Δελτίο #10: τέλη Απρίλη – α΄ δεκαήμερο Μάη

Η εκπομπή στο mixcloud και στo Ké Huelga Radio.

Θέματα:

  1. Αγιοτσινάπα: 31 μήνες αγώνα
  2. Οαχάκα: ενάντια σε υποσταθμό ηλεκτροδότησης και αιολικό πάρκο
  3. Οαχάκα: άρχισαν οι απειλές ενάντια σε πολέμιους των φαραωνικών έργων
  4. Συναγερμός στην Xochicuautla
  5. Bety Cariño και Jyri Jaakola: εφτά χρόνια από τη δολοφονία τους
  6. Τσιάπας: πορεία για τη γη, το νερό και τη ζωή
  7. Τσιάπας: ενάντια στις εξορύξεις
  8. Γκερρέρο: δικαστική δικαίωση ενάντια σε παράνομη εξόρυξη
  9. Χρονικό της σφαγής: σεζόν 2, επεισόδιο 4: όταν ξεχειλίζουν οι νεκροί
  10. Μεξικανικό κράτος: εν ψυχρώ εκτελέσεις από το στρατό
  11. Η Άλλη Πρωτομαγιά
  12. Δολοφονία γυναίκας στην Πανεπιστημιούπολη του UNAM
  13. Πορεία για τη μνήμη: 11 χρόνια από τον ματωμένο Μάη στο Ατένκο
  14. Πολιτεία του Μεξικού: ένας χρόνος λειτουργίας του κοινοτικού ραδιοφώνου του Tlanixco
  15. Νέα επίθεση στο Regeneración Radio
  16. Βραζιλία: απεργία ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση
  17. Αργεντινή: κανείς γενοκτόνος ελεύθερος
  18. Παλαιστίνη: ημέρα οργής
  19. ΗΠΑ: δράσεις ενάντια στο κτήνος τον Τραμπ

Γεια χαρά! Το 10ο δελτίο της Nebulosa μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δύο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει το διάστημα από τα τέλη Απρίλη μέχρι το πρώτο δεκαήμερο το Μάη. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

  1. Αγιοτσινάπα: 31 μήνες αγώνα

Στο προηγούμενο δελτίο είχαμε ενημερώσει ότι οι γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα βρίσκονται από τις 20 Απρίλη σε μόνιμη διαμαρτυρία μπροστά στη Γενική Εισαγγελία με τα ακόλουθα αιτήματα: 1) τη διεξαγωγή σοβαρής έρευνας ενάντια στα μέλη της 27ης μονάδας πεζικού της Ιγουάλα· 2) τη σύλληψη των 25 ομοσπονδιακών και δημοτικών μπάτσων του Huitzuco που συμμετείχαν στην εξαφάνιση των φοιτητών, καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος τοπικών αξιωματούχων του Γκερρέρο· 3) την ανάλυση 500 τηλεφωνικών συνομιλιών που δεν έχουν αναλυθεί και στοιχείων εντοπισμού τοποθεσίας· 4) κύριος άξονας των ερευνών να είναι η διακίνηση ναρκωτικών από την Ιγουάλα στο Σικάγο ως πρωταρχικό κίνητρο για την επίθεση στο λεωφορείο των φοιτητών.

Στις 26 Απρίλη, με τη συμπλήρωση 31 μηνών εξαφάνισης πραγματοποιήθηκε η 31η Παγκόσμια Δράση για την Αγιοτσινάπα και το Μεξικό, κατά την οποία έγινε πορεία στο κέντρο της Πόλης Τέρας. Η κινητοποίηση συγκέντρωσε αρκετές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης από το Ατένκο, συντρόφους και συντρόφισσες της Έκτης, φοιτητές της Αγιοτσινάπα, κατοίκους των Πεδρεγάλες του Κογιοακάν και φοιτητικές οργανώσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της πορείας, οι γονείς κατήγγειλαν την αστυνομική καταστολή που είχαν υποστεί την προηγούμενη μέρα έξω από τη Γραμματεία Διακυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα των δακρυγόνων που έριξαν οι μπάτσοι, μια από τις μητέρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε. Εκφράστηκαν επίσης ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που δέχονται όλους αυτούς τους 31 μήνες και ότι οι χιλιάδες αγνοούμενοι και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να αφεθούν στη λήθη. Άλλη μητέρα σχολίασε ότι σε αυτά τα σχεδόν δυόμιση χρόνια οι αρχές δεν επιδεικνύουν το παραμικρό ενδιαφέρον για την ανεύρεση των αγνοουμένων και ζήτησε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να αντιμετωπιστούν ως συνεργοί της εξαφάνισης. Τέλος ένας πατέρας σχολίασε ότι το μόνο που έχει προσφέρει το μεξικανικό κράτος στις έρευνες είναι ψέματα.

Στις 27 Απρίλη, οι γονείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο για να απαιτήσουν να ζητήσει το σώμα της βουλής εξηγήσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα για την έλλειψη εξελίξεων στην έρευνα, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση που υπέδειξαν οι απεσταλμένοι του Ειδικού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Υπόθεσης της Αγιοτσινάπα στο Παναμερικανικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Μεξικό.

Στις 28 Απρίλη μια επιτροπή γονιών πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από την εφημερίδα Μιλένιο για να διεκδικήσουν δικαίωμα απάντησης και να εξηγήσουν τα κίνητρα του κινήματος και τους λόγους που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μόνιμη διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Εισαγγελία.

Την 1η Μάη οι γονείς των φοιτητών συμμετείχαν στην κινητοποίηση της πρωτομαγιάς. Στις 3 Μάη πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Γερουσία για να απαιτήσουν να διεξαχθούν οι έρευνες στην κατεύθυνση των τεσσάρων σημείων που έχουν υποδείξει.  Στις 6 Μάη πραγματοποίησαν πορεία από τη Γενική Εισαγγελία προς το αντιμνημείο για τους 43. Στις 7 Μάη έλαβαν χώρα διαφορετικές δράσεις σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων και αλληλέγγυων μουσικών, στη διάρκεια των οποίων επαναλήφθηκαν τα αιτήματα των γονιών. Στις 8 Μάη, από νωρίς το πρωί οι γονείς απέκλεισαν τις τρεις εισόδους της Γενικής Εισαγγελίας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οποία δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία κατήγγειλαν την υπεροψία του εισαγγελέα ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι θα τους συναντούσε όταν θα ερχόταν η Διεθνής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παναμερικανικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι το κράτος συνεχίζει να επιμένει στη λεγόμενη «ιστορική αλήθεια» σύμφωνα με την οποία οι αγνοούμενοι φοιτητές βρέθηκαν στη χωματερή της Κοκούλα, κι αυτό παρά όλες τις αντίθετες ενδείξεις.

  1. Οαχάκα: ενάντια σε υποσταθμό ηλεκτροδότησης και αιολικό πάρκο

Στο προηγούμενο δελτίο ενημερώσαμε ότι στις 24 Απρίλη κοινότητες του δήμου Σαν Μπλας Ατέμπα στην Οαχάκα πραγματοποίησαν αποκλεισμό της εθνικής οδού για να απαιτήσουν την ακύρωση κατασκευής υποσταθμού ηλεκτροδότησης και αιολικού πάρκου από τη γραμματεία Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα οι κάτοικοι εγκατάστησαν μόνιμη διαμαρτυρία για να απαιτήσουν να σεβαστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 12 Απρίλη, η οποία ζητούσε την ακύρωση των έργων καθώς δεν διαθέτουν την έγκριση των κοινοτικών συνελεύσεων.

Άλλες κοινότητες που έχουν περάσει από παρόμοιες συγκρούσεις με τις αρχές αποφάσισαν να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους του Σαν Μπλας Ατέμπα που συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της κοινότητας Σαν Διονίσιο δελ Μαρ πραγματοποίησαν πορεία στο Tehuantepec στις 28 Απρίλη σε αλληλεγγύη στους κατοίκους του Σαν Μπλας Ατέμπα. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη κοινότητα ξεκίνησε το 2012 έναν αγώνα ενάντια στην εταιρεία Mareña Renovables η οποία επεδίωκε να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στην περιοχή τους. Μετά από σκληρό αγώνα οι ιθαγενείς κατόρθωσαν να διώξουν την εταιρεία.

  1. Οαχάκα: άρχισαν οι απειλές ενάντια σε πολέμιους των φαραωνικών έργων

Η Συσπείρωση Ιθαγενικών Λαών του Ίστμο Οαχάκας εξέδωσε ανακοίνωση στις 27 Απρίλη σχετικά με τις απειλές που δέχεται ο υπερασπιστής κοινοτικής γης Rodrigo Flores Peñaloza. Στην ανακοίνωση κάνουν μια μικρή ανασκόπηση αναδρομή των πρόσφατων επιθέσεων που έχουν δεχτεί αγωνιστές της περιοχής:

Στις  8 Απρίλη απήγαγαν και δολοφόνησαν το σύντροφο José Alberto Toledo Villalobos ο οποίος συντόνιζε την αντίσταση σε δύο κοινότητες της περιοχής ενάντια στις Υψηλές Χρεώσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας, που συμμετέχει στη Συσπείρωση Ιθαγενικών Λαών. Στις 19 Απρίλη για αρκετές ώρες ένα τοπικό ραδιόφωνο αφιέρωσε αρκετές ώρες λεκτικής επίθεσης ενάντια στον υπερασπιστή κοινοτικής γης Ροδρίγο Φλόρες Πενιαλόσα, ενώ παράλληλα κατηγορούσαν τη συντρόφισσα Bettina Cruz Velázquez. Στις 20 Απρίλη μέλη της Συνέλευσης Ιθαγενικών Λαών του Ιστμο του Tehuantepec για την Υπεράσπιση της Γης και της Κοινοτικής Γης αντιλήφθηκαν ότι έξω από τα γραφεία τους υπήρχαν δυο άτομα για παρακολούθηση και εκφοβισμό. Στις 26 Απριλίου ο προαναφερθείς σύντροφος Ροδρίγο Φλόρες Πενιαλόσα βρήκε στους καθαριστήρες του αυτοκινήτου του χειρόγραφο μήνυμα στο οποίο τον απειλούσαν ευθέως και τον ενημέρωναν ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

  1. Συναγερμός στη Xochicuautla

Στις 24 Απρίλη το πρωί, η δημοτική αστυνομία, γραναδέροι, στρατός και ναυτικό περικύκλωσαν την ιθαγενική κοινότητα Σαν Φρανσίσκο Xochicuautla με σκοπό να διασφαλίσουν ότι στις εκλογές για Επίτροπο Κοινοτικής Περιουσίας θα ψήφιζαν μόνο όσοι συμφωνούν με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Naucalpan-Toluca αρκετοί από τους οποίους είναι πληρωμένοι από την εταιρεία του Ομίλου Higa και να αποτρέψουν τη συμμετοχή όσων αντιτίθενται. Σημειωτέον ότι η ίδια εταιρεία δώρισε στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο τον «Λευκό Οίκο» στην περιοχή Λόμας του Τσαπουλτεπέκ στην Πόλη Τέρας.

Όσες και όσοι δεν συμμετείχαν στις εκλογές κατήγγειλαν ότι διαδικασία ήταν έκνομη και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Kατήγγειλαν επιθέσεις και εκφοβισμό της κοινότητας από ομάδες μπάτσων που κάνουν πλάτες στο προσωπικό του Ομίλου Higa και ότι ηη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι συνεχής από την έναρξη κατασκευής του έργου.

  1. Bety Cariño και Jyri Jaakola: εφτά χρόνια από τη δολοφονία τους

Στις 27 Απρίλη συμπληρώθηκαν εφτά χρόνια από τη δολοφονία των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Bety Cariño και του φινλανδού Juri Jaakola που πυροβολήθηκαν στη διάρκεια ενέδρας από τη παραστρατιωτική οργάνωση «Ένωση Κοινωνικής Ευημερίας της Περιοχής Τρίκι», στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής εκστρατείας στον αυτόνομο δήμο Σαν Χουάν Κοπάλα, στην περιοχή του λαού Τρίκι στην Οαχάκα.

Στον έβδομο χρόνο από τη δολοφονία τους, το Αγροτικό Ιθαγενικό Ζαπατιστικό Κίνημα πραγματοποίησε πορεία στην πόλη της Οαχάκα για να απαιτήσει δικαιοσύνη για τους δυο συντρόφους. Στη σχετική ανακοίνωση, οργανώσεις και συλλογικότητες αναφέρουν τα εξής: «Στη διάρκεια αυτών των εφτά ετών έχουμε παραβρεθεί σε αμέτρητες συναντήσεις με κάθε τύπου αξιωματούχους, κι έχουμε έρθει αντιμέτωπες με αδύναμους θεσμούς, ένα τείχος αδιαφορίας και με συνένοχους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Χωρίς να έχει αποδειχτεί και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η σύλληψη των δολοφόνων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια δίκη παρωδία, υποτιμώντας τις αποδείξεις που υποδεικνύουν την ευθύνη των δολοφόνων, καθώς παράλληλα και τις καταθέσεις των μαρτύρων και των θυμάτων που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική εκστρατεία, οι οποίοι δέχονταν συνεχείς πιέσεις, απειλές, καταδίωξη και εκφοβισμό».

  1. Τσιάπας: πορεία για τη γη, το νερό και τη ζωή

Στις 29 Απρίλη, εκπρόσωποι των εχίδος και των κοινοτήτων του ιθαγενικού λαού Zoques του Ixtacomitán στην Τσιάπας πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στα εξορυκτικά έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή. Η ειρηνική πορεία, που ονομάστηκε «Πορεία για τη γη, το νερό και τη ζωή», κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο για να καταστήσει σαφή τη διαφωνία των ιθαγενών αγροτών με την απαλλοτρίωση 84.500 εκταρίων γης στα οποία θα ανοιχτούν 12 πηγάδια εξόρυξης φυσικού αερίου σε 9 δήμους της Τσιάπας. Η απαλλοτρίωση σχεδιάζεται σε εχίδος και ιδιωτικές εκτάσεις όπου βρίσκονται ποτάμια, ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες και ιεροί τόποι του λαού Zoque της Τσιάπας.

  1. Τσιάπας: ενάντια στις εξορύξεις

Όπως έχουμε δει και στην Xochicuautla, καθώς και σε άλλα μέρη του Μεξικού, η αποτελεσματικότερη μέθοδος που εφαρμόζουν οι εταιρείες για να επιβάλλουν τις φαραωνικές επενδύσεις είναι μέσω της προώθησης της διάσπασης και της αντιπαλότητας στο εσωτερικό των κοινοτήτων με το μοίρασμα δώρων και χρημάτων.

Σε αυτή τη γραμμή, η Επιτροπή για την Προώθηση και την Υπεράσπιση της Ζωής «Σαμουέλ Ρουΐς» κατήγγειλε ότι στις 26 Απρίλη οι υπάλληλοι της Εταιρείας Black Fire παρουσιάστηκαν σε μια ομάδα κατοίκων της κοινότητας του Εχίδο Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν του δήμου Chicomuselo για να τους ενημερώσουν ότι αν η κοινότητα διευκόλυνε τη διέλευση των φορτηγών της εταιρείας θα τους προσφέρονταν 50 χιλιάδες πέσος για τον κοινοτικό εορτασμό της «Γιορτής της Μητέρας», καθώς και η κατασκευή έργων υποδομής όπως κλινική, παροχή πόσιμου νερού και ένα σχολείο.

Θυμίζουμε ότι η αντίθεση των κοινοτήτων του δήμου Τσικομουσέλο ενάντια στα εξορυκτικά έργα άρχισε το 2008 λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε η καναδική εταιρεία Black Fire. Πλέον έχουν οργανωθεί σε ΜΚΟ για να πραγματοποιούν περιπολίες αποτροπής εισόδου μεταλλευτικών εταιρειών. Ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγω της ολοκληρωτικής κυβερνητικής εγκατάλειψης των κοινοτήτων, οι κοινωνικές παροχές προσφέρονται από τις μεταλλευτικές εταιρείες στις κοινότητες που δέχονται τις εξορύξεις.

  1. Γκερρέρο: δικαστική δικαίωση ενάντια σε παράνομη εξόρυξη

Από τις 11 Σεπτέμβρη 2014, το Συμβούλιο Εχίδος και Κοινοτήτων ενάντια στο Φράγμα La Parota έχει καταγγείλει τον επιχειρηματία Humberto Marín Molina για την αλόγιστη εκμετάλλευση της πέτρας του ποταμού Papagayo. Στις 27 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου οι κάτοικοι κατόρθωσαν να σταματήσουν την εξόρυξη και τη μεταφορά πέτρας και χώματος που πραγματοποιούσαν δυο εταιρείες στο ποτάμι. Παράλληλα απέκλεισαν τη διαδρομή που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά προς τα σημεία πώλησης.

Στις 23 Απρίλη της φετινής χρονιάς το Συμβούλιο ενημέρωσε ότι η σχετική δικαστική απόφαση τούς δικαίωσε και ότι όντως ο επιχειρηματίας πραγματοποιούσε τις εξορύξεις παράνομα. Φυσικά η απόφαση δεν επιδεικνύει την καλή λειτουργία της δικαιοσύνης στο Μεξικό, αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα του συνεχούς αγώνα της κοινότητας.

  1. Χρονικό της σφαγής: σεζόν 2, επεισόδιο 4: όταν ξεχειλίζουν οι νεκροί

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον πόλεμο που διατρέχει το Μεξικό, οι σκηνές που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα μπαράζ πυροβολισμών, οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών ναρκωτικών και μπάτσων, ο στρατός στους δρόμους. Λίγες φορές γίνεται αναφορά στους νεκρούς, στα εκατοντάδες θύματα δολοφονιών που έχει αφήσει αυτός ο άχρηστος πόλεμος που άρχισε ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν το 2006.

Αν και τα επίκεντρα της βίας είναι πολλά, στην πολιτεία του Γκερρέρο η βαρβαρότητα γίνεται σαφής, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες των ιατροδικαστικών αρχών, των δικαστηρίων και της αποκαλούμενης στρατηγικής της ασφάλειας που έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα. Η συσσώρευση των πτωμάτων των δολοφονημένων ατόμων που δεν έχουν ταυτιστεί είναι ένα από τα συμπτώματα που ζει το Μεξικό από την έναρξη του πολέμου ενάντια στα καρτέλ των ναρκωτικών.

Από το 2012 που ξεκίνησε ο πόλεμος υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί που δεν έχουν ταυτιστεί, σε αυτό που ο σύντροφος John Gibler αποκαλεί ως θεσμική εξαφάνιση. Η θεσμική εξαφάνιση βασίζεται στη γραφειοκρατικοποίηση και την ανεπάρκεια, και έχει στόχο να αποτρέψει την εμφάνιση των αγνοουμένων και επομένως να αποτρέψει την αποκατάσταση και τη δικαιοσύνη. Αρκεί να σημειώσουμε ότι από τα μέσα της περσινής χρονιάς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν διαθέτουν ειδικευμένο προσωπικό για την ανάλυση των δειγμάτων DNA και τη δημιουργία γενετικών προφίλ για τα πάνω από 600 δολοφονημένα άτομα που παραμένουν χωρίς ταυτότητα στα κρατικά νεκροτομεία.

Οι κυβερνήσεις όχι μόνο πρωτοστατούν και προωθούν αυτήν τη θεσμική εξαφάνιση εκατοντάδων ατόμων, αλλά παράλληλα επιδίδονται στην εξαφάνιση των δολοφονημένων, όπως συνέβη το Σεπτέμβρη, όταν ο κυβερνήτης της πολιτείας του Γκερρέρο, Hector Astullido, πρόσταξε την κατασκευή ενός μνημείου όπου σκόπευε να θάψει 400 μη ταυτισμένα κατάλοιπα δολοφονημένων που βρίσκονταν στα νεκροτομεία της Ιγουάλα, του Ακαπούλκο και του Τσιλπανσίνγκο. Παρόμοιο είναι αυτό που συμβαίνει στη Jojutla του Μορέλος όπου η κυβέρνηση θάβει σε μαζικούς τάφους μη ταυτισμένα σώματα χωρίς να έχουν προηγηθεί έρευνες για την ταυτότητά τους και χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι συγγενείς τους.

Όσο δεν τελειώνει η σφαγή και ο πόλεμος που μας έχουν ανοίξει οι ναρκέμποροι, οι μπάτσοι, ο στρατός και οι πολιτικοί, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας τη συλλογική αυτοοργανωμένη δουλειά συγγενών, οργανώσεων και ανεξάρτητων ιατροδικαστών που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τους νεκρούς μας, οφείλουμε να φτιάξουμε σωστούς καταλόγους αγνοουμένων, οφείλουμε να ξαναφτιάξουμε τη ζωή στα μέρη του θανάτου.

  1. Μεξικανικό κράτος: εν ψυχρώ εκτελέσεις από το στρατό

Στις 3 Μάη, στα γραφεία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με τον ακόλουθο τίτλο: «Μεξικανικό κράτος: υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκτελεί ο μεξικανικός στρατός». Σε αυτήν αναφέρθηκαν στην εξωδικαστική εκτέλεση του Gilberto Jiménez Hernández ο οποίος εκτελέστηκε από μέλος του στρατού ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με την οικογένειά του στο βουνό.

Το Παναμερικανικό Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε στην ετήσια έκθεσή του για το 2016, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη, την υπαιτιότητα του μεξικανικού κράτους για την παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, της αρχής της ισότητας και μη διάκρισης, της προσωπικής ακεραιότητας, του δικαιώματος για δίκαιη δίκη και προστασία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντεπαναστατικής στρατηγικής που περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Εκστρατείας Τσιάπας 94.

Μέχρι στιγμής η έξοδος του στρατού στους δρόμους έχει εξυπηρετήσει μόνο στη διασφάλιση της ατιμωρησίας. Οι έρευνες για το συγκεκριμένο περιστατικό χαρακτηρίζονται από την επιμελή φροντίδα του κράτους να καλύψει το στρατό, καθώς η δικογραφία έχει μπει στο συρτάρι από το 1997. Το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τη αποκάλυψη της αλήθειας των γεγονότων και για την τιμωρία των ενόχων δεν υπάρχει στο Μεξικό.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: το Σχέδιο Εκστρατείας Τσιάπας 94 αφορά τον κρατικό σχεδιασμό τον Οκτώβρη του 1994 ενάντια στον Εθνικοαπελευθερωτικό Ζαπατιστικό Στρατό. Το Σχέδιο είχε ως στόχο την πάταξη της στρατιωτικής ετοιμότητας του EZLN, καταστρέφοντας ή αποδιοργανώνοντας τη δομή του, την απομόνωσή του από τον πληθυσμό και τη λαϊκή στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του. Εκτός από τους στρατιωτικούς στόχους, στο Σχέδιο ανέφερε ότι έπρεπε να αποφευχθεί μια σύγκρουση με τη Γουατεμάλα, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν και να λογοκριθούν τα ΜΜΕ για να εξασφαλιστεί η εύνοια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να μειωθεί ο τυχόν αρνητικός αντίκτυπος από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση όφειλαν να οργανώνονται καθημερινά ενορχηστρωμένες δράσεις, που περιλάμβαναν την οργάνωση τμημάτων της κοινωνίας των πολιτών για τη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και την οργάνωση παραστρατιωτικών οργανώσεων, τις οποίες τα σχετικά έγγραφα ονομάζουν ως «ομάδες αυτοάμυνας». Οι τακτικές του στρατού περιλάμβαναν άρση όλων των εγγυήσεων ασφαλείας του πληθυσμού, υποχρεωτικούς εκτοπισμούς πληθυσμών που υποστήριζαν τους Ζαπατίστας, απομόνωση της επισκοπής του Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, εντοπισμός αλληλέγγυων ατόμων, θανάτωση ζώων και σοδειών του αλληλέγγυου αγροτικού πληθυσμού. Στα έγγραφα του σχεδίου που έχουν διαρρεύσει κυριαρχεί ψυχροπολεμική ορολογία («subversivos», «trasgrasores de la ley», «alteradores del orden») και αποφεύγεται η χρήση του ονόματος του EZLN.

  1. Η Άλλη Πρωτομαγιά

Την Πρωτομαγιά χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους συνδικαλίστριες, φοιτήτριες και κοινωνικές οργανώσεις συμμετείχαν στις πορείες που οργανώθηκαν στην Πόλη Τέρας για να απαιτήσουν από το κράτος να πάρει τα ξερά του από τις δουλειές και τα εγχειρήματά τους.

Στην πορεία της Άλλης Πρωτομαγιάς, στην οποία κάλεσαν οι εργάτριες του σεξ της Ταξιαρχίας του Δρόμου (Brigada Callejera), η Λαϊκή Οργάνωση Φρανσίσκο Βίγια της Ανεξάρτητης Αριστεράς, η Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Λουΐς Φερνάντο Σοτέλο, τα συνεταιριστικά εγχειρήματα «Eskina Victoria», «Semillero Copil», «Enchúlame la Bici» και «Kafeina» ανάμεσα σ’ άλλες, βγήκε στους δρόμους της λα Μερσέδ με αιτήματα και συνθήματα ενάντια στον κυβερνήτη της πόλης και τη συνεχή καταστολή.

Η δεύτερη πορεία καλέστηκε από ανεξάρτητα συνδικάτα και συμμετείχαν ένας μεγάλος αριθμός οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες ήταν το Εθνικό Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, και πολυάριθμα δραστήρια συνδικάτα όπως της πρώην ΔΕΗ, των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες, το συνδικάτο του Σαν Κιντίν, οι φοιτητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), εργαζόμενες του Εθνικού Ινστιτούτου Καλών Τεχνών και τις Πολυτεχνικής Σχολής, μεταλλωρύχοι, οι Οικιακές Εργάτριες κ.ά. Επιπλέον συμμετείχαν οργανώσεις όπως το Μέτωπο Υπεράσπισης της Γης στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο και η Επιτροπή γονιών των 43 αγνοούμενων της Αγιοτσινάπα.

  1. Δολοφονία γυναίκας στην Πανεπιστημιούπολη του UNAM

Στις 3 Μάη βρέθηκε το νεκρό σώμα της Lesvy Berlín στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM). Χωρίς καθυστέρηση καλέστηκε μια πορεία για τις 5 Μάη με σκοπό τη διαμαρτυρία ενάντια στις δολοφονίες γυναικών και τη βλακώδη αντίδραση των πανεπιστημιακών αρχών απέναντι στο συγκεκριμένο καθώς και σε άλλα περιστατικά σεξιστικής βίας.

Η πορεία καλέστηκε από διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις και κατευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Μηχανικών όπου βρέθηκε το σώμα της Λέσβυ και τέλος στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την πρυτανεία.

Στον τηλεφωνικό θάλαμο όπου βρέθηκε το σώμα της Λέσβυ στραγγαλισμένο με το καλώδιο, πραγματοποιήθηκε τελετουργική προσφορά στη μνήμη της και τοποθετήθηκαν συνθήματα που έγραφαν «όχι άλλη». Διαβάστηκαν ποιήματα και ανακοινώσεις από διάφορες συλλογικότητες. Μπροστά στην πρυτανεία πραγματοποιήθηκαν περφόρμανς από διάφορες ομάδες, κατατέθηκαν μαρτυρίες σεξιστικής βίας και μηνύματα αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που έχουν δεχτεί επιθέσεις. Η μητέρα της Λέσβυ ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη. Επιπλέον σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατό οι αρχές του πανεπιστημίου να αντιλαμβάνονται τις γυναίκες ως υπεύθυνες για τη βία που δέχονται».

  1. Πορεία για τη μνήμη: 11 χρόνια από τον ματωμένο Μάη στο Ατένκο

Στις 3 και 4 Μάη 2006 γύρω στους 700 ομοσπονδιακούς μπάτσους και 1.815 δημοτικοί και πολιτειακοί υπάλληλοι εκτέλεσαν μια επιχείρηση στο Texcoco και το Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο στην Πολιτεία του Μεξικού, ασκώντας βάναυση βία ενάντια σε αγωνιστές και άτομα αλληλέγγυα στο Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης. Ως αποτέλεσμα της καταστολής, σκοτώθηκαν δυο άτομα: ο δεκατετράχρονος Francisco Javier Cortés Santiago και ο σύντροφος Ollín Alexis Benhumea. Επιπλέον συνελήφθησαν και βασανίστηκαν 217 άτομα, ανάμεσα στα οποία μέλη του Μετώπου των Λαών, αλληλέγγυων οργανώσεων ακόμη και άτομα που εγκλωβίστηκαν στο χώρο της διαμαρτυρίας χωρίς να συμμετέχουν σ’ αυτή. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπήρχαν 47 γυναίκες οι οποίες στο εσωτερικό των οχημάτων που τις μετέφεραν στα κέντρα κράτησης στην πλειονότητά τους υπέφεραν σεξουαλικό βασανισμό από τους μπάτσους. 26 από αυτές κατήγγειλαν τη σεξουαλική τους κακοποίηση κατά την είσοδο στη φυλακή χωρίς να τύχουν πρέπουσας μεταχείρισης. Τα γεγονότα καταγγέλθηκαν και οι βασανισμοί τεκμηριώθηκαν από τους ειδικούς του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από τη Συλλογικότητα ενάντια στους Βασανισμούς και την Ατιμωρησία.

Στις 4 Μάη 2017 συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τη βάναυση καταστολή που ενορχηστρώθηκε από το κτήνος Ενρίκε Πένια Νιέτο, νυν προέδρου του Μεξικού και τότε κυβερνήτη της πολιτείας. Πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού για τη μνήμη και τη δικαιοσύνη. Πριν να αρχίσει η πορεία, ο σύντροφος Ιγνάσιο δελ Βάγιε μίλησε για τον αγώνα των κατοίκων στα ανατολικά της Λίμνης Texcoco από το έτος 2000 ενάντια στο νέο αεροδρόμιο. Μία από τις συντρόφισσες που δέχτηκε σεξουαλική κακοποίηση μίλησε για τον αγώνα για δικαιοσύνη. Στην πορεία συμμετείχαν οι γονείς των 43 αγνοουμένων της Αγιοτσινάπα, σύντροφοι από τη Xochicuautla και μια επιτροπή νοσοκόμων από την Τσιάπας που βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Στην ανακοίνωσή τους οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από το Μέτωπο των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης είπαν τα ακόλουθα: «Πριν από 11 χρόνια, ο Ενρίκε Πένια Νιέτο ως κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού πρόσταξε εκείνη τη βαρβαρότητα ενάντια στο Ατένκο με τις ευλογίες του τότε προέδρου Βισέντε Φοξ και του δημάρχου Nazario Gutiérrez. Τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης, με τις διασυνδέσεις τους στα κόμματα εξουσίας, σχεδίασαν τον τρόμο, αφήνοντας τα λουριά 3.500 ένστολων τεράτων που υπό τις διαταγές των διοικητών τους Wilfrido Robledo Madrid και Ardelio Vargas Fosado σχεδίασαν την κάθε λεπτομέρεια: πυροβολισμούς στο ψαχνό, αρπαγή γυναικών ως λάφυρα πολέμου τις οποίες βασάνισαν και βίασαν, εισβολές σε σπίτια και ψυχές, αφήνοντας σημάδια τρόμου και εφιάλτη».

  1. Πολιτεία του Μεξικού: ένας χρόνος λειτουργίας του κοινοτικού ραδιοφώνου του Tlanixco

Στις 30 Απρίλη στην κοινότητα Σαν Πέδρο Τλανίσκο του ιθαγενικού λαού Nahua γιορτάστηκε ο ένας χρόνος λειτουργίας του ραδιοφώνου του Τλανίσκο «Πηγή Ελευθερίας». Οι εορτασμοί άρχισαν με πορεία που πέρασε μέσα από την κοινότητα με ταμπούρλα και συνθήματα για την απελευθέρωση των ιθαγενών πολιτικών κρατουμένων του Σαν Πέδρο Τλανίσκο, τον αγώνα για τη ζωή και το νερό. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην καταλήστευση του νερού που έχει υποστεί η κοινότητα από το 1986 από τις επιχειρήσεις που καλλιεργούν λουλούδια στη διπλανή κοινότητα. Επίσης έγινε αναφορά στην επιχείρηση καταστολής που υπέφερε η κοινότητα το 2003 με συλλήψεις και τη φυλάκιση δύο συντρόφων, των Pedro Sánchez Berriozábal και του Teófilo Pérez González, και άλλων τριών συντρόφων το 2006, των Rómulo Arias Mireles, Lorenzo Sánchez Berriozábal και Marco Antonio Pérez González.

Το 2014, εν μέσω της καταστολής, σχηματίστηκε η Κίνηση για την Ελευθερία των Υπερασπιστών του Νερού και της Ζωής στο Τλανίσκο και με αυτήν άρχισαν να συζητιούνται οι τρόποι που μπορούσε να διαδοθεί ο λόγος του κινήματος και να προωθηθεί η οργάνωση της κοινότητας. Έπειτα από πολλές συζητήσεις, κατέληξαν στη δημιουργία ενός κοινοτικού ραδιοφώνου και με την υποστήριξη αλληλέγγυων συντροφισσών οργάνωσαν εργαστήρια για το στήσιμό του. Έτσι την περσινή πρωτομαγιά γεννήθηκε το ραδιόφωνο του Τλανίσκο στα 96,2 FM.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ένας από τους πατέρες ενός από τους 43 αγνοούμενους φοιτητές που ευχαρίστησε για την πρόσκληση εκ μέρους των γονιών, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των γονιών, εξέφρασε την αλληλεγγύη των γονιών προς το εγχείρημα και ολοκλήρωσε απαιτώντας την επιστροφή εν ζωή των παιδιών τους καθώς και των υπολοίπων αγνοουμένων. Στη συνέχεια το πρόγραμμα του εορτασμού περιλάμβανε μουσική, χορό, θέατρο, εργαστήριο κεραμικής, και γκραφίτι με θέμα το ραδιόφωνο, τους πολιτικούς κρατουμένους και τον αγώνα για το νερό και τη ζωή.

  1. Νέα επίθεση στο Regeneración Radio

Τα αδέρφια μας στο Regeneración Radio δέχτηκαν και πάλι επίθεση στις 5 Μάη, όταν άγνωστα άτομα εισέβαλαν στο χώρο του στούντιο για να πάρουν τα λίγα που είχαν απομείνει μετά τη λεηλασία στις 7 Μάρτη.

Οι συντρόφισσες σε ανακοίνωσή τους στις 8 Μάη αναφέρουν ότι: «πλέον δεν μας έχει απομείνει τίποτα. Δεν έχουμε μικρόφωνα, κονσόλες, υπολογιστές και μείκτες. Πλέον δεν έχουμε ούτε καν χώρο για να ξαναφτιάξουμε στούντιο ραδιοφώνου και βιντεοσκόπησης». Συμπλήρωσαν επίσης ότι: «συντρόφισσες, σύντροφοι, δεν ξέρουμε το πότε ούτε το πού, αλλά θα βρούμε νέο χώρο, θα ψάξουμε τρόπους να αποκτήσουμε μικρόφωνα, κονσόλες, υπολογιστές και μείκτες, κάμερες βίντεο και φωτογραφίας. Θα το ψάξουμε γιατί δεν επιτρέπεται η λήθη, γιατί η ιστορία δεν μπορεί να λογοκρίνεται».

Διεθνή

  1. Βραζιλία: απεργία ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση

Στις 28 Απρίλη πραγματοποιήθηκε γενική απεργία στη Βραζιλία ενάντια στο σχεδιασμό εργατικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του Μισέλ Τέμερ, με την οποία θα πέσει η αξία της εργασίας, θα επιτρέψει συλλογικές συμβάσεις με ισχύ νόμου και θα δώσει ένα σκληρό χτύπημα στα οικονομικά των συνδικάτων καταργώντας την υποχρεωτική συνδρομή.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στις 28 Απρίλη χιλιάδες διαδηλωτές ενώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συγκρούστηκαν με τους μπάτσους που επιχείρησαν να εκκενώσει το χώρο. Οι μπάτσοι πέταξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές και οι διαδηλωτές ανταπάντησαν με πέτρες και το άναμμα φωτιών στους κοντινούς δρόμους.

Στο Σάο Πάολο, την καρδιά του μεγάλου οικονομικού γίγαντα της Λατινικής Αμερικής, εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κατέλαβαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και πρακτικά άφησαν χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες την πόλη.

Η απεργία απλώθηκε σε όλη τη χώρα, με πορείες και παράλυση των δημόσιων συγκοινωνιών στο Σαλβαδόρ και τη Νατάλ στα βορειοανατολικά, το Μπέλο Οριζόντε στα νοτιοανατολικά, το Πόρτο Αλέγρε στο νότο και το Μανάος στο βορρά, καθώς και σε άλλες πόλεις.

  1. Αργεντινή: κανείς γενοκτόνος ελεύθερος

Στις 5 Μάη διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, κάλεσαν σε ημέρα κινητοποιήσεων για τις 10 Μάη για να επιδείξουν την απαρέσκειά τους για τον νόμο 24.390, γνωστό ως νόμο 2 επί 1, που μειώνει την ποινή των καταδικασμένων σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της στρατιωτικοπολιτικής δικτατορίας του 1976 με 1983.

Με το συγκεκριμένο νόμο, οι ποινές των εγκλημάτων που σχετίζονται με τη δικτατορία μπορούν μειωθούν σημαντικά, όπως συνέβη στην περίπτωση του Luis Muiña, ο οποίος το 2013 καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης ως «συνεργός στο έγκλημα παράνομης στέρησης της ελευθερίας και την επιβολή βασανιστηρίων» σε πέντε υποθέσεις.

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους ότι η μείωση της ποινής δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκλήματα της δικτατορίας, καθώς τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν αυτήν την περίοδο δεν θα βρουν αποκατάσταση μέχρι να αποκαλυφθεί τι απέγιναν οι αγνοούμενοι. Συνέχισαν λέγοντας ότι ο νόμος δεν μπορεί να αφορά ούτε μικρότερα εγκλήματα. Μια από τις επιφανείς γιαγιάδες της Πλατείας του Μάη, η 87χρονη Εστέλα δε Καρλότο, που βρήκε πριν δυο χρόνια το γιο που η δολοφονημένη κόρη της γέννησε στη φυλακή, σχολίασε ότι: «Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει εμάς που βασανιζόμαστε εδώ και 40 χρόνια· επηρεάζει τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του λαού. Ό,τι δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται. Και όσοι δεν συμφωνούν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται θα αντιμετωπίσουν αυτό που υπέφεραν τα παιδιά μας: οι 30.000 αγνοούμενοι».

  1. Παλαιστίνη: ημέρα οργής

Την Παρασκευή 28 Απρίλη ήταν «Ημέρα Οργής» στις κατεχόμενες από το Ισραήλ παλαιστινιακές εκτάσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πάνω από 1000 παλαιστίνιους κρατουμένους που έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές από τις 17 Απρίλη.

Την Ημέρα Οργής κηρύχτηκε γενική απεργία στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις, μέσα μεταφοράς, ακόμη και σχολεία και κρατικές υπηρεσίες.

Οι απεργοί πείνας παλαιστίνιοι κρατούμενοι άρχισαν τη διαμαρτυρία τους για να καταγγείλουν τις συνθήκες κράτησης και την καταστολή στις ισραηλινές φυλακές, με αιτήματα να βελτιωθούν οι ιατρικές υπηρεσίες, να αυξηθούν τα επισκεπτήρια και να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι διοικητικές συλλήψεις, όπως ονομάζονται οι κρατήσεις χωρίς κατηγορητήριο ούτε δίκη.

  1. ΗΠΑ: δράσεις ενάντια στο κτήνος τον Τραμπ

Στις 29 Απρίλη, με τη συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης του Τραμπ, οργανώθηκαν διαμαρτυρίες στην καρδιά της αυτοκρατορίας.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί μια κινητοποίηση που ονομάστηκε «Πορεία του λαού για το κλίμα» με τελικό προορισμό το Λευκό Οίκο. Σταδιακά ενώθηκαν διαφορετικά μπλοκ που με τεράστια πανό και πικέτες, κούκλες και τεράστια ομοιώματα του πλανήτη, και προχώρησαν σε περικύκλωση του Λευκού Οίκου. Η πορεία ένωσε ιθαγενείς αγωνιστές του περιβάλλοντος, φοιτητές, ηλικιωμένες, συμμετέχοντες στο Black Lives Matter, συνδικαλιστικές οργανώσεις στην τηλεφωνία, τους δασκάλους, κρατικούς υπαλλήλους κ.ά., επιστήμονες –πολλοί από τους οποίους κατέβηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μια βδομάδα πριν- τους Βετεράνους για την Ειρήνη, φρανσισκανές μοναχές και ολόκληρες οικογένειες που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές της χώρας.

Μια από τις πικέτες που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το Λευκό Οίκο έλεγε: «Η αντίσταση είναι εδώ για να μείνει. Καλώς ήρθες στην εκατοστή μέρα σου».

Στις 2 Μάη μια ομάδα ατόμων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία οχτώ ωρών μπροστά στα γραφεία του κυβερνήτη του Τέξας, ενάντια στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία γνωστή ως SB 4. Σε πολλές πόλεις και αγροτικές περιοχές, οι μετανάστριες και οι μετανάστες οργάνωσαν μονοήμερη απεργία, όπως για παράδειγμα στο Homestead της Φλόριντα. Στις 4 Μάη χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Νέα Υόρκη προς το αεροπλανοφόρο στον ποταμό Χάντσον, όπου το κτήνος ο Τραμπ συναντήθηκε με τον αυστραλό πρωθυπουργό. Στην πρώτη επίσκεψη του Τραμπ στη γενέτειρά του μετά την ανάληψη της προεδρίας, οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του. Μια διαδηλώτρια σχολίασε ότι: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετες σε αυτό το καθεστώς, είμαστε απέναντι στις πολιτικές του μίσους, και στη θέση τους θέλουμε να οικοδομήσουμε μια χώρα που να βασίζεται στις ευκαιρίες, την ελευθερία και την ισότητα και όλες και όλους».

***

Εδώ ολοκληρώνονται το 10ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του τέλους Απρίλη και του πρώτου δεκαήμερου του Μάη έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο Ké Huelga για την εκπομπή μας κι έπειτα του σταθμού μας.

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *