμπλα. Στο Μεξικό γενικότερα, κάθε λεπτό υπάρχει ένα σεξουαλικό έγκλημα, κάθε μέρα δολοφονούνται  εφτά γυναίκες, κάθε χρόνο βιάζονται 592 γυναίκες και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 7.000 γυναίκες.

11) Πόλη Τέρας: Κατάληψη έξω από την πηγή στην Αζτέκας 215

Από τις 31 Αυγούστου οι κάτοικοι και συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση Λαών, Γειτονιών και Συνοικιών των Πεδρεγάλες του Κογιοακάν έκαναν κατάληψη έξω από την πηγή πόσιμου νερού στην οδό Αζτέκας 215. Την πηγή επιβουλεύεται η εταιρεία ακινήτων «Θέλω Σπίτι» που μέχρι σήμερα έχει ρίξει χιλιάδες κυβικά νερό στην αποχέτευση.

Στις 13 Σεπτέμβρη οι κάτοικοι συμμετείχαν στο φόρουμ με τον τίτλο «Η υπεράσπιση του νερού στην Πόλη Τέρας». Στις 15 Σεπτέμβρη υπήρξε ακόμη μια συνάντηση του «Λαϊκού Σχολείου Πέτρα και Πηγή» στο οποίο συμμετείχαν γονείς και συγγενείς των 43 της Αγιοτσινάπα και φοιτητές αγροτικών ακαδημιών. Το ίδιο βράδυ οι κάτοικοι που συμμετέχουν στη συνέλευση μαζί με τους φοιτητές πραγματοποίησαν το «αντικάλεσμα» για τη μέρα Ανεξαρτησίας για να απαιτήσουν δικαιοσύνη και να γυρίσουν εν ζωή οι 43 και οι υπόλοιποι χιλιάδες αγνοούμενοι.

12) Πόλη Τέρας: Ενάντια σε κατασκευή εμπορικού κέντρου

Η Villa Coapa είναι μια οικιστική περιοχή στα νότια της πρωτεύουσας που εδώ και καιρό υποφέρει από έλλειψη νερού, μποτιλιαρίσματα, έλλειψη γης κ.ά., εξαιτίας της διάδοσης εμπορικών κέντρων. Εδώ και κάποιο διάστημα η εταιρία Gigante Grupo Inmobiliario ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να χτίσει ένα τεράστιο εμπορικό συγκρότημα σε κεντρική λεωφόρο της περιοχής. Το πρότζεκτ πρόκειται να απορροφήσει 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης προς όφελος των εμπορικών αλυσίδων.

Εδώ και μήνες κάτοικοι και οργανώσεις κατοίκων αντιστέκονται σ’ αυτήν την κατασκευή που συνδέεται με την αλυσίδα σουπερμάρκετ Soriana. Η Ένωση Οργανωμένων Κατοίκων της Villa Coapa έχει δώσει πληροφορίες για τις επιπτώσεις που έχει φέρει το ρήγμα μήκους 800 μέτρων και βάθους ενός μέτρου που  προκλήθηκε από το έργο στα τέλη Αυγούστου. Αν και η εταιρεία γέμισε το ρήγμα, η Πολιτική Προστασία διέταξε την αναβολή του έργου παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών. Οι συναντήσεις μεταξύ κατοίκων και αρχών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και το ρήγμα ξανάνοιξε μετά τις έντονες βροχές  και το ίδιο συνέβη στις αρχές του μήνα.

13) Σονόρα: Η Εθνική Επιτροπή Ιθαγενικών Λαών επιβουλεύεται τη γη των Yoreme

Ο ιθαγενικός λαός Cohuirimpo, ένας από τους 8 λαούς της οικογένειας των Μάγιο στη Σονόρα, κατήγγειλε την απόπειρα επιβουλής στη γη της Εθνικής Επιτροπής Ιθαγενικών Λαών για την κατασκευή μιας λίμνης αποστράγγισης.

Οι Γιορέμε του λαού των Κοουιρίμπο συμπλήρωσαν επίσης ότι το έργο δεν διαθέτει την απαραίτητη έγκριση των κατοίκων καθώς ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση ούτε ρωτήθηκαν οι παραδοσιακές αρχές. Και σαν αυτά να μην ήταν αρκετά, στις 13 Σεπτέμβρη ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ιθαγενικών Λαών ενημέρωσε την παραδοσιακή κυβέρνηση και τους αντιστεκόμενους κατοίκους ότι η πολιτειακή κυβέρνηση έχει καταθέσει καταγγελία ενάντια στον επικεφαλής της παραδοσιακής κυβέρνησης για παρακώληση της ανάπτυξης.

14) Πολιτεία του Μεξικού: διαμαρτυρία ενάντια στις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου

Εκτός από τον σφετερισμό των εχίδος στην περιοχή, η κατασκευαστικές εταιρείες του νέου αεροδρομίου της Πόλης του Μεξικού πετούν τοξικά απόβλητα σε ορύγματα που βρίσκονται στον οικισμό San Nicolás Tlaminca. Εκεί φορτηγά διαφορετικών εταιρειών εναποθέτουν τοξική λάσπη που βγάζουν από τη μπαζωμένη λίμνη του Τεξκόκο. Για το λόγο αυτό κάτοικοι του Σαν Νικολάς και άτομα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Chapingo πραγματοποίησαν στις 12 Σεπτέμβρη διαδήλωση για να καταγγείλουν την εξαπάτηση από μέρους των κατασκευαστικών εταιρειών. Η δικαιολογία από μεριάς της εταιρείας URBANUM είναι ότι το υλικό αυτό λειτουργεί ως λίπασμα. Στην πραγματικότητα αυτή η λάσπη περιέχει χρώμιο, βρώμιο και χλώριο y που αποσυντίθενται στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας το νερό.

15) Κάποιες ειδήσεις για το σεισμό

Όταν ολοκληρωνόταν η μετάφραση αυτού του δελτίου στις 21 Σεπτέμβρη τα μέσα αντιπληροφόρησης δεν είχαν βγάλει πολλές πληροφορίες για τους τρόπους που οργανώνεται η αλληλεγγύη, καλύπτονται οι ανάγκες των γειτονιών και επιλύονται τα προβλήματα που έφερε ο μεγάλος σεισμός ύψους 7,1 ρίχτερ στις 19 Σεπτέμβρη. Ομάδες αντιπληροφόρησης έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και καλούν στην αποστολή πληροφοριών για αναμετάδοση, αλλά ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις οι πληροφόρηση να έρχεται δεύτερη.

Όπως γράφουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες στην ιστοσελίδα του Ké Huelga Radio την επομένη του σεισμού, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων κινητοποιήθηκε για να μετακινηθούν μπάζα και να παράσχουν βοήθεια, τρόφιμα και νερό στους διασώστες. Αναρτήσεις πληροφορούν για κέντρα συγκέντρωσης υλικών διάσωσης, τροφίμων και ειδών πρώτων βοηθειών. Στο επόμενο δελτίο θα έχουμε αναλυτικότερη ενημέρωση.

16) Το Huelga Radio απέναντι στις εκλογές και το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και η δική μας θέση

Εισαγωγή της ελληνικής Nebulosa: Η ζαπατιστική πρόταση για το σχηματισμό ενός ιθαγενικού συμβουλίου και την ανάδειξη μιας ιθαγενούς υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές του 2018 έχει προκαλέσει μια έντονη πολεμική στο εσωτερικό των κινημάτων στο Μεξικό. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, η θέση του αδερφού μας ραδιοφώνου Ké Huelga Radio είναι η ακόλουθη:

«Εδώ και 18 χρόνια, με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 1999 στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), δημιουργήθηκαν οι βάσεις για να γεννηθεί το ραδιόφωνο Ké Huelga ως ελεύθερος και αυτό-οργανωμένος χώρος επικοινωνίας, που έχει κατορθώσει να διατηρήσει την αυτονομία του απέναντι στο κράτος, τους θεσμούς του και τις κυβερνήσεις. Για αυτόν το λόγο, από τότε μέχρι και σήμερα, το εγχείρημά μας δεν έχει συμμετάσχει σε καμία εκλογική στρατηγική, ούτε τα ελεύθερα ραδιοκύματά του έχουν υπηρετήσει την προώθηση εκλογικών διαδικασιών ή νομιμοποίησης του κράτους. Πρόσφατα αναλύσαμε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις νέες κατευθύνσεις που παίρνει ο αγώνας στην εκλογική αρένα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας των λαών που συγκροτούν το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), που κοινοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2017.

» Θεωρούμε ότι η πρόταση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου να συμμετάσχει στις εκλογές με μια ιθαγενή υποψήφια και ένα Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης στο πλαίσιο των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων, ανοίγει μία πρωτοφανή σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας. Για αυτόν τον λόγο, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, απέναντι σε ζητήματα ή συγκυρίες που θεωρούμε σημαντικές, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τη θέση του ραδιοφώνου απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.

» Τώρα, όπως και πριν από 18 χρόνια, αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο περιθώριο των πολιτικών θεσμών, των μιντιακών εκστρατειών και των όποιων εκλογικών διαδικασιών. Πιστεύουμε ότι το να ενωθούμε και να προωθήσουμε ένα σκοπό και μια πρωτοβουλία που εγγράφεται στο πλαίσιο των εκλογών θα βοηθήσει τη νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, που είναι βασικός πυλώνας του κράτους και του καπιταλισμού που μας δολοφονεί καθημερινά.

» Για τον λόγο αυτό, το Ké Huelga, ως συλλογικότητα, αποφασίσαμε να μη συνεργήσουμε στην εκλογική διαδικασία και να μην προωθήσουμε καμιά υποψηφιότητα ούτε προεκλογική εκστρατεία στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Αποφασίσαμε να μην συνεργήσουμε στη νομιμοποίηση εκείνου του κράτους και εκείνων των θεσμών που προκαλούν τον θάνατο, τον πόλεμο και την καταστροφή.

» Στα έθνη, τους λαούς, τις γειτονιές και της συλλογικότητες που απαρτίζουν το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης, θέλουμε να πούμε ότι σας γνωρίζουμε και σας σεβόμαστε. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μάθει από εσάς και τις εμπειρίες σας. Θα συνεχίσουμε να μεταδίδουμε τους αγώνες σας για την αυτονομία και την υπεράσπιση της κοινοτικής γης.

» Επιπλέον, το ραδιοφωνικό μας εγχείρημα θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για να συνεχίσει να υπάρχει, μεταδίδοντας την αντίσταση και την εξέγερση των κοινωνικών αγώνων προς υπεράσπιση της μητέρας γης, του νερού, της ζωής, για την επιστροφή των αγνοουμένων μας, για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην πατριαρχία και τις σεξιστικές δολοφονίες, για την υπεράσπιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής, ενάντια στον καπιταλισμό, το κράτος και για έναν νέο κόσμο.

» Ραδιόφωνο Ké Huelga

» Ελεύθερο, Κοινωνικό και Ενάντια στην Εξουσία

» Ιούνιος 2017»

Ως Nebulosa GR, αν και έχουμε απόλυτο σεβασμό και κατανόηση για την απόφαση των συντρόφων και των συντροφισσών του Ké Huelga Radio, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε σε αυτό το σημείο. Θεωρούμε ότι η μετάδοση στα ελληνικά των δράσεων του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και της υποψήφιάς του δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό τις μεξικανικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, το φράγμα της γλώσσας εμποδίζει όσους και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθούν το θέμα, πράγμα που δεν ισχύει για τους ισπανόφωνους ακροατές και ακροάτριες του αδερφού μας ραδιοφώνου. Καθώς η ηχογράφηση και το κείμενό της ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του Ké Huelga Radio, οι ειδήσεις που αφορούν τις δράσεις του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης δεν θα ηχογραφούνται και θα περιλαμβάνονται μόνο στο μπλογκ μας (nebulosa.espivblogs.net) και στα ελληνικά μέσα αντιπληροφόρησης μετά το τέλος του ηχογραφημένου κειμένου. Η πρακτική αυτή ξεκινά ήδη στην ανάρτηση κειμένου αυτού του δελτίου.

Διεθνείς ειδήσεις

17) Αργεντινή: κινητοποιήσεις και νέες πληροφορίες για τον Santiago Maldonado

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο δελτίο, ο σύντροφος Σαντιάγο Μαλντονάδο εξαφανίστηκε με υπαιτιότητα της χωροφυλακής σε βίαιη επέμβαση στην κοινότητα Που Λοφ στο Cushamen του Chubut. Από εκείνη τη μέρα, συγγενείς, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι και οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι Γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη, καθώς και διεθνείς οργανισμοί ζητούν από το κράτος της Αργεντινής να βρει τον Σαντιάγο.

Την 1η Σεπτέμβρη, με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την εξαφάνιση του συντρόφου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία του Μάη, όπου έλαβαν χώρα ανακοινώσεις και συναυλία από αλληλέγγυα συγκροτήματα. Ο Σέρχιο Μαλντονάδο, αδερφός του Σαντιάγο, είπε ότι εδώ και ένα μήνα «το κράτος αρνείται την εξαφάνιση» ενώ παράλληλα η υπουργός ασφαλείας ενοχοποίησε τον Σαντιάγο, τους φίλους και τους συγγενείς του ότι εκείνοι ευθύνονται για την εξαφάνιση. Η οικογένεια του συντρόφου απαιτεί άμεση διερεύνηση του περιστατικού, και ιδίως των κινήσεων όλου του πολιτικού και γραφειοκρατικού προσωπικού την 1η Αυγούστου κατά την καταστολή των Μαπούτσε στο Κουσαμέν.

Όπως έχει συμβεί και στο Μεξικό στις πρόσφατες εξαφανίσεις, οι αρχές όλων των επιπέδων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκαλύψουν τα γεγονότα και να αρνηθούν ότι η χωροφυλακή έχει απαγάγει τον Σαντιάγο. Ωστόσο λίγο λίγο  τα ψέματα αποδομούνται. Στις 16 Σεπτέμβρη η εφημερίδα El Tiempo άφησε να διαρρεύσει το περιεχόμενο 70 τηλεφωνικών συνομιλιών ενστόλων που δείχνουν ότι ο υπουργός Ασφαλείας Pablo Noceti είχε συνομιλίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απαγωγή με τον επικεφαλής της διμοιρίας 35 του El Bolsón, Fabián Méndez και τον δεύτερο επικεφαλής της διμοιρίας 36 του Esquel, Pablo Escola.

Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν επίσης ότι μια ομάδα ενστόλων πήρε εντολή να ‘χτενίσει’ τη μια όχθη του ποταμού ψάχνοντας «διαδηλωτές» με εντολή του δεύτερου επικεφαλής της διμοιρίας 36 και ότι στη διάρκειά της ένας από αυτούς άκουσε τους συναδέλφους του να φωνάζουν πως είχαν βρει έναν.

Από την άλλη πλευρά, οι αρχές κινούν τα πράγματα προς όφελός τους. Ο δικαστής Guido Otranto διέταξε το χτένισμα και την κατάληψη της περιοχής από 400 άτομα διαφορετικών μονάδων ασφαλείας, αποκλείοντας όπως φαίνεται την είσοδο του τύπου και των συγγενών του Σαντιάγο Μαλντονάδο.

Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα δικαστή, σκοπός της επιχείρησης είναι η ανεύρεση της τσάντας και των κινητών του Σαντιάγο και η απόδειξη ότι ο Σαντιάγο παρασύρθηκε από το ποτάμι, υπόθεση που έχουν αποκλείσει οι δύτες.

18) Ελ Σαλβαδόρ: λαοί ενάντια στις πολυεθνικές

Στις 25 και 26 Αυγούστου έλαβε χώρα το Διεθνές Σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Πολυεθνικές Επενδύσεις που συγκέντρωσε πάνω από 60 εκπροσώπους λαών, οργανώσεων και κοινωνικών κινημάτων της Κεντρικής Αμερικής. Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Κέντρο Επανοικειοποιημένης Τεχνολογίας «Αμίγος δε λα Τιερρα Ελ Σαλβαδορ» (Centro Salvadoreño de Tecnología Apropiada Amigos de la Tierra El Salvador] και το Δίκτυο Κοινοτικών Περιβαντολόγων του Ελ Σαλβαδόρ. Στόχος της συνάντησης ήταν «να κινητοποιηθούν οι λαοί της Μεσοαμερικής ενάντια στην εταιρική εξουσία» και να ενισχυθούν οι δεσμοί και οι συμμαχίες ανάμεσα σε οργανώσεις απέναντι στην κοινή απειλή.

19) Ισπανία: διαμαρτυρία ενάντια στην υπερταχεία

Χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στις 16 Σεπτέμβρη στην πόλη της Μούρσια για να δείξουν την αντίθεσή τους ενάντια στην εγκατάσταση προαστιακού σιδηρόδρομου μεγάλης ταχύτητας που θα διαχωρίζει διάφορες ζώνες της πόλης με την ανέγερση τειχών. Τις τελευταίες μέρες, μετά την ανακοίνωση της κατασκευής, οι κάτοικοι έχουν οργανώσει διάφορες δράσεις διαμαρτυρίας υπό το σύνθημα «Υπόγειος σιδηρόδρομος τώρα. Φτάνει οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

Για να πραγματοποιήσουν την εγκατάσταση των γραμμών, οι δημοτικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πρότζεκτ όχι ιδιαίτερα έξυπνο, αλλά με βεβαιότητα οικονομικό για τους ιδιώτες καπιταλιστές επενδυτές: η εταιρεία επιδιώκει να κατασκευάσει τείχος μήκους 9 χιλιομέτρων και 5 μέτρων ύψους, χωρίς σημεία διέλευσης, το οποίο θα διαιρέσει τη Μούρσια στα δύο. Οι κάτοικοι έχουν διεκδικήσει νόμιμα και πλέον και με κινητοποιήσεις, να γίνουν οι γραμμές υπόγειες ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της πόλης, οι περιοχές τους και η ασφάλεια των κατοίκων.

20) Κολομβία: βίαιη εκρίζωση καλλιεργειών κόκας

Χιλιάδες αγρότες κόκας στο Catatumbo στο βορρά της Κολομβίας, απέκλεισαν για αρκετές ώρες τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις πόλεις Cúcata και Ocaña διαμαρτυρόμενοι για την αθέτηση απόφασης της κυβέρνησης να αντικαταστήσει παράνομες καλλιέργειες φύλλων κόκας σε συνεργασία με τις κοινότητας και χωρίς καταστολή. Παρά τις υποσχέσεις ο υπουργός άμυνας ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την υποχρεωτική εκρίζωση 26 χιλιάδων εκταρίων φύλλων κόκας στο Κατατούμπο.

Οι καλλιεργητές κόκας, ή αλλιώς κοκαλέρος, είχαν παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα την αυξημένη παρουσία στρατού, μπάτσων και των αντίστοιχων ΜΑΤ με σκοπό την εξαναγκαστική και βίαιη εκρίζωση καλλιεργειών κόκας. Η εξέλιξη παραβαίνει τη συμφωνία ειρήνης της Αβάνας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των FARC, καθώς και την τοπική συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές Σεπτέμβρη στο δήμο Τιμπού, και οι οποίες όριζαν την εθελούσια αντικατάσταση καλλιέργειας κόκας. Σημειώνουμε ότι η συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί στις 2 Οκτώβρη με δημοψήφισμα.

21) Αργεντινή: κινητοποίηση ενάντια στον γενοκτόνο Βενιαμίν Νετανιάχου

Στις 12 Σεπτέμβρη χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ αντιδρώντας απέναντι στην παρουσία του ισραηλινού υπουργού και γενοκτόνου Βενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα. Η κινητοποίηση καλέστηκε από την Αργεντίνικη Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Επιπλέον οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η επίσκεψη είχε σκοπό την πώληση όπλων για την καταστολή των κοινωνικών κινητοποιήσεων στην Αργεντινή.

Μπροστά στην πρεσβεία διαβάστηκε κείμενο από την εκπρόσωπο της Αργεντίνικης Λίγκας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκ μέρους όλων των παρευρισκόμενων οργανώσεων. Στο απαριθμούνταν οι ισραηλινές βιαιοπραγίες εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Επιπλέον διαβάστηκε καταγγελία για απαγωγή μελών των Συνελεύσεων του Λαού από μέρους της Μοσάντ που συνέβη στις 15 Σεπτέμβρη. Οι απαχθέντες σύντροφοι μεταφέρθηκαν στην ισραηλινή πρεσβεία, τους ξεγύμνωσαν, τους χτύπησαν, τους ανέκριναν και τους απείλησαν με θάνατο.

22) Κολομβία: ΜΑΤ στο πλευρό πετρελαϊκής εταιρείας

Εδώ και 9 μήνες η κοινότητα του Vereda Pio XII στο δήμο Guamal στο κέντρο της χώρας έχουν κινητοποιηθεί για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου της εταιρείας ECOPETROL που παραβαίνει το σχεδιασμό περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παρότι η κοινότητα διαθέτει δικαστικές αποφάσεις για την άρση της εξόρυξης, η κολομβιανή κυβέρνηση υποστηρίζει την εταιρεία επιτρέποντας την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στις 11 Σεπτέμβρη οι κάτοικοι της κοινότητας κατήγγειλαν ότι η εταιρεία μπλόκαρε τους αυτοκινητοδρόμους με εξοπλισμό διάνοιξης πετρελαιοπηγών. Όταν οι κάτοικοι απαίτησαν την ελεύθερη διακίνηση, μια διμοιρία των αντίστοιχων ΜΑΤ (ESMAD) άρχισε να χτυπάει τους κατοίκους και να μεταφέρει τα αυτοκίνητά τους.

****

Εδώ ολοκληρώνεται το 16ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις από τα τέλη Αυγούστου και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτέμβρη 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

****

Nebulosa Gr #16: Ειδήσεις για το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης

Από αυτό το δελτίο η Nebulosa Gr θα αναρτά ενημερώσεις για το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης και την εκπρόσωπό του μετά την ολοκλήρωση του ηχογραφημένου κειμένου. Οι ενημερώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στο ηχογραφημένο δελτίο λόγω της θέσης που έχει πάρει το αδερφό μας ραδιόφωνο Ké Huelga Radio απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και την οποία μπορείτε να ακούσετε/διαβάσετε σε αυτό το δελτίο.

Η ζαπατιστική πρόταση για το σχηματισμό ενός ιθαγενικού συμβουλίου και την ανάδειξη μιας ιθαγενούς υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές του 2018 έχει προκαλέσει μια έντονη πολεμική στο εσωτερικό των κινημάτων στο Μεξικό. Η πρόταση συζητήθηκε στην 20ή επέτειο του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου τον Οκτώβρη του 2016, μπήκε σε διαβούλευση στις ιθαγενικές κοινότητες για δυο μήνες και το Γενάρη του 2017 ανακοινώθηκε η κατά πλειοψηφία συμφωνία να σχηματιστεί ένα Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης. Το Συμβούλιο αυτό θα αναδείκνυε μια ιθαγενή εκπρόσωπο, ενεργό μέλος του συμβουλίου, ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2018. Το Μάη του 2017 σχηματίστηκε το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης αποτελούμενο από 71 άτομα και αναδείχτηκε η εκπρόσωπός του, María de Jesus Patricio Martínez, ιθαγενή της φυλής Nahuatl.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μάη από το CNI και τον ELZN με τίτλο  «Έφτασε η ώρα» διαβάζουμε τα ακόλουθα:

«Αυτές οι μοναδικές εναλλακτικές που έχουν γεννηθεί από τον αγώνα των λαών μας βρίσκονται στις ιθαγενικές γεωγραφίες σε όλο το Μεξικό και απαντώνται μαζί στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, στο οποίο αποφασίσαμε να μην περιμένουμε την καταστροφή που αναμφίβολα μας φέρνουν οι μισθοφόροι καπιταλιστές που κυβερνούν, αλλά να περάσουμε στην επίθεση και να μετατρέψουμε αυτήν την ελπίδα σε ένα Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης για το Μεξικό, που θα ποντάρει στη ζωή από τα κάτω και προς την αντικαπιταλιστική αριστερά, που θα είναι λαϊκό (μη θρησκευτικό) και θα ακολουθεί τις εφτά αρχές της διοίκησης με υπακοή ως την ηθική μας εγγύηση.

» Καμιά διεκδίκηση των λαών μας, καμιά αποφασιστικότητα και άσκηση αυτονομίας, καμιά ελπίδα που πραγματοποιήθηκε δεν έχει σχέση με τους χρόνους και τους τρόπους των εκλογών που οι ισχυροί ονομάζουν δημοκρατία. Γι’ αυτό όχι μόνο σκοπεύουμε να ανατρέψουμε το πεπρωμένο στο οποίο μας έχουν ρίξει και απαξιώσει, σκοπεύουμε επιπλέον να διαλύσουμε αυτήν τη σάπια εξουσία που σκοτώνει τους λαούς μας και τη μάνα γη και τις μοναδικές ρωγμές που έχουμε βρει οι οποίες απελευθερώνουν συνειδήσεις και κοινοτικές εκτάσεις, δίνοντας παρηγοριά και ελπίδα στην αντίσταση και την εξέγερση.» (ολόκληρη στα ελληνικά εδώ).»

Παρά τη συνυπογραφή, οι ίδιοι οι Ζαπατίστας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν με διάφορα μέσα αυτήν την πρωτοβουλία αλλά όχι με την ψήφο τους, καθώς δεν διαθέτουν ταυτότητες και εκλογικά βιβλιάρια.

Στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία «Ήρθε η ώρα της άνθισης των λαών». Ο σύλλογος αυτός, στα μέλη του οποίου αναγνωρίζονται κάποια επιφανή ονόματα των γραμμάτων και των τεχνών στο Μεξικό, θα διευκολύνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την υποψηφιότητα της Μαρία δε Χεσούς, αν και χωρίς να διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Εκτός από τις πολλές συζητήσεις που οργανώνονται από κατά τόπους συνελεύσεις, τα μέλη του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης έχουν αρχίσει περιοδείες ενημέρωσης. Από τις 19 Σεπτέμβρη μέχρι τις 6 Οκτώβρη θα επισκεφτούν 13 διαφορετικές πανεπιστημιακές σχολές σε μια περιοδεία υπό τον τίτλο «Το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης επισκέπτεται το πανεπιστήμιό σου» οργανωμένο από συλλογικότητες του Πανεπιστημιακού Δικτύου Στήριξης του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και των Δικτύων Στήριξης στο Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης στις Σχολές. Σε κάποιες από τις συζητήσεις, τ@ν εκπρόσωπο του CIG συνοδεύει κάποιο από τα διάσημα μέλη του συλλόγου «Ήρθε η ώρα της άνθισης των λαών».

Στις 11 με 19 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η επόμενη μεγάλη συνάντηση του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης για να καθορίσει πρακτικά θέματα, σε συνέχεια των αποφάσεων της συνάντησης του Μάη. Στο κάλεσμα (εδώ στα ελληνικά) για αυτήν την «εθνοσυνέλευση εργασίας» αναφέρεται ότι καλείται θεωρώντας:

«1. Ότι η λεηλασία, η καταστολή, η εκμετάλλευση και η απαξίωση των λαών μας δεν σταματά, αντίθετα κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο βίαια και ωμή, και ότι συλλογικά αποφασίσαμε ότι η απάντησή μας θα είναι η οργάνωση, η αντίσταση και η εξέγερση.

» 2. Ότι το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης για το Μεξικό (CIG) έχει ενισχυθεί από την αντιπροσώπευση των ιθαγενικών λαών, εθνικοτήτων και φυλών από το μεγαλύτερο μέρος της ιθαγενικής γεωγραφίας της χώρας μας, και ότι έχει προταθεί η σύνταξη μιας αντικαπιταλιστικής ατζέντας σε 9 ομάδες εργασίας ώστε να καλεστούν όλοι οι λαοί της υπαίθρου και των πόλεων για να οργανωθούμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο που μας έχει επιβληθεί από τους ισχυρούς.

» 3. Ότι το CNI έχουμε αρχίσει να υφαίνουμε δίκτυα στήριξης και αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα που από τα κάτω δημιουργούν τη νέα χώρα και τον νέο κόσμο που χρειαζόμαστε.

» 4. Ότι η ήρθε η ώρα της άνθισης των λαών και του λόγου μας, που φέρει τον πόνο αυτής της χώρας, την αξιοπρέπεια και τη ζωή των λαών μας, μέσω του CIG, να κάνει τη γη να σείεται».

Στο κείμενο του καλέσματος ανακοινώνεται το πρόγραμμα της συνάντησης, που θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας (εδώ στα ελληνικά) και περιοδεία στις ζαπατιστικές κοινότητες (εδώ στα ελληνικά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *