Δελτίο #14: γ΄ δεκαήμερο Ιούλη – α΄ δεκαήμερο Αυγούστου

Το αρχείο στο mixcloud και στο Ké Huelga Radio.

Για τη μετάδοση του δελτίου από τους αυτόνομους σταθμούς Ραδιοφράγματα, 105FM και Ραδιουργία επισκεφτείτε τις αντίστοιχες σελίδες.

Δελτίο #14: γ΄ δεκαήμερο Ιούλη – α΄ δεκαήμερο Αυγούστου 2017

Θέματα:

  1. Αγιοτσινάπα: 34 μήνες αγώνα για την επιστροφή των 43 αγνοούμενων φοιτητών
  2. Nochixtlán: Πυροβολισμοί σε μέλη της Επιτροπής των Θυμάτων
  3. Ecatepec: Δράσεις ενάντια στις δολοφονίες γυναικών
  4. Τσιουάουα: πρωτοβουλία ενάντια στη βία και την ανασφάλεια
  5. Οαχάκα: ψαράδες λένε όχι στην προβλήτα στην Πλάγια Κοπαλίτο
  6. Πόλη Τέρας: Δικαιοσύνη για την υπόθεση Narvarte
  7. Τσιάπας: ειδήσεις για το ζαπατιστικό φεστιβάλ CompArte
  8. Γκερρέρο: νίκη ενάντια σε μεταλλευτική εταιρεία
  9. Πόλη Τέρας: Τρεις μήνες από τη δολοφονία της Λέσβυ
  10. Πόλη Τέρας: ειδήσεις από την οικοκτονία στην πηγή της Αστέκας 215
  11. Μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής: ειδήσεις για τη φυλάκιση του Λουΐς Luis Fernando Sotelo και του Fernando Bárcenas
  12. Ονδούρας: κυβερνητική αγριότητα ενάντια στο ράδιο Waruguma
  13. Κολομβία: επιθέσεις ενάντια σε απελευθερωτές και απελευθερώτριες της Μάνας Γης

Γεια χαρά! Μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα ενός περίπου μήνα λόγω της εκκένωσης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Ράδιο Ψαλίδι και το Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο η ομάδα της Nebulosa Griega αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παραγωγή των εκπομπών με ιδιωτικές ηχογραφήσεις. Δεν είναι μόνο ότι θεωρούμε ωφέλιμη για πολλούς λόγους τη  συνέχιση αυτού του εγχειρήματος, αλλά και ότι πλέον μας συνδέουν με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από τη Nebulosa και το Ké Huelga Radio περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε. Επιπλέον, αυτόν τον μήνα η εκπομπή Nebulosa κλείνει πέντε χρόνια κινηματικής ενημέρωσης από τα κάτω και προς όφελος του αγώνα, και δεν θα θέλαμε το αδερφό της εγχείρημα στο Ρέθυμνο να μείνει σιωπηλό στα γενέθλιά της. Όπως λέμε και στο σχετικό σποτάκι που έχουμε ετοιμάσει, μέχρι η πληροφόρηση να μη χρειάζεται το «αντί» μπροστά, γιατί δεν θα υπάρχει άλλη, ευχόμαστε τα δελτία της Nebulosa να γεμίσουν χαρούμενες κι επαναστατικές ειδήσεις, που θα αντικατοπτρίζουν την άνθιση των αντιστάσεων. Felíz cumpleaños, σύντροφοι και συντρόφισσες.

Ακούτε λοιπόν το Το 14ο δελτίο της Nebulosa που μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δύο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει το διάστημα από το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη μέχρι το πρώτο δεκαήμερο το Αυγούστου. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

Αγιοτσινάπα: 34 μήνες αγώνα για την επιστροφή των 43 αγνοούμενων φοιτητών

Στις 26 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 34 μήνες από την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της αγροτικής ακαδημίας Σαν Ισίδρο Μπούργος στην Αγιοτσινάπα του Γκερρέρο. Στο πλαίσιο της σταθερής δέσμευσης για την ανεύρεση των φοιτητών, για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στην πορεία συμμετείχαν μόνο οι πατεράδες των φοιτητών, καθώς οι μητέρες βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της χώρας σε αντίστοιχες ημερίδες, δράσεις και πορείες.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στο τέλος της πορείας, εκπρόσωπος των γονιών αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις κατευθυντήριες γραμμές που σύμφωνα με τους γονείς πρέπει ν’ ακολουθήσει η έρευνα, και οι οποίες είναι η εξής: 1) τη διεξαγωγή σοβαρής έρευνας ενάντια στα μέλη της 27ης μονάδας πεζικού της Ιγουάλα για τη συμμετοχή τους στην εξαφάνιση των φοιτητών· 2) τη σύλληψη των 25 ομοσπονδιακών και δημοτικών μπάτσων του Huitzuco που συμμετείχαν στην εξαφάνιση των φοιτητών, καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος τοπικών αξιωματούχων του Γκερρέρο· 3) την ανάλυση 500 τηλεφωνικών συνομιλιών που δεν έχουν εξεταστεί, καθώς και των στοιχείων εντοπισμού τοποθεσίας· 4) τη διερεύνηση της διακίνηση ναρκωτικών από την Ιγουάλα στο Σικάγο ως πρωταρχικό κίνητρο για την επίθεση στο λεωφορείο των φοιτητών. Επίσης θύμισε ότι στις 23 και 24 Αυγούστου είναι η επόμενη συνάντηση με τη Γενική Εισαγγελία κατά την οποία θα γίνει γνωστή η πορεία των ερευνών. Τέλος διάβασε κάλεσμα για τις ημέρες αγώνα με γενικό τίτλο «Άκουσε τη φωνή μου 43» που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 και 16 Σεπτέμβρη. Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εξαφάνιση του λεωφορείου που μετέφερε τους 43 φοιτητές.

Nochixtlán: Πυροβολισμοί σε μέλη της Επιτροπής των Θυμάτων

Στο Nochixtlán, όπου στις 19 Ιούνη του 2016 η καταστολή της κινητοποίησης των δασκάλων είχε ως αποτέλεσμα 9 νεκρούς, η Επιτροπή των Θυμάτων ανακοίνωσε ότι «γύρω στις 12:15 με 12:30 το μεσημέρι και ενώ η Επιτροπή των Θυμάτων και οι δάσκαλοι του Εθνικού Συντονιστικού Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) κατευθύνονταν προς την πόλη του Μεξικού για να συμμετάσχουν στην πορεία που είχαν καλέσει οι συγγενείς των 43 της Αγιοτσινάπα, το λεωφορείο τους δέχτηκε πυροβολισμούς».

Ο Santiago Ambrosio, μέλος της Επιτροπής των Θυμάτων, σχολίασε σε συνέντευξή του ότι το λεωφορείο τους δέχτηκε πυροβολισμούς σε δυο φάσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσει την πορεία του. Μετά την επίθεση, οι σύντροφοι επέστρεψαν στο Nochixtlán για να καταγγείλουν το γεγονός.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων και απειλών που έχει δεχτεί η Επιτροπή των Θυμάτων στη διάρκεια της χρονιάς. Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί οι αυτουργοί, δεν έχει υπάρξει δράση από τις αρχές, καθιστώντας τη θέση της Επιτροπής ακόμη πιο ευάλωτη. Η Επιτροπή έχει καταστήσει τοπικούς πολιτικούς ως υπεύθυνους για ο,τιδήποτε συμβεί στα μέλη της.

Ecatepec: Δράσεις ενάντια στις δολοφονίες γυναικών

Στις 30 Ιουλίου οι κάτοικοι της γειτονιάς «Λας Αμέρικας» στο δήμο Εκατεπέκ πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τη δολοφονία της νεαρής María Joselín Baltierra. Η Μαρία είχε εξαφανιστεί στις 27 Ιουλίου και βρέθηκε 24 ώρες αργότερα σε ένα κρεοπωλείο, νεκρή και με σημάδια βασανισμού.

Η πορεία που πραγματοποιήθηκε ξεκίνησε από το κρεοπωλείο και κατέληξε σε πολιτιστικό κέντρο όπου υπήρχε εκδήλωση παρουσία του δημάρχου. Απαίτησαν απαντήσεις στα αιτήματά τους ή την παραίτηση του δημάρχου. Ο δήμαρχος διέφυγε με την ουρά στα σκέλια προστατευόμενος από δημοτικόμπατσους. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να αποκλείσουν το δρόμο. Λίγα λεπτά αργότερα, και σα να επρόκειτο για τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες, κατέφτασαν 30 μπάτσοι με πέντε περιπολικά για τους 15 κατοίκους που έκλειναν το δρόμο.

Τσιουάουα: πρωτοβουλία ενάντια στη βία και την ανασφάλεια

Στις 26 Ιουλίου μια ομάδα κατοίκων συγκεντρώθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης για να σχηματίσει τη Λαϊκή Συνέλευση Αντίστασης της Τσιουάουα, με στόχο την αναζήτηση εναλλακτικών για την καταπολέμηση της ανασφάλειας και των επιθέσεων. Στη διάρκεια της παρουσίασης καταγγέλθηκαν τα διάφορα επίπεδα βίας: από τη δομή της εξουσίας μέχρι τις επιθέσεις που δέχονται υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, την καταλήστευση των ιθαγενικών περιοχών, τις δολοφονίες γυναικών, τη βία του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και το διαρκές αίτημα επιστροφής των 43 αγνοουμένων.

Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ως στόχο τη δημιουργία οργάνων για καταγγελία και συμμετοχή των κατοίκων στον αγώνα επειδή, όπως είπαν, «αυτή είναι η μόνη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί αυτός ο κοινωνικός καρκίνος, καθώς το κύμα κατάχρησης και τρόμου συνεχίζεται αμείωτο ενώ οι κυβερνήσεις παν κι έρχονται». Οι κάτοικοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δεύτερη συνάντηση στις 15 Αυγούστου.

Οαχάκα: ψαράδες λένε όχι στην προβλήτα στην Πλάγια Κοπαλίτο

Στο Σαν Διονύσιο δελ Μαρ, μέλη της συνέλευσης της Συνέλευσης των Λαών του Σαν Διονύσιο δελ Μαρ έδωσαν κατηγορηματικά αρνητική ετυμηγορία για την κατασκευή προβλήτας στην Πλάγια Κοπαλίτο. Για το έργο δεν προηγήθηκε διαβούλευση ούτε κάποια διαδικασίας πληροφόρησης με διαφάνεια, δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν έχουν δοθεί συνολικά αριθμητικά στοιχεία.

Στις 12 Ιουλίου η Συνέλευση των Λαών πραγματοποίησε διαμαρτυρία για να απαιτήσει διαφάνεια και σαφήνεια από τις αρχές. Ωστόσο την ίδια μέρα άγνωστοι έκαψαν τα μηχανήματα της εταιρείας και προσπάθησαν να φορτώσουν το περιστατικό στη Συνέλευση.

Παρ’ όλες τις προαναφερθείσες ελλείψεις και παρατυπίες, το έργο άρχισε στις 21 Ιουλίου. Η Συνέλευση σχολιάζει ότι ίσως πρόκειται για ανανέωση ενός παλιού έργου που προωθούσαν το 2012 οι εταιρείες που επιδίωκαν να επιβάλουν ένα αιολικό πάρκο στην περιοχή.

Πόλη Τέρας: Δικαιοσύνη για την υπόθεση Narvarte

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιούλη πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικά σημεία της Πόλης Τέρας το «Φεστιβάλ Τέχνης για να μη σε ξεχάσουμε» που απαιτούσε δικαιοσύνη και αλήθεια για τις πολλαπλές δολοφονίες της Ναρβάρτε. Θυμίζουμε ότι στις 31 Ιούλη του 2015 δολοφονήθηκαν σε διαμέρισμα της γειτονιάς Ναρβάρτε τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας, η αγωνίστρια Nadia Vera, η κολομβιανή εργάτρια μόδας η Mile Virginia, η οικιακή εργάτρια η Alejandra Negrete, η εργάτρια σε μακιλαδόρα Yesenia Quiroz και ο δημοσιογράφος Rubén Espinoza. Τα σώματά τους βρέθηκαν άψυχα και με σημάδια βασανισμού και σεξουαλικής βίας.

Οι δράσεις περιλάμβαναν εκθέσεις, προβολές και τον συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου όπου συνέβη η δολοφονία. Μπροστά στο κτίριο στήθηκε βήμα από όπου μίλησαν οι συγγενείς των θυμάτων. Στη δράση συμμετείχε η Araceli Osorio, μητέρα της Lesvy Berlín που δολοφονήθηκε τον Μάη στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Η Αρασέλι θύμισε ότι οι παρατυπίες των αρχών και της εισαγγελίας σε ανάλογα περιστατικά είναι ο κανόνας.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση Narvarte μπορείτε να βρείτε στο τρίτο δελτίο της ελληνικής Nebulosa.

Τσιάπας: ειδήσεις για το ζαπατιστικό φεστιβάλ CompArte

Από τις 23 μέχρι τις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ CompArte για την Ανθρωπότητα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου της Γης – CIDECI στο Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας και στο καρακόλ του Οβεντίκ.

Στη δεύτερη χρονιά του το CompArte συγκέντρωσε δημιουργούς γλυπτικής, χορού, θεάτρου, περφόρμανς, οπτικοακουστικών μέσων, ποίησης και λογοτεχνίας από το Μεξικό και τον κόσμο. Τις πρώτες τέσσερες μέρες πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες δράσεις στο CIDECI, ενώ τις δυο τελευταίες μέρες οι Ζαπατίστας παρουσίασαν ποίηση, χορό, θέατρο, μουσική και τραγούδι στο καρακόλ του Οβεντίκ. Μετά το καλωσόρισμα από τη συντρόφισσα Jimena, μέλος του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης του Οβεντίκ, ο διοικητής Δαβίδ σχολίασε ότι: «η τέχνη και ο πολιτισμός είναι δομικό κομμάτι της αντίστασης, της εξέγερσης και του αγώνα μας ενάντια στον καπιταλισμό» και ότι αυτή η τέχνη «έχει επιτρέψει στις αυτόνομες κοινότητες να επιβιώσουν για πάνω από 20 χρόνια την καταστολή των κακών κυβερνήσεων».

Την τελευταία μέρα σύντροφοι και συντρόφισσες από τα πέντε καρακόλ συγκεντρώθηκαν στο Οβεντίκ και παρουσίασαν ποίηση από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο ηλικιωμένους, πολλά συγκροτήματα χιπ χοπ με συνοδεία μουσικής ή μόνο με ρυθμό, χορούς, θέατρα, τραγούδια κλπ. Στο κλείσιμο, η διοικήτρια Ορτανσία ευχαρίστησε τη συμμετοχή καλλιτεχνών, καλλιτεχνιδών, ακροατών και ακροατριών που ταξίδεψαν μέχρι την Τσιάπας για να μοιραστούν την τέχνη και την ελπίδα τους για έναν καλύτερο κόσμο. Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι η πραγματική τέχνη βγαίνει από την πραγματικότητα χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς επαγγελματίας και έκανε γενικό κάλεσμα για αγώνα ενάντια στη λερναία ύδρα του καπιταλισμού.

Γκερρέρο: νίκη ενάντια σε μεταλλευτική εταιρεία

Η ιθαγενική κοινότητα Me’phaa του San Miguel el Progreso πέτυχε μια νομική νίκη ενάντια στο μεταλλευτικό έργο με το ευφάνταστο όνομα «Σκοτεινή Καρδιά» (Corazón de Tinieblas). Το έργο είχε αναλάβει η περουανικής καταγωγής και βρετανικών κεφαλαίων μεταλλευτική εταιρεία Hochschild Mining, που επεδίωκε να εξορύξει χρυσό και ασήμι από την περιοχή. Το έργο επρόκειτο να είναι η πιο μεγάλη μεταλλευτική επένδυση στο Όρος του Γκερρέρο, καλύπτοντας συνολικά 43.759 εκτάρια και επηρεάζοντας τη ζωή πολλών ιθαγενικών κοινοτήτων.

Με την αρωγή του κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Όρους του Γκερρέρο «Tlachinollan» το δικαστήριο αναγνώρισε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μη πλήρωση της υποχρέωσης του μεξικανικού κράτους μέσα από το σύνταγμα και τις σχετικές συμφωνίες για σεβασμό των δικαιωμάτων των ιθαγενικών-αγροτικών κοινοτήτων. Σημειώθηκε έτσι μια νίκη επί της της Γραμματείας για την Ενέργεια, της μεταλλευτικής εταιρείας και της «Σκοτεινής Καρδιάς» της.

Πόλη Τέρας: Τρεις μήνες από τη δολοφονία της Λέσβυ

Στις 3 Αυγούστου, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από τη δολοφονία της Lesvy Berlín στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στην πρυτανεία. Στόχος ήταν να καταγγελθούν οι παρατυπίες στις οποίες προβαίνει η Γενική Εισαγγελία στη διερεύνηση του θέματος, παρουσιάζοντας αποδείξεις που στηρίζουν την ιστορία που έχουν παρουσιάσει οι δικαστικές αρχές της Πόλης Τέρας.

Η Araceli Osorio, μητέρα της Λέσβυ, ανέφερε ότι η Γενική Εισαγγελία διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για να αναγνωρίσει το έγκλημα ως σεξιστικό. Ωστόσο υποστηρίζει την εκδοχή ότι η Λέσβυ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας καλώδιο δημόσιου τηλεφώνου. Παράλληλα κατήγγειλε της πανεπιστημιακές αρχές για τη σιωπή τους παρότι εξαρχής είδαν τα βίντεο που δείχνουν τη βία που δέχτηκε η Λέσβυ από τους δολοφόνους της. Ανέφερε ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο Πολιτών Σεξιστικών Δολοφονιών παρουσίασε ένα βίντεο με την υποστήριξη ενός ειδικού που δείχνει ότι ένα άτομο με τον σωματότυπο της Λέσβυ δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει τη ζωή του με το καλώδιο ενός τηλεφώνου. Τέλος έκανε έκκληση να μην επιτραπεί μια ακόμη σεξιστική δολοφονία και να ειπωθεί πλέον ένα «φτάνει πια» απέναντι στα μηνύματα θανάτου που δίνουν οι αρχές αφήνοντας ελεύθερους τους δολοφόνους.

Πόλη Τέρας: ειδήσεις από την οικοκτονία στην πηγή της Αστέκας 215

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Γενικής Συνέλευσης των Λαών, Γειτονιών, Οικισμών και Πεδρεγάλες του Κογιοακάν ανακοίνωσαν στις 4 Αυγούστου τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας με τις αρχές της πρωτεύουσας σε σχέση με το έργο της εταιρείας ακινήτων «Θέλω σπίτι» στο χώρο πηγής πόσιμου νερού. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του Συστήματος Ύδρευσης της Πόλης Τέρας. Όπως φάνηκε καμία από τις αρμόδιες αρχές δεν διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία στα οποία να φαίνεται τι κάνει με το νερό της πηγής στην οδό Αστέκας 215 η εταιρεία ακινήτων. Επιτροπή της αρμόδιας υπηρεσίας επισκέφτηκε το μέρος και με τη βοήθεια των συντρόφων της συνέλευσης διαπίστωσε την πτώση της πίεσης του νερού στην περιοχή που γίνεται το έργο.

Εννιά μήνες μετά τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης διαμαρτυρίας που είχαν πραγματοποιήσει οι σύντροφοι και τη συγκέντρωση αποδείξεων για την οικολογική καταστροφή που προκαλεί το έργο οι κάτοικοι απαιτούν την άμεση παύση του και την αξιοποίηση της πηγής για δημόσιο όφελος.

Μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής: ειδήσεις για τη φυλάκιση του Λουΐς Luis Fernando Sotelo και του Fernando rcenas

Στις 28 Ιούλη οι μητέρες του Λουΐς Φερνάντο Σοτέλο και του Φερνάντο Μπάρσενας, μαζί με την εκστρατεία «Ελεύθερος Λουΐς Φερναντο» (Luis Fernando Libre) πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν για τη βία και την αβεβαιότητα που ζουν οι δυο φυλακισμένοι σύντροφοι.

Όπως ενημέρωσε η Σέλια Σαμπράνο, μητέρα του ο Λουΐς Φερνάντο, ο σύντροφος δεν επιτρέπεται να δουλεύει ούτε να βγαίνει στον κοινό προαύλιο χώρο. Μετά από δυο χρόνια και οχτώ μήνες εγκλεισμού παραμένει ακόμη στο τμήμα υποδοχής, δηλαδή σε έναν μεταβατικό χώρο χωρίς τα «προνόμια» σε εισαγωγικά που έχουν οι υπόλοιποι έγκλειστοι.

Η Άννα Μαρία Καστίγιο, μητέρα του Φερνάντο Μπάρσενας, σχολίασε ότι ο σύντροφος έχει συμπληρώσει έξι χρόνια φυλάκισης κατηγορούμενος ότι έκαψε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και του έχουν αρνηθεί την υπό όρους απελευθέρωση παρότι έχει συμπληρώσει τις ώρες εργασίας που αντιστοιχούσαν στην ποινή του. Η δικαιολογία ήταν ότι είχε δουλέψει υπερβολικά πολλές ώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον έχει περάσει διάστημα εγκλεισμού σε απόλυτη απομόνωση και έχει υποστεί βασανισμό και παρενοχλήσεις σε αμέτρητες περιπτώσεις.

Διεθνείς ειδήσεις

Ονδούρας: κυβερνητική αγριότητα ενάντια στο ράδιο Waruguma

Στις 28 Ιουνίου η Οργάνωση Μαύρων Αδερφών της Ονδούρας ανακοίνωσε τη δικαστική καταστολή του Εθνικού Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Ονδούρας ενάντια στο κοινοτικό ραδιόφωνο Ουαρούγουμα, που βρίσκεται στην πόλη Trujillo. Το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε πρόσφατα απόφαση που είχε πάρει ήδη από το Μάρτη στην οποία το ραδιόφωνο χαρακτηρίζεται ως «εξεγερσιακό» και ότι παρουσιάζει μια σειρά νομικών παραβιάσεων. Αυτή είναι η δεύτερη ανάλογη επίθεση που δέχεται το ράδιο Ουαρούγουμα με στόχο το κλείσιμό του. Ανάλογη επίθεση δέχτηκε το 2014 και το κοινοτικό ραδιόφωνο Sugua στο Sambo Creek.

Αναμφίβολα στόχος του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών είναι να αποδιαρθρώσει την αντίσταση ενάντια στα φαραωνικά έργα, στην οποία κομβικό ρόλο παίζουν τα κοινοτικά ραδιόφωνα που μεταδίδουν ουσιαστική πληροφόρηση στις ιθαγενικές γλώσσες. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή σχεδιάζεται η ίδρυση μιας «Υποδειγματικής Πόλης».

Κολομβία: επιθέσεις ενάντια σε απελευθερωτές και απελευθερώτριες της Μάνας Γης

Στις 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Συνάντησης Απελευθερωτών και Απελευθερωτριών της Μάνας Γης στην Κόρινθο της Κάουκα, μπάτσοι επιτέθηκαν βίαια σε μια από τις εγκαταστάσεις της συνάντησης. Το Περιφερειακό Ιθαγενικό Συμβούλιο της Κάουκα σχολίασε ότι οι μπάτσοι «πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα ενώ έκαψαν τις σκηνές των συμμετεχόντων».

Το Συμβούλιο καταγγέλλει ότι σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοιλάδα της Κάουκα, στην οποία συμμετείχαν οι κυβερνήτες της Κοιλάδας και της Κάουκα, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και οι τσιφλικάδες ζάχαρης της περιοχής συμφώνησαν την άσκηση μεγαλύτερης βίας για την ασφάλεια των τσιφλικιών καθώς και τη νομική κάλυψη των δικαιωμάτων των τσιφλικάδων. Όπως καταγγέλλουν «η εθνική κυβέρνηση συνεχίζει μέσω των κυβερνητικών πολιτικών και ενόπλων δυνάμεων να ωφελεί τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συλλογικών δικαιωμάτων».

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 3-6 Αυγούστου και οργανώθηκε από τις αυτόνομες ιθαγενικές κοινότητες που έχουν προχωρήσει στο δρόμο προς την απελευθέρωση εδώ και τρία χρόνια σε συνεργασία με τις παραδοσιακές αρχές.

Παρά τις επιθέσεις των μπάτσων, η κοινότητα αποφάσισε να παραμείνει επί τόπου και να συνεχιστεί η Συνάντηση όπως είχε αποφασιστεί.

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της μάνας γης στην οποία έχουν προχωρήσει οι ιθαγενείς της Κάουκα, έχουν σκοτωθεί οχτώ σύντροφοι ενώ υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών από τις επιθέσεις των μπάτσων.

***

Εδώ ολοκληρώνονται το 14ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις από το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2017 έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *