Δελτίο #9: β΄ και γ΄ δεκαήμερο Απρίλη

Κé Huelga Radio: 18 χρόνια σε ραδιοφωνική εξέγερση

Η εκπομπή στο mixcloud και στο Ké Huegla Radio.

Θέματα:

  1. 18 χρόνια Ké Huelga Radio και ιστορικό της κατάληψης του UNAM
  2. Τσεράν: έξι χρόνια ιθαγενικής αυτοκυβέρνησης
  3. Arantepacua: ειδήσεις για τους συλληφθέντες κατοίκους
  4. Arantepacua: στο δρόμο προς την αυτοκυβέρνηση
  5. Ψυχαγωγικό διάλειμμα: η σύλληψη του Χαβιέρ Ντουάρτε
  6. Πολιτεία του Μεξικού: Εμφάνιση αγνοουμένου
  7. Ειδική Εισαγγελία: αποχαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες δημοσιογράφων
  8. Νομική δράση ενάντια στο τείχος του Τραμπ
  9. Τσιάπας: αρχίζει εκστρατεία για το νερό και ενάντια στην Coca Cola
  10. Pável González: δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε
  11. Διαμαρτυρία για τους 43 αγνοούμενους
  12. Συναγερμός στη Xochicuautla
  13. Πορεία του Γολγοθά για τους μετανάστες
  14. Οαχάκα: ανεμογεννήτριες με τη βία
  15. Χαλίσκο: κι άλλες ειδήσεις για αιολικές επενδύσεις και καταλήστευση
  16. Τσιάπας: συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στις «Αμπέχας» του Ακτεάλ
  17. Κολομβία: Σε κόκκινο συναγερμό η Κάουκα για εκτοπισμό πληθυσμών
  18. Νικαράγουα: Πορεία ενάντια στην διαατλαντική διώρυγα

Το ένατο δελτίο της Nebulosa μεταφράζει, εμπλουτίζει και σχολιάζει δύο δελτία της ομώνυμης μεξικανικής εκπομπής στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία «Ké Huelga Radio» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Το δελτίο καλύπτει το διάστημα από το δεύτερο και το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη. Αρχίζουμε με την πρώτη είδηση:

  1. 18 χρόνια Huelga Radio και ιστορικό της κατάληψης του UNAM

Η ταπεινότητα των συντρόφων και των συντροφισσών μας από το κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga Radio» δεν τους επέτρεψε να περιλάβουν στα δελτία τους την είδηση των 18χρονων γενεθλίων του σταθμού. Σπεύδουμε να καλύψουμε το κενό.

Το ραδιόφωνο «Ké Huelga» ιδρύθηκε στο πλαίσιο της κατάληψης των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM) στην πόλη του Μεξικού που άρχισε στις 20 Απρίλη του 1999. Οι φοιτητικές συνελεύσεις προέβησαν σ’ αυτήν την κίνηση με αφορμή την απόφαση του τότε πρύτανη να αυξήσει το κόστος εγγραφής, καθώς και άλλα μέτρα που θα επηρέαζαν τη φοίτηση. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές οργανώθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο της Κατάληψης. Η κινητοποίηση διήρκησε 9 μήνες, μέχρι τις 6 Φλεβάρη 2000 και έληξε με επιτυχία, καθώς κατόρθωσε να βάλει φρένο στην πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Στη διάρκεια της κατάληψης οργανώνονταν συσσίτια για χιλιάδες άτομα, συζητήσεις, πολιτιστικά δρώμενα, καταλήφθηκε για πολλά χρόνια το αμφιθέατρο της φιλοσοφικής στο οποίο δόθηκε το όνομα «Τσε», οι φοιτητές μετακινούνταν καταλαμβάνοντας τα λεωφορεία και άλλα πολλά.

Το ραδιόφωνο «Ké Huelga» είναι παιδί αυτής της κινητοποίησης που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά φοιτητών και γέννησε πολλά ακόμη εγχειρήματα. Με αφορμή την επέτειο, το ραδιόφωνο οργάνωσε συζητήσεις με συμμετέχουσες στην κατάληψη και ανάρτησε τα αιτήματά της. Αυτά αφορούσαν την απομάκρυνση κάθε τύπου αστυνόμευσης από το πανεπιστήμιο και την ακύρωση κάθε δίωξης συμμετεχόντων στην κινητοποίηση, την καταβολή των μισθών που καθυστερούνται προς καθηγητές που υποστήριξαν την κατάληψη και αρνήθηκαν να διεξάγουν εξετάσεις και μαθήματα, αιτήματα ενάντια στην αξιολόγηση, την ακύρωση κανονισμού που περιόριζε τη δυνατότητα επιλογής τμήματος και επέβαλε διαγραφές μετά το πέρας συγκεκριμένων ετών φοίτησης, την ακύρωση κάθε απόφασης που αφορούσε καταβολή χρημάτων για εγγραφές, διαδικασίες και υπηρεσίες στο πανεπιστήμιο, την ακύρωση μαθημάτων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της κατάληψης και τη δημοκρατικοποίηση της φοιτητικής εκπροσώπησης.

Οι επέτειοι δεν είναι απονευρωμένες τελετές και νεκρολογίες. Είναι αφορμές για να θυμόμαστε τις καταβολές μας, την δική μας ιστορία, τους νεκρούς και τους αγωνιστές μας. Να θυμόμαστε ότι υπάρχουμε γιατί υπήρξανε. Το «Ké Huelga Radio» σ’ αυτά τα 18 χρόνια έχει εδραιωθεί ως μέσο διάδοσης των αγώνων και των αντιστάσεων των από κάτω. Felíz cumpleaños compañeros y compañeras, con resistencia y rebeldía!. Χρόνια πολλά σύντροφοι και συντρόφισσες, με αντίσταση και εξέγερση!

  1. Τσεράν: έξι χρόνια ιθαγενικής αυτοκυβέρνησης

Στις 15 Απρίλη 2011 μια ομάδα γυναικών της κοινότητας του Τσεράν άρχισαν έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες των τελευταίων ετών ενάντια στα καρτέλ και το κομματικό σύστημα στο Μεξικό. Αυτή η εξέγερση γυναικών που άλλαζαν βάρδιες γύρω από τις φωτιές απότρεψε τη διέλευση φορτηγών φορτωμένων παράνομη ξυλεία από μέλη του καρτέλ της Οικογένειας του Μιτσοακάν. Από εκείνη τη νύχτα, η κοινότητα άναψε άλλες 190 φωτιές και έστησε τέσσερα χαρακώματα σε κάθε μια από τις εισόδους του χωριού και άρχισε μια διαδικασία ώστε να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυβερνάται σύμφωνα με τα «ήθη και τα έθιμά της». Ένα χρόνο μετά την εξέγερση, στις 5 Φλεβάρη 2012, το Κογκρέσο του Μιτσοακάν αναγνώρισε στο Τσεράν το δικαίωμα να εκλέγει τη διοίκησή του σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμά του. Μετά την απόφαση δημιουργήθηκε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Διακυβέρνησης.

Στις 15 Απρίλη, η κοινότητα του Τσεράν συμπλήρωσε έξι χρόνια αυτοκυβέρνησης και στην επέτειο οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες οργάνωσαν μια πολιτική και πολιτιστική γιορτή κατά την οποία μίλησαν για εκείνο το ξημέρωμα στις 15 Απρίλη 2011, αλλά επίσης και για τα προβλήματα των τελευταίων ετών. Τόνισαν ότι μετά από έξι χρόνια αυτοκυβέρνησης, το Τσεράν έχει κατορθώσει να διαφυλάξει τα δάση του και έχει δημιουργήσει συλλογικές εργασίες για να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση. Απόδειξη είναι ο συλλέκτης βρόχινου νερού που φτιάχτηκε πριν από περίπου τρία χρόνια και είναι ο μεγαλύτερος στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον η κοινότητα διαθέτει το πρόγραμμα ανακύκλωσης «μηδέν σκουπίδια» που μετέτρεψε την κοινότητα σε μια από τις πρώτες παγκοσμίως που δεν παράγει απορρίμματα.

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε πορεία στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου του Τσεράν και η κοινοτική πολιτοφυλακή, καθώς και όλοι οι κάτοικοί του.

Στο νέο μπλογκ της Nebulosa Gr nebulosagr.espivblogs.net μπορείτε να δείτε φωτορεπορτάζ από το αυτόνομο ραδιόφωνο Regeneración Radio: http://regeneracionradio.org/Galerias/Imagenes/56-Cheran-Futuras-Generaciones/.

  1. Αραντεπάκουα: ειδήσεις για τους συλληφθέντες κατοίκους

Στο προηγούμενο δελτίο αναφερθήκαμε στην καταστολή που υπέστη η κοινότητα της Αραντεπάκουα του λαού Πουρέπετσα στο Μιτσοακάν στις 4 και 5 Απρίλη. Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων, των Santiago Crisanto Luna, José Carlos Jiménez Crisóstomo, Francisco Jiménez Alejandre και Luis Gustavo Hernández Cohenete. Επιπλέον στις 4 Απρίλη συνελήφθησαν οι 38 εκπρόσωποι της κοινότητας που είχαν μεταβεί στην πόλη της Μορέλια για να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση της πολιτείας του Μιτσοακάν για το χρονίζον ζήτημα των 256 εκταρίων γης που θέλουν να μοιράσουν με τη γειτονική κοινότητα. Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του οδηγού του λεωφορείου με το οποίο ταξίδεψαν στη Μορέλια. Στις 5 Απρίλη, στη διάρκεια της καταστολής της κοινότητας, συνελήφθησαν άλλοι 9 κάτοικοι, κατηγορούμενοι για φόνο εκ προμελέτης, σε μια επίθεση κατά την οποία ήταν καταφανές ότι τα εγκλήματα τα διέπραξαν οι μπάτσοι και ο στρατός.

Οι 38 εκπρόσωποι της κοινότητας μεταφέρθηκαν σε φυλακή της πολιτείας. Τέσσερις μέρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα οι 37, ενώ ένας από αυτούς παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τις 15 Απρίλη, ημέρα κατά την οποία ο δικαστής διέταξε τη λήξη της διαδικασίας. Παράλληλα, από τους 9 συλληφθέντες στις 5 Απρίλη αφέθηκαν ελεύθεροι οι 8, καθώς ο δικαστής έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των μπάτσων ήταν ψευδείς. Οι μπάτσοι ισχυρίζονταν ότι οι κάτοικοι τούς είχαν στήσει ενέδρα και τους είχαν πυροβολήσει κατά την είσοδό τους στην Αραντεπάκουα. Οι έρευνες ωστόσο έδειξαν ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από τα όπλα που έφεραν οι μπάτσοι, ότι δεν υπήρξε ποτέ ενέδρα, ότι οι μπάτσοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστολής δεν ήταν 20 αλλά 100 και επιπρόσθετα συμμετείχε και ο στρατός. Στις 23 Απρίλη αφέθηκε ελεύθερος και ο τελευταίος κρατούμενος, με εξάμηνη αναστολή και με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, συμμετοχής σε διαμαρτυρίες και οπλοφορίας. Ο σύντροφος είχε συλληφθεί τραυματισμένος, με διάτρηση πνεύμονα από πυροβόλο όπλο, για την οποία χρειάστηκε να κάνει τρία χειρουργεία. Μετά τη θεραπεία παρουσιάστηκε στον δικαστή που διέταξε την απελευθέρωσή του.

Παρακολουθούμε σιγά σιγά την κατάρρευση του θεάτρου που έστησε ο κυβερνήτης του Μιτσοακάν Σιλβάνο Αουρεόλες για να δικαιολογήσει την επίθεση ενάντια στην κοινότητα της Αραντεπάκουα. Η απελευθέρωση των κρατουμένων δεν οφείλεται στην καλή θέληση και την αποτελεσματικότητα των δικαστών και του συστήματος δικαιοσύνης, αλλά στην πίεση που ασκεί ο λαός Πουρέπετσα για τους συντρόφους του, καθώς και στις προφανείς αποδείξεις που δείχνουν ότι οι μπάτσοι και ο στρατός μπήκαν στην κοινότητα για να καταστείλουν και να σφάξουν τους κατοίκους.

  1. Αραντεπάκουα: στο δρόμο προς την αυτοκυβέρνηση

Συνεχίζοντας τις ειδήσεις για την Αραντεπάκουα, με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η κοινότητα αποφάσισε σε συνέλευσή της να αποτρέψει την εγκατάσταση καλπών για τις εκλογές του 2018. Δημοσιοποίησαν ότι θα επιδιώξουν να οικοδομήσουν την αυτοκυβέρνησή τους μέσω του Συστήματος Διακυβέρνησης σύμφωνα με τα Ήθη και τα Έθιμα, όπως ήδη συμβαίνει στο Τσεράν και στην έδρα δήμου του Πιτσάταρο.

Η απόφαση ήρθε μετά τα τραγικά γεγονότα καταστολής που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων της κοινότητας.

  1. Ψυχαγωγικό διάλειμμα: η σύλληψη του Χαβιέρ Ντουάρτε

Και σε αυτό το σημείο θα κάνουμε ένα ψυχαγωγικό και χιουμοριστικού διάλειμμα. Το τελευταίο διάστημα το κτήνος ο «κοκκορίκος» πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κυκλοφορεί υπερηφανευόμενος τη σύλληψη στις 15 Απρίλη του πρώην κυβερνήτη της Βερακρούζ Χαβιέρ Ντουάρτε. Θυμίζουμε ότι τον περσινό Οκτώβρη, το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγόρησε τον Ντουάρτε για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Το κυβερνόν Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) τον διέγραψε από τα κιτάπια του, εξέδωσε δημόσια απολογία και πρόσφερε εύρετρα 15 εκατομμύρια πέσος για τον εξαφανισμένο πρώην κυβερνήτη. Στις 15 Απρίλη, ο Ντουάρτε συνελήφθη στη Γουατεμάλα.

Τα μαζικά μέσα ενημέρωση χρησιμοποιούν τη σύλληψη ως στρατηγική εξυγίανσης της κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που έχουν γελοιοποιήσει το περιστατικό, όπως η σκωπτική ιστοσελίδα La Deforma. Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα, η σύλληψη του Ντουάρτε πραγματοποιήθηκε από το μουσικό συγκρότημα Interpool, που στον ελεύθερο χρόνο του τελεί χρέη διεθνούς αστυνομίας. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον μπασίστα του συγκροτήματος, αποκαλύπτεται ότι ο Ντουάρτε συνελήφθη καθώς οι ένοικοι της ταπεινής και απομονωμένης πανσιόν στην οποία διέμενε αντιλήφθηκαν ότι είχε λογαριασμό netflix από τον οποίο παρακολουθούσε καθημερινά την τηλεοπτική σειρά «Έμποροι Ναρκωτικών» (Narcos). Ωστόσο οι υποψίες εντάθηκαν όταν παρατήρησαν ότι ο πελάτης ζητούσε τρεις φορές τη μέρα «τυρόπιττες, αλλά με τυρί» (quesadillas, pero de queso).

Ακριβώς όπως και ο πρώην κυβερνήτης της Ταμαουλίπας συνελήφθη στην Ιταλία επειδή παρήγγειλε «Πίτσα με ανανά», η Ντεφόρμα δείχνει ότι οι συλλήψεις των φυγάδων πρώην κυβερνητών δεν συμβαίνουν γιατί οι υπηρεσίες πληροφοριών ή το σύστημα δικαιοσύνης δουλεύουν καλά. Ακριβώς επειδή αποτελούν πρόσωπα κλειδιά της διαφθοράς στο Μεξικό, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να τους συλλάβει για να τιμωρήσει τη διαφθορά της τάξης των πολιτικών, αλλά τους χρησιμοποιεί ως κομμάτι των συμφερόντων της. Στην παρούσα συγκυρία, των εκλογικών της συμφερόντων.

Αλλά ας σοβαρευτούμε και ας έρθουμε στο σημαντικό κομμάτι. Η εκδίκαση του πρώην κυβερνήτη Χαβιέρ Ντουάρτε έχει υπάρξει και είναι αίτημα των κατοίκων της Βερακρούζ, κυρίως των γονιών των αγνοουμένων. Για παράδειγμα, τα μέλη της Συλλογικότητας Solecito σε μια συνέντευξη τύπου στις 17 Απρίλη σχολίασαν ότι ο Χαβιέρ Ντουάρτε πρέπει να δικαστεί όχι μόνο για τα λεφτά που έκλεψε, αλλά κυρίως για τους χιλιάδες αγνοούμενους και δολοφονημένους στη διάρκεια της εξαετίας του, η οποία υπήρξε μια από τις πιο αιματηρές. Ένα από τα μέλη της συλλογικότητας είπε τα εξής: «Η σύλληψη δεν σημαίνει ότι η δικαιοσύνη θα βρει το δρόμο της. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα στα οποία ο πρώην κυβερνήτης πρέπει να απαντήσει, που είναι πραγματικά σημαντικά γιατί αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή και την ελευθερία ατόμων που συντρίφθηκαν. Για τους συγγενείς και τους συντρόφους τους, υπάρχει πολύς δρόμος για την απόδοση δικαιοσύνης. Αυτό δεν είναι παρά το πρώτο βήμα». Ο πατέρας της νεαρής Χέμμα Μάβιλ Μέντες, αγνοούμενης από τις 3 Μάη 2011, απαιτεί τόσο ο Ντουάρτε, όσο και ο πρώην γραμματέας ασφαλείας της πολιτείας, να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εξαναγκαστική εξαφάνιση.

Γνωρίζουμε ότι οι αγνοούμενοι και οι αγνοούμενές μας δεν είναι μόνο νούμερα. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι στη Βερακρούζ υπάρχουν τουλάχιστον 5 χιλιάδες αγνοούμενοι και αγνοούμενες και 4.685 δολοφονημένα άτομα. Ανάμεσά τους 17 δολοφονημένοι δημοσιογράφοι και 3 αγνοούμενοι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κλεμμένα χρήματα έχουν μικρή σημασία. Ο Χαβιέρ Ντουάρτε έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι κάτοικοι της Βερακρούζ, καθώς και όλης της εμπόλεμης χώρας, απαιτούν δικαιοσύνη.

Στις 22 Απρίλη μέλη διάφορων οργανώσεων, με το σύνθημα «δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, τιμωρία στους δολοφόνους» πραγματοποίησαν επίσκεψη στη φυλακή όπου κρατείται ο Ντουάρτε. Οι γονείς αγνοουμένων και δολοφονημένων τοποθέτησαν πανό και φωτογραφίες με τα πρόσωπα των παιδιών τους στη διάρκεια της επίσκεψης. Μέλος της συλλογικότητας «Σολεσίτο» σημείωσε ότι μετά τον εγκλεισμό του Ντουάρτε πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλοι πρώην εισαγγελείς, αξιωματούχοι της πολιτειακής κυβέρνησης και πολιτικοί. Μέλος της «Συλλογικότητας Αγνοουμένων Córdoba-Orizaba είπε τα εξής: «Δεν θέλουμε να περάσει σε διεθνές επίπεδο ότι ο Ντουάρτε διώκεται για παράνομο πλουτισμό και για όσα έχει κλέψει. Θέλουμε επίσης να τιμωρηθεί για τις εξαφανίσεις και τις εκτελέσεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της θητείας του».

  1. Πολιτεία του Μεξικού: Εμφάνιση αγνοουμένου

Στις 18 Απρίλη εμφανίστηκε ο Ούγος Κάστρο, μέλος της οργάνωσης «Άγγελοι των Συνόρων» που εξαφανίστηκε στις 13 Απρίλη ενώ κατευθυνόταν για την Τσιάπας. Ο αγωνιστής ανέβασε βίντεο στο facebook ότι είχε απαχθεί, περιέγραψε το μέρος όπου βρισκόταν και διαβεβαίωνε ότι άτομα του οργανωμένου εγκλήματος τον απειλούσαν με θάνατο.

Η συλλογικότητα «Άγγελοι των Συνόρων» στην οποία συμμετέχει ο Ούγο Κάστρο δρα στα σύνορα της Τιχουάνα και του Σαν Ντιέγο προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γενική Εισαγγελία βρήκε την τοποθεσία όπου κρατούνταν ο Ούγο στην Πολιτεία του Μεξικού, και ανακοίνωσε ότι βρέθηκε με σημάδια χτυπημάτων. Άνοιξε φάκελο κατά αγνώστων για απαγωγή.

  1. Ειδική Εισαγγελία: αποχαρακτηρίζοντας τις δολοφονίες δημοσιογράφων

Η οργάνωση «Άρθρο 19» δημοσίευσε μια σειρά περιστατικών που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η Ειδική Εισαγγελία για την Πάταξη Εγκλημάτων ενάντια στην Ελευθερία της Έκφρασης κάνει το αδύνατο δυνατό για να καλύψει όσους δολοφονούν και επιτίθονται σε δημοσιογράφους.

Στο εγχειρίδιο ατιμωρησίας, το πρώτο βήμα που ακολουθεί η εισαγγελία είναι να απαξιώνει τα θύματα, έπειτα αποσυνδέουν τα κίνητρα του εγκλήματος από τη δημοσιογραφική δραστηριότητα με στόχο να προστατέψουν τους πολιτικούς που εμπλέκονται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της δολοφονίας της Ρεχίνα Μαρτίνες, που δολοφονήθηκε στις 26 Απρίλη 2013, η εισαγγελία της Βερακρούζ έφτασε στο ευφυές συμπέρασμα ότι η δολοφονία της δημοσιογράφου ήταν απλά ένα «έγκλημα πάθους», αποσυνδέοντας τη δολοφονία από την κριτική δημοσιογραφία που ασκούσε η Ρεχίνα. Το ίδιο συνέβη και με τη δολοφονία του Γκρεγκόριο Χιμένες, δημοσιογράφου της εφημερίδας «El Liberal del Sur», που έπεσε θύμα απαγωγής στις 11 Φλεβάρη 2014. Η εισαγγελία κατέληξε ότι η δολοφονία τους σχετιζόταν με προβλήματα της γειτονιάς.

Αν δεν ήταν τραγικά και δεν αντανακλούσαν τον πόλεμο που ζει η χώρα, αυτές οι περιπτώσεις θα ήταν για γέλια.

  1. Νομική δράση ενάντια στο τείχος του Τραμπ

Στις 7 Απρίλη, ιθαγενείς του λαού O’odham στο βορρά του Μεξικού προσέφυγαν στο Παναμερικανικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενάντια στην κατασκευή του συνοριακού τείχους που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διασφαλίζονται στη Αμερικανική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις θέσεις της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ιθαγενικούς Πληθυσμούς, τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ιθαγενικών Πληθυσμών και άλλες διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των ιθαγενικών λαών.

Ο λαός και οι διοικήσεις του λαού Tohono O’odham αντιτίθονται στην εφαρμογή του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ στις 25 Γενάρη 2017. Σ’ αυτήν ανακοίνωσε την πρόθεση να οικοδομήσει συνοριακό τείχος που θα χωρίζει τις κοινότητες των λαών Tohono O’odham που κατοικούν ιστορικά στην Αριζόνα των ΗΠΑ καθώς και στην Καμπόρκα της Σονόρας στο Μεξικό.

Στην προσφυγή τους οι O’odham τονίζουν ότι: «… Εμείς είμαστε άνθρωποι της ερήμου. Η γη μας διαιρέθηκε όταν σχεδιάστηκαν τα διεθνή σύνορα…, ζούμε και στις δύο πλευρές των συνόρων…, κάποιες από τις οικογένειές μας μετακινούνται εποχιακά από τη Σονόρα στην Αριζόνα και το αντίστροφο…, και στις δυο πλευρές έχουμε ιερούς τόπους…, και στις δύο χώρες πραγματοποιούμε παραδοσιακές τελετές». Η κοινότητα τονίζει ότι: «η οικοδόμηση του συνοριακού τείχους ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ θα επηρεάσει τις πολιτισμικές και οικονομικές μας σχέσεις … Εμείς ήμασταν εδώ πριν να υπάρξει το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες…». Ο λαός O’odham διακηρύσσει ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή τειχών και ότι θα συνεχίσουν να περνούν ελεύθερα τα σύνορα.

  1. Τσιάπας: αρχίζει εκστρατεία για το νερό και ενάντια στην Coca Cola

Στις 10 Απρίλη συλλογικότητες από τις γειτονιές του Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, εκκλησιαστικές, ακαδημαϊκές ομάδες και ομάδες πολιτών εγκαινίασαν τοπική εκστρατεία για το νερό και ενάντια στην κόκα κόλα. Η πρώτη δράση ήταν μια πορεία που απαιτούσε την ακύρωση της παραχώρησης στην Femsa-Coca Cola για εκμετάλλευση υδάτινων πόρων με σκοπό το κέρδος, λόγω της μόλυνσης του νερού και του εδάφους. Γύρω στα 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη μονάδα εμφιάλωσης της εταιρείας καταγγέλλοντας ότι η κόκα κόλα αντλεί καθημερινά πάνω από 750 χιλιάδες λίτρα νερού σε μια πόλη που έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τη λειψυδρία. Επιπλέον κατηγόρησαν την εταιρεία ότι είναι υπεύθυνη για μια σοβαρή επιδημία παχυσαρκίας, διαβήτη και τερηδόνας από τα οποία υποφέρει ο πληθυσμός στα Υψίπεδα της Τσιάπας.

Οι οργανώσεις απαιτούν: οι αρχές να θέσουν όριο για την άντληση νερού ή να φύγει η μονάδα από την περιοχή, η κυβέρνηση της πολιτείας να εκπληρώσει την υποχρέωση να διαφυλάξει την καλή κατάσταση του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος, η Γραμματεία Υγείας της πολιτείας να αποσύρει τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης κόκα κόλας από τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια, να διερευνηθεί η πιθανή συνέργια του δημάρχου του Σαν Κριστόμπαλ σε εισβολές και καταστροφές φυσικών πόρων και δασικών εκτάσεων, που θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα νερού της πόλης.

Η δεύτερη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Απρίλη, με παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων, κοινωνικών οργανώσεων, δασκάλων και εργαζομένων στην υγεία που έλαβε χώρα στην Έκθεση για την Άνοιξη και την Ειρήνη στο κέντρο του Σαν Κριστόμπαλ. Τα συνθήματα ήταν «Θέλουμε νερό, όχι αλληγορικά άρματα» «Έξω η κόκα κόλα, Έξω ο Μάρκο Κανσίνο» (ο δήμαρχος του Σαν Κριστόμπαλ). Στη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρξε ισχυρή αστυνόμευση και οι μπάτσοι κινήθηκαν ενάντια σε όσους κατέγραφαν την κινητοποίηση. Να σημειωθεί επίσης ότι στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα εγκαταστάθηκε στην περιοχή ένα νέο απόσπασμα πολιτειακών-ομοσπονδιακών μπάτσων, που χτυπά καθημερινά διαδηλώσεις στην περιοχή των Υψιπέδων της Τσιάπας που διαμαρτύρονται όχι μόνο για το νερό αλλά επίσης και για τον αυταρχικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η πόλη, η οποία έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο εχθρικό για τον λαό.

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην εκστρατεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της εκστρατείας που θα περιλαμβάνει κινητοποιήσεις και νομικές δράσεις για την επανοικιοποίηση του νερού προς όφελος των κατοίκων.

  1. vel González: δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε

Την άνοιξη του 2004, την παραμονή της επετείου έναρξης της ιστορικής κατάληψης του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού το 1999, δολοφονήθηκε βάναυσα ο σύντροφός μας Pável González. Στις 23 Απρίλη του 2004 το άψυχο σώμα του βρέθηκε σε ένα σταυρό, στην κορυφή ενός λόφου στα νότια της Πόλης Τέρας. Στη σκηνή του εγκλήματος υπήρχε μια σβάστικα και μια επιστολή, όπου ανακοινωνόταν η δήθεν «αυτοκτονία» του Πάμπλο.

Τότε, ο εισαγγελέας Bernardo Bátiz, καλύτερα γνωστός ως «ο εισαγγελέας της αυτοκτονίας», βεβαίωσε ότι ο Πάβελ, όπως και η Digna Ochoa, δεν είχαν δολοφονηθεί, αλλά ο θάνατός τους υπήρξε αποτέλεσμα αυτοκτονίας, αφήνοντας ανεξιχνίαστες και χωρίς δικαιοσύνη τις υποθέσεις του Πάβελ και της Ντίγνα.

Η δολοφονία του Πάβελ παρέμεινε ατιμώρητη. Οι δικαστικές αρχές αγνόησαν άλλες κατευθύνσεις διερεύνησης, όπως εκείνες που υποδείκνυαν οργανώσεις της άκρας δεξιάς, που λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Πάβελ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν απειλήσει με θάνατο διάφορες συλλογικότητες, φίλους και συντρόφους του Πάβελ. Αποστολέας ήταν το «Αμόνι», μια οργάνωση της ακροδεξιάς που συνδέεται με το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN).

Και σήμερα, όπως τα τελευταία 13 χρόνια, απαιτούμε δικαιοσύνη.

Σημείωση της ελληνικής Nebulosa: Η Digna Ochoa συνιστά εμβληματική φιγούρα για τους αγώνες στο Μεξικό, καθώς και εμβληματική περίπτωση για την ατιμωρησία εγκλημάτων ενάντια σε κοινωνικούς αγωνιστές. Ήταν δικηγόρος που υπερασπιζόταν αγωνιστές και άτομα που είχαν υποστεί βία και βασανισμούς από κρατικούς φορείς. Στη διάρκεια της ζωής της είχε πέσει θύμα απαγωγής τρεις φορές, στην πρώτη από τις οποίες υπέστη βιασμό. Τη χρονιά της δολοφονίας της, το 2001, υπερασπιζόταν αγρότες ενάντια σε έναν τσιφλικά. Βρέθηκε νεκρή στο γραφείο της με δυο σφαίρες, στο κεφάλι και στο πόδι, και ένα σημείωμα με απειλές ότι και άλλοι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πάθαιναν το ίδιο. Η δολοφονία ερμηνεύτηκε ως αυτοκτονία και παρέμεινε ατιμώρητη. Το επόμενο διάστημα κυκλοφόρησαν μαρτυρίες ότι την εκτέλεση της Ντίγνα της είχε διατάξει ο τσιφλικάς εναντίον του οποίου είχε ανοίξει δίκη.

  1. Διαμαρτυρία για τους 43 αγνοούμενους

Στις 20 Απρίλη, γονείς των 43 αγνοούμενων φοιτητών της Αγιοτσινάπα, που παραμένουν εξαφανισμένοι εδώ και 31 μήνες, έστησαν κέντρο πληροφόρησης και διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Εισαγγελία. Απαιτούν να ακολουθήσουν οι έρευνες τις γραμμές που υπέδειξε η Διεπιστημονική Ομάδα Ειδικών και να τελειώσουν επιτέλους όλες οι διακηρύξεις για την υποτιθέμενη «ιστορική αλήθεια» ότι τα σώματα των φοιτητών βρέθηκαν στη χωματερή της Κοκούλα. Θυμίζουμε ότι η Διεπιστημονική Ομάδα συσχέτισε την εξαφάνιση των φοιτητών με τη δράση καρτέλ ναρκωτικών που διακινούσαν το εμπόρευμά τους με επιβατηγά λεωφορεία, με τη συνέργια του στρατού και των πολιτειακών αρχών.

Οι γονείς αιτιολόγησαν την απόφασή τους λόγω της έλλειψης εξελίξεων στην έρευνα, αλλά και την επιμονή των μεξικανικών αρχών στη διάρκεια ακρόασης στο Παναμερικανικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποτιθέμενη «ιστορική αλήθεια».

Ένας από τους δικηγόρους εξήγησε ότι οι γονείς για να επανέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνησης θέτουν τέσσερις προϋποθέσεις: 1) να αρχίσουν επίσημες και σοβαρές έρευνες ενάντια σε μέλη της 27ης μονάδας πεζικού της Ιγουάλα·2) να συλληφθούν οι μπάτσοι του δήμου Huitzuco, που έχουν αναγνωριστεί ήδη από τον περσινό Φλεβάρη ως αυτοί που οδήγησαν τουλάχιστον 25 από τους φοιτητές προς αυτό δήμο, καθώς επίσης και τους ομοσπονδιακούς μπάτσους που ήταν παρόντες σε μια παράνομη σύλληψη· 3) να γίνει έρευνα ενάντια στον πρώην κυβερνήτη του Γκερρέρο, Ángel Aguirre Rivero, καθώς και τον εισαγγελέα της πολιτείας, τους οποίους υποδεικνύουν ως υπεύθυνους παρατυπιών που επέτρεψαν τη διαφυγή υψηλόβαθμων μπάτσων καθώς και της εγκληματικής οργάνωσης «Guerreros Unidos»· και 4) την άμεση παράδοση της ανάλυσης των τηλεφωνικών ακροάσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι, για τις οποίες όμως δεν έχουν καμία πληροφόρηση.

Την ίδια μέρα, σε μια συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της εισαγγελίας, οι γονείς τόνισαν τη μηδενική εξέλιξη των ερευνών, και πως επιπλέον αν συνεχιστούν οι παραλήψεις και οι καθυστερήσεις θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Τόνισαν εξαρχής ότι η διαμαρτυρία έξω από τη Γενική Εισαγγελία θα συνεχιστεί μέχρι οι αρχές να παρουσιάσουν εξελίξεις σε σχέση με τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, στις 21 Απρίλη, σε μια συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε από το Μηχανισμό Παρακολούθησης της υπόθεσης Αγιοτσινάπα στο Μεξικό, η νέα αποσταλμένη στο Μεξικό και ο εκτελεστικός γραμματέας του Παναμερικανικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσίασαν μια αναφορά της δράσης τους που ήταν σαν ψυχρολουσία για τη Γενική Εισαγγελία. Τα μέλη του Παναμερικού Συμβουλίου σχολίασαν ότι μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο που να διερευνάται με τη διαδικασία που επιβάλλεται για την εξαναγκαστική εξαφάνιση». Παράλληλα «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» προβαίνουν σε ανακοινώσεις για να ενισχύσουν τη δήθεν «ιστορική αλήθεια» ενώ αυτή η υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αναφορικά με την «ιστορική αλήθεια», ο εκτελεστικός γραμματέας τόνισε ότι μπροστά σε τόση επιμονή πρέπει να αναρωτηθούμε «γιατί η θεωρία της χωματερής πρέπει διερευνάται ή ακόμη και να λαμβάνεται υπόψη», τη στιγμή που όπως λέει «δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ή υλικό που να μπορούν να αποδείξουν την αλήθεια της υπόθεσης ότι οι 43 φοιτητές θάφτηκαν στη χωματερή».

Στις 23 Απρίλη οι γονείς των αγνοουμένων πραγματοποίησαν πορεία από τον Άγγελο της Ανεξαρτησίας προς το αντιμνημείο για τους 43, απαιτώντας τη διαλεύκανση των γεγονότων στις 26 και 27 Σεπτέμβρη 2014.

Στις 24 Απρίλη οι συγγενείς των αγνοουμένων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο δικαστήριο όπου εξετάζεται η έφεση ενάντια στην αθώωση του πρώην επικεφαλής των ερευνών Tomás Zerón ο οποίος στις 28 Οκτώβρη 2014 μετέφερε σκουπιδοσακούλες στη χωματερή της Κοκούλα, από τις οποίες βγήκαν κάποια από τα κατάλοιπα του φοιτητή Alejandro Mora Venancio.

  1. Συναγερμός στη Xochicuautla

Οι συντρόφισσές μας στην ιθαγενική κοινότητα Σαν Φρανσίσκο Σοτσικουάουτλα, που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Τολούκα-Ναουκάλπαν σε γη με εχίδος της κοινότητας και δάσος, σήμαναν συναγερμό στις 24 Απρίλη. Ενημερώνουν ότι οι μπάτσοι της πολιτείας του Μεξικού και υπάλληλοι της κατασκευαστικής εταιρείας του ομίλου Higa εισέβαλαν παράνομα στην κοινότητα για να επιβάλλουν έναν Επίτροπο Κοινοτικής Περιουσίας που έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της πολιτείας και με την εταιρεία. Με αυτήν τη μεθόδευση, η κυβέρνηση της πολιτείας επιχειρεί να επιβάλει έναν επίτροπο που θα προχωρήσει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

  1. Πορεία του Γολγοθά για τους μετανάστες

Εδώ και κάποιες μέρες, μετανάστες, πρόσφυγες, θύματα πολέμου, συγγενείς αγνοουμένων μεταναστών και αλληλέγγυες οργανώσεις πραγματοποιούν Πορεία του Γολγοθά για τους Μετανάστες με σκοπό να φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού και να ελκύσουν την προσοχή στις διακρίσεις, τη βία και τις αντιξοότητες που συναντούν οι μετανάστες στο πέρασμά τους από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ.

Η Πορεία του Γολγοθά για τους μετανάστες άρχισε στις 9 Απρίλη από τα σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα. Στις 14 Απρίλη έφτασε στην πολιτεία της Οαχάκα και συνέχισε προς τη Βερακρούς. Ως μέρος των δράσεων τους, οι μετανάστες και οι μετανάστριες ανέβηκαν στο Κτήνος. Έτσι έχει ονομαστεί το τρένο που κάνει τη διαδρομή από την Τσιάπας προς τη Βερακρούς.

  1. Οαχάκα: ανεμογεννήτριες με τη βία

Τον Αύγουστο του 2015, η Λαϊκή Συνέλευση της κοινότητας Juchiteco κατέθεσε προσφυγή για τις παραβιάσεις της αρχής του δικαιώματος διαβούλευσης στην κοινότητά τους για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου της εταιρείας Eólica Sur στις εκτάσεις της.

Φαίνεται λοιπόν ότι μετά από ένα χρόνο και οχτώ μήνες κωλυσιεργίας, στις 19 Απρίλη ο δικαστής αποφάνθηκε ενάντια στην κοινότητα, απαξιώνοντας τις αποδείξεις που δείχνουν ότι η εταιρεία Εόλικα Σουρ «δεν σεβάστηκε τα διεθνή στάνταρ» για την πραγματοποίηση της διαβούλευσης που θα ενέκρινε ή όχι την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Σε σχέση με εκείνη τη διαβούλευση, η πραγματογνωμοσύνη της «Αποστολής Παρατήρησης» και του «Πρότζεκτ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα» βεβαίωσαν ότι η διαβούλευση δεν ήταν ελεύθερη. Αναφέρουν ότι υπήρξαν 30 περιστατικά απειλών και καταδίωξης. Επιπλέον, η Γραμματεία για το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους δεν είχε γνωστοποιήσει πριν τη διαβούλευση την έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση. Η Γραμματεία παραδέχεται ότι έκθεση βρισκόταν στο διαδίκτυο, παραγνωρίζοντας ότι τα μέλη της κοινότητας έχουν τα ισπανικά ως δεύτερη γλώσσα και ότι η σύνταξη της έκθεσης παραήταν τεχνική για να την κατανοήσουν.

Στις 23 Απρίλη, για να αποδειχτεί περίτρανα ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν επιβολή που προωθείται από την πολιτειακή κυβέρνηση, εχιδατάριοι που αρχικά νοίκιασαν τη γη τους στην εταιρεία «Eólica de Francia» συνελήφθησαν από πολιτειακούς μπάτσους. Είχε προηγηθεί καταγγελία της εταιρείας στη Γενική Εισαγγελία της πολιτείας, καθώς εδώ και δυο μήνες κάτοικοι έχουν αποκλείσει το αιολικό πάρκο Σάντο Ντομίγκο.

Από την άλλη πλευρά, στις 24 Απρίλη κάτοικοι της κοινότητας Πουέντε Μαδέρα πραγματοποίησαν αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου απαιτώντας να σταματήσει η κατασκευή υποσταθμού ηλεκτρισμού και η επιβολή αιολικού πάρκου σε κοινοτικές εκτάσεις από τη Γραμματεία Εθνικής Άμυνας. Στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι κάτοικοι παρέμεναν στο μπλόκο, καταγγέλλουν ότι μια ομάδα κρούσης που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα PRI πραγματοποίησε εμπρησμό σε παρακείμενα χωράφια.

  1. Χαλίσκο: κι άλλες ειδήσεις για αιολικές επενδύσεις και καταλήστευση

Κι αφού μιλάμε για αιολικά πάρκα και άλλα ωραία παραδείγματα καταλήστευσης στο Μεξικό, ας έρθουμε στις ειδήσεις από την πολιτεία του Χαλίσκο. Εκεί, η μεξικανική αιολική εταιρεία Veleta υπέγραψε συμβόλαιο ενοικίασης 7.200 εκταρίων γης από το εχίδο La Concordia. Το τραγικό δεν είναι μόνο ότι η εταιρεία σκοπεύει να εγκαταστήσει εκεί τεράστιες ανεμογεννήτριες που θα αλλοιώσουν το τοπίο, αλλά και ότι ο αριθμός εκταρίων γης που της παραχωρήθηκε καλύπτει το σύνολο εχίδο! Δηλαδή, οι εχιδατάριοι θα πρέπει να ζουν κάτω από μια ανεμογεννήτρια ή να εκτοπιστούν προς άλλα χωριά.

  1. Τσιάπας: συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στις «Αμπέχας» του Ακτεάλ

Σε ανακοίνωσή τους στις 22 Απρίλη η αστική οργάνωση «Las Abejas» του Ακτεάλ καταγγέλλουν τις πρόσφατες επιθέσεις που συνέβησαν στο Chenaló όπου με εντολή της δημάρχου του Πράσινου Οικολογικού Κόμματος έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρισμού και νερού σε μέλη της οργάνωσης «Λας Αμπέχας» σε γειτονιά της κοινότητας.

Οι «Αμπέχας» τονίζουν ότι με τη διακοπή της παροχής νερού και την απειλή από μεριάς της δημάρχου και των πολιτικών της συντονιστών ότι θα κοπεί το νερό σε κάθε άτομο που υποστηρίζει τα μέλη της οργάνωσης έχουν προβεί σε σοβαρή παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό και τη ζωή.

Διεθνείς ειδήσεις

  1. Κολομβία: Σε κόκκινο συναγερμό η Κάουκα για εκτοπισμό πληθυσμών

Το Περιφερειακό Ιθαγενικό Συμβούλιο της Κάουκα κήρυξε κόκκινο συναγερμό στις 20 Απρίλη για τον κίνδυνο που διατρέχουν κοινότητες της περιοχής. Για κομμάτι της περιοχής έχει δοθεί εντολή εκτοπισμού ιθαγενικών πληθυσμών που έχουν συστήσει από το 2013 την Εθνική Συσπείρωση, με έχει ως στόχο την εξυγίανση της περιοχής.

  1. Νικαράγουα: Πορεία ενάντια στην διαατλαντική διώρυγα

Στις 22 Απρίλη χιλιάδες αγρότες των δήμων της νότιας Νικαράγουας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή της διαατλαντικής διώρυγας που σχεδιάζει η εταιρεία HKND με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα στο άκρο της γέφυρας Τόνγκα, στην πόλη Juigalpa καθώς οι μπάτσοι έκλεισαν την πρόσβαση στους διαδηλωτές που προέρχονταν από διαφορετικά μέρη της χώρας.

Εδώ ολοκληρώνονται το 9ο δελτίο της Nebulosa με ειδήσεις από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Καλύψαμε τις ειδήσεις του δεύτερου και τρίτου δεκαήμερου του Απρίλη έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από την αδερφή μας εκπομπή αντιπληροφόρησης Nebulosa στο κοινωνικό και ενάντια στην εξουσία ραδιόφωνο «Ké Huelga» από την Πόλη του Μεξικού ή αλλιώς την Πόλη Τέρας. Ακολουθεί το μήνυμα που ετοίμασε το ραδιόφωνο Ké Huelga για την εκπομπή μας.

 

Μέχρι το επόμενο δελτίο, γεια χαρά, ή όπως θα έλεγαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στο Μεξικό, hasta luego.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *